Behöver man ett ”Wibblekonto”…?

Screen Shot 2020-03-08 at 00.03.07

I finansbloggs- och twittersfären råder det knappast något tvivel om att man bör ha någon form av buffertkapital.

Frågan är snarare hur stor denna buffert skall vara.

En del nöjer sig med en eller ett par månadslöner som buffert, medan jag tillhör gruppen ”trygghetsnarkomaner” som gärna vill ha lite mer.

Just nu har jag ca 11,5 månaders omkostnader, eller ett nära nog 100%:igt Wibblekonto, som ”FIRE Kollegan” Utdelningsseglaren mycket vaket påpekade här om veckan.

Jag hade faktiskt helt glömt av den termen, men bra att minnet väcks till liv i oroliga tider som dessa!

 

Vad är ett Wibblekonto då?

img_1163

Uttrycket myntades av Anne Wibble (FP) som var finansminister mellan 1991 – 1993. Detta till följd av den ekonomiska kris som regeringen Bildt fick i knät när de tog över efter sossarna 1991.

Wibble tyckte helt sonika att ”Alla svenskar borde ha en årslön på banken.”

Egentligen handlar det faktiskt två konton, ett ackumuleringskonto och ett uttagskonto.

På ackumuleringskontot sätter man in årets intäkter och buffrar upp inför nästa år. Uttagskontot, som är föregående års ackumuleringskonto, är det från vilket man tar ut sin ”måndaslön” under innevarande år.

Självklart inte lätt att spara ihop till, eller genomföra då det kräver disciplin, men… ett idiotsäkert system för trygghet. Oavsett hur det går på börsen, eller hur många virus som slår till och tack vare media skapar masspanik…

Detta var ett inte helt okontroversiellt uttalande på den tiden, då det för de flesta framstod som något totalt orealistiskt.

Uttalandet skapade dock en debatt som kan förtjäna att väckas till liv igen.

För egen del hade jag vid den aktuella tidpunkten absolut 0 intresse av, eller tankar på sparande. Jag var fullt upptagen med att plugga på college i USA och hade betydligt mer fokus på brudar, bärs, studier och löpträning samt att försöka ha pengar till mat för dagen.

Jag var även skuldsatt upp till ögonlocken med studielån…

Med snart 30 års perspektiv kan jag dock konstatera att Anne Wibble hade rätt, speciellt som jag nu lever på kapital och inte lön.

 

Ska jag gå “full Wibble” eller inte…?

Det krävs bara lite mer cash, eller tightare kostnadskontroll för att jag skall klara av de sista procenten fär att ha ett 100%:igt Wibblekonto.  Jag skulle utan vidare kunna uppnå det på någon månad, så frågan är inte om jag kan.

Frågan är snarare om jag behöver, eller vill göra det.

Just nu inte en helt lätt fråga att ta ställning till.

Screen Shot 2020-03-08 at 00.00.26

I oroliga tider är det skönt att sitta på en hög kontanter, och som en sann utdelningsinvesterare bry sig minimalt om var aktiekurserna tar vägen närmaste månaderna, och bara låta det ha sin gång.  Utdelningarna ramlar in oavsett.

Men… samtidigt har jag även en viss “FOMO” känsla hängande över mig. Jag har självklart ingen aning om botten är nådd nu, eller snart, eller aldrig…, och jag tänker heller inte försöka tajma den.

Dock är det väldigt lockande att frigöra lite kapital från bufferten och stoppa in i några av de bolag jag har på min shoppinglista för att köpa mig mer utdelning, om börsen fortsätter ner även nästa vecka.

Mars är ju tyvärr bara min 8e bästa utdelningsmånad för året så det finns inte så mycket att köpa för just nu….  April å andra sidan är klart bäst då inte mindre än 18,9% av årets utdelningar landar på kontot.

Företag som tex Bilia, Telia, Altria, PepsiCo., och STORE Capital blir inte sämre bara för att marknaden backar, och det rejält. Dom fortsätter att tuffa på och tjäna bra med pengar.  Däremot är en del av dom just nu “på REA…”.  Jag gillar att handla på REA.

I skrivande stund har jag inte bestämt hur jag skall agera, men jag har förberett hammaren för att ta mig in i den virtuella spargrisen om andan faller på.

Screen Shot 2020-03-07 at 23.27.48

 

Hur tänker du?   Hade Anne Wibble rätt?

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s