Sålt av Latour & gått ”full Wibble”…

1d7382da-ced9-4939-a02c-cec82f04d3b3

Efter de senaste veckornas ytterst våldsamma berg- och dalbana på världens börser är det omöjligt att vara oberörd av det inträffade då det hände historiskt snabbt. Och det kanske inte är över på långa vägar ännu.

Ingen vet hur det kommer att gå närmaste tiden. Kanske planar det ut nu, går brant upp igen eller så fortsätter det nedåt.

Dramatiken i svängningarna gör det extremt svårt att förutspå vad som kommer att hända härnäst, och jag kan utan omsvep erkänna att jag tycker det är obehagligt.

Detta trots att jag är en renodlad utdelningsinvesterare som egentligen inte fäster särskilt stor vikt vid kurssvängningar på några procent hit eller dit. Nu är det dock betydligt mer än några procent hit eller dit…

I kölvattnet på den dramatiska nergången uppkommer fullt naturligt också en del frågor om utdelningarna från bolagen är säkra eller inte.

Oroas man inte av detta på ett eller annat sätt är man antingen en robot, eller så ljuger man för att försöka lugna sig själv…

Jag har gått ”full Wibble” och lite till…

Som lite av en ”trygghetsnarkoman”, vilket är en av huvudanledningarna till att jag ägnar mig åt utdelningsinvestering, gillar jag att ha marginaler för att kunna sova gott om natten.

Screen Shot 2020-03-17 at 23.38.39

Jag vet ännu inte om några av mina bolag kommer att sänka sina utdelningar, men… ponera att de Svensknoterade banker jag har, Nordea, Resurs, SEB & Swedbank alla ställer in utdelningen i år.

Nämnda banker står för lite drygt 8% av all min utdelning, och mina utdelningar täcker för närvarande ca 175% av mina fasta kostnader per månad

Det skulle självfallet vara extremt surt, men jag skulle klara mig.

Trots detta tog jag idag beslutet att avyttra hela mitt innehav i Latour som utgjorde ca 1,65% av min totala portfölj men bara 0,70% av all min utdelning.

Att kapa det innehavet kostade alltså relativt lite sett till utdelningar, men… det tillför en hel del trygghet då jag kommer att stoppa in likviden på mitt bufferkonto.

Efter försäljningen av Latour har jag nu en kontantbuffert som täcker ca 17 månaders fasta kostnader för vår familj.

I och med detta har jag drygt 1,4 x ”Wibblekonto”. (Om du vill veta mer om vad detta är, skrev jag nyligen ett inlägg på temat: https://atomic-temporary-163382288.wpcomstaging.com/2020/03/08/behover-man-ett-wibblekonto/ )

En större buffert plus att det fortsätter att strömma in utdelningar från dryga 50-talet bolag i portföljen borgar för att jag kommer kunna återinvestera dessa framöver.

Screen Shot 2020-03-18 at 00.11.34

För att även här ha en större trygghet kommer jag fortsättningsvis att prioritera bolag med lång historik av utdelning samt kontinuerlig höjning av denna samt att man har en utdelningsandel som ger bra med marginal.

Många av dessa hittar man i USA bland Dividend Kings & Dividend Champions (läs mer om det här: https://utdelningscyklisten.wordpress.com/2019/10/05/amerikanska-klassificeringar-av-utdelningsaktier/ ) 

Självfallet kommer det även fortsättningsvis att inhandlas en del svenska bolag och då företrädelsevis sådana på OMX 30 listan. 

Återkommer med ett inlägg presenterandes en lite reviderad shoppinglista för att reflektera vad jag ämnar fokusera på framöver. 

  

Annons

5 kommentarer

 1. Tycker att Latour är ett helt fantastiskt investmentbolag men förstår att det kanske inte är det mest optimala valet i ett FIRE-sammanhang 😉 Ser fram emot att ta del av shoppinglistan!

  Gilla

  • Svårt att veta varken in eller ut just nu, men kan man köpa bolag som tex KO till 5 års lägsta kan det vara idé. Men vad vet jag … :-()

   Gilla

   • Halloj!

    Har varit fullt upp m familjen senaste veckorna & heller inte haft någon större skrivlust när det så gott som ofrånkomligt blir på något negativt tema.

    Hoppas kunna sno ihop något över påsken, så håll ut 😉

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s