Min shoppinglista för en stökig börs…

Screen Shot 2020-03-06 at 17.24.28

På en marknad som just nu präglas av stor oro och dramatiska rörelser både uppåt och neråt, där det är extremt svårt att veta var det kommer att ta vägen härnäst, och hur länge turbulensen kommer att fortgå, har det blivit allt viktigare att tänka till när man väljer var man placerar pengarna.

Som ett resultat av rådande turbulens har jag valt att försöka “tighta upp” mitt fokus lite, bli mer konservativ och systematisk för att just nu företrädelsevis fokusera på stabila bolag som generellt står emot bra när det är stökigt på marknaden.

Jag vill så långt det är möjligt investera i bolag som inte påverkas av Coronaviruset, som har en bra historik av att höja sina utdelningar och med utrymme att fortsätta göra det. Sedan har det även smugit sig in något “fixed yield” bolag samt en högutdelare.

Totalt sett består listan av 4 st svenska och 8 st amerikanska, där alla är befintliga innehav, och alla har det gemensamt att inget utgör mer än 2,5% eller mindre än 0,88% av min totala portfölj.

Svenska bolag

Bilia

Screen Shot 2020-03-05 at 12.26.17

Bolaget har haft det rätt tufft under ett par tre år, men den senaste helårsrapporten är ett steg i rätt riktning, där det operativa rörelseresultatet landade på 1 193 MSEK, en ökning y/y på fina 15,4%.

Resultatökningen är i huvudsak driven av bra service- och även begagnatförsäljning.

De senaste månaderna har det varit mycket insiderköp i Bilia, lett av Mats Qviberg med familj. Detta plus att ett flertal analytiker köprekar bolaget bidrar självklart till bra förhoppningar om en fortsatt bra utveckling

I år ökade Bilia utdelningen med hela 10,53%, från 4,75 kr till 5,25 kr. De senaste tre åren har höjningssnittet legat på 5,9% och utdelningsandelen på 65%.

Bilia utgör för närvarande 1,35% av min portfölj, och betalar 1,27% av min totala utdelning. Jag kan tänka mig att öka upp innehavet till ca 2% av min total.

Clas Ohlson

Screen Shot 2020-03-05 at 12.27.45

Jag tog in “Classe” i portföljen i mitten av juni 2018 efter att bolaget haft det riktigt tufft under andra halvan av 2017 och genom hela 2018 då aktiekursen “rasade” med hela 53%.

Vid tillfället var det lite av en chansning, men efter att ha följt med bolaget under början av 2018 kändes det mer och mer som att den då ganska färska VD:n, Lotta Lyrå och hennes team inte bara sade utan också började göra rätt grejer.

Av den anledningen ökade jag successivt på min position genom sommaren 2018, och nu utgör Clas Ohlson 1,14% av portföljen, och betalar 1,48% av all utdelning med en YoC på 8,74%, så det känns som billig och relativt riskfri utdelning per investerad krona.

Clas Ohlson har legat på samma utdelning, 6,25 kr / aktie sedan 2017. Det enda som hänt i utdelningsväg sedan dessa är att man gått från at dela ut 1x per år, i mitten av September till att numera dela ut 2x per år i januari och september för att få ett jämnare kassaflöde i bolaget.

Trots att Clas Ohlson tar en betydande del av sitt sortiment från olika leverantörer i Kina, är detta inget som oroar mig speciellt mycket. Det kanske kommer en liten dipp, men i ett längre perspektiv representerar detta på sin höjd ett temporärt “hack i kurvan”.

Precis som för Bilia kan jag tänka mig att ”tweaka” upp mitt innehav till runt 2%’s strecket.

Corem Property Group

Screen Shot 2020-03-05 at 12.29.56

Jag plockade in Corem Property i portföljen i slutet av 2019 när både Akelius och Hemfosas preffar försvann från marknaden. I och med det begränsades utbudet av preffar allt mer, och i mitt tycke var de enda köpvärda preffarna då antingen bostadsrättsutvecklaren ALM Equity eller hyresfastighetsförvaltaren Corem Property Pref.

Jag var länge i valet och kvalet här, båda är bra bolag och handlades med rabatt mot inlösenkursen.  ALM till ca 16% och Corem till ca 26% rabatt.

Det var väldigt frestande att ta in ALM Equity Pref som har en DA på hela 8,3%, men med det också en högre risk. I slutändan föll valet på det större och mindre riskfyllda alternativet, Corem som ger finfina 5,15% i DA och som haft en kursutveckling med hela 28% över de senaste 3 åren.

Jag köpte in Corem i första hand för att tanka stabil utdelning, inte för att jag tror på någon större kursuppgång framöver, även om det finns utrymme, då inlösen är på 500 kr och jag kom in på 388 kr.

Just nu är Corem mitt 16e största innehav á 2,20% av totalen, och jag kan tänka mig att växa positionen till ca 2,5% över tid.

(Vill du läsa mer om preffar, hittar du ett inlägg om det här: https://atomic-temporary-163382288.wpcomstaging.com/2019/11/13/finns-det-nagra-bra-preffar-kvar-att-investera-i-nu/ )

Telia

Screen Shot 2020-03-05 at 12.33.37

I december 2019 tog jag för tredje gången på min investeringsresa in Telia när jag köpte in lite nya bolag för att balansera ut tappet av Akelius Pref & Hemfosa Pref.

Den enda anledningen är att jag (med en dåres envishet…?) hoppas på lite ”Tele2 effekt” med Lars Johan Jarnheimer och snart Alison Kirkby i spetsen. Tiden får utvisa om dom har kapacitet och tålamod att ruska liv i och effektivisera detta erbarmligt sega och trötta bolag…

Den här gången hoppas jag att jag är lite “visare” och låter Telia ligga kvar på en liten position, det utgör för närvarande 1,14% av portföljen och är med det mitt 36e största innehav.  Jag planerar som mest att vikta upp detta till mellan 1,5 – 1,75% i närtid.

Telia avser att dela ut minst 80% av det operationella kassaflödet, fördelat på två lika delar i Maj och Oktober. Förra året delade man ut 85% av det fria operationella kassaflödet. I år höjde man utdelningen med 3,8% till 2,45 kr/aktie vilket är en klar förbättring mot förra året då man “bara” höjde med 2,6%.

Telia är verkligen ett extremt tråkigt bolag som jag har en hel del “hatkärlek” till, då jag även jobbat med / mot… dom under min yrkesverksamma tid, men om man fortsätter att tuffa på med höjningar i spannet 3 – 4% per år kanske känslorna blir lite varmare med tiden.

Amerikanska bolag

3M Corporation

Screen Shot 2020-03-05 at 12.23.03

3M har fått en hel del stryk det senaste året efter några svaga kvartal, och för 2019 gick aktiekursen ner med 7%. Detta har i sin tur lett till en historisk hög direktavkastning på dryga 3,9%.

Bolaget är en sk. Dividend King, och har höjt utdelningen 61 år i följd. I år höjdes utdelningen dock bara med 2,08% vilket är dramatiskt mycket mindre än både 3, 5 & 10 års snitten som ligger i spannet 9,06 – 10,94%.

Detta är inte förvånande med tanke på att bolaget är inne i en tuff period, med lönsamhetsutmaningar och omorganisationer, men…  3M är ett unikt bolag med över 60,000 produkter i portföljen, massor av patent, stark produktutveckling och rejäla vallgravar för konkurrenterna att ta sig över.

Jag äger bolaget extremt långsiktigt, och tar nuvarande (?) hack i resultatmaskinen som en möjlighet att öka på min position vid tillfälle.

3M är just nu mitt 27e största innehav med 1,49% av portföljen, och jag kan tänka mig att bumpa upp innehavet till ca 1,7 – 1,8% när tillfälle ges.

Altria

Screen Shot 2020-03-05 at 12.23.56

Bolaget “slaktades” rejält på börsen förra året då kursen sjönk ca 25% mellan april till oktober, men efter den urbottningen är den året upp dryga 22% och tongångarna är mer positiva. Detta trots den fallerade mergern med Philip Morris samt “Juul debaklet”.

Jag har ett väldigt långsiktigt perspektiv med Altria. En hög direktavkastning som just nu ligger på 7,78%, en utdelningsandel på hanterbara 76,1% samt en suverän historik av att höja utdelningarna där 5års snittet ligger på 10,4% gör att jag är köpare.

Altria är en Dividend King och har höjt utdelningen 50 år i följd. Nästa utdelningshöjning annonseras i slutet av Augusti.

Altria är mitt 24e största innehav idag med 1,87% av väskan, och betalar just nu 2,05% av all utdelning. Jag tänker mig att öka på innehavet till ca 2 – 2,5% av portföljen i närtid.

AbbVie

Screen Shot 2020-03-05 at 12.24.29

AbbVie är inte en Dividend King, ännu, men… man är på god väg då man nu höjt utdelningen 47 år i följd.

Trots den fina historiken, där bolaget höjt utdelningen med 20,86% i snitt de senaste 5 åren, var jag var länge tveksam till att investera pga osäkerheten kring Humira patentet.

I och med $ 63 BUSD förvärvet av Allergan så späder man så småningom ut beroendet av kassakon och världens mest säljande medicin Humira, vars patent går ut 2023.

Med på köpet får man bland annat Botox, och förväntningarna är att förvärvet skall bidra med + 10% vinst per aktie redan det första året som gemensamt bolag, och efter det ca + 20% år vilket bådar gott om man lyckas.

Av egen erfarenhet vet jag dock att det inte är helt trivialt att integrera 2st stora kolosser, och få de synergier som ser givna ut på papper eller i PowerPoint.

Att integrera, effektivisera och harmonisera framförallt processer och företagskulturer tar (lååång…) tid och är väldigt svårt att genomföra på ett bra sätt.

AbbVie har i alla fall slagit analytikernas prognoser för vinst per aktie från Q1 tom Q4 2019. Dock tror analytikerna att man kommer få lite svårare under 2020, och spår ca + 4,5%. Blir onekligen ett spännande år, men jag är positiv till att bolaget kommer att prestera bra framöver.

AbbVie är i skrivande stund 0,99% av mitt totala innehav vilket placerar bolaget på 40e plats storleksmässigt. I likhet med Altria kan jag över tid tänka mig att växa innehavet till ca 2% av totalen.

AT&T

Screen Shot 2020-03-05 at 12.25.17

AT&T är en av de mest välkända sk. “Utdelningsaristokraterna / Divividend Aristocrats” på S&P 500 indexet och ett väldigt populärt bolag bland amerikanska utdelningsinvesterare.

Som en ”Dividend Aristocrat skall ett bolag ha höjt sin utdelning minst 25 år i rad, AT&T har höjt utdelningen sedan 1984, alltså 35 år i följd. Med det har man bara 15 år kvar innan man “kvalar in” på den allra högsta nivån som “Dividend King”. Bolaget höjer utdelningen med lite drygt 2% per år. Tråkigt men ack så pålitligt och helt i min stil.

De senaste 4 åren har man jobbat aggressivt för att ligga i framkant genom stora förvärv av bla. DirecTV 2015 och TimeWarner 2016. På så sätt har man utvecklats från ett renodlat telekombolag med Verizon, Sprint & T-Mobile som huvudkonkurrenter till ett mediakonglommerat där man nu även konkurrerar med bla. Disney och Netflix.

Men, sett till ambitionsnivån det är inget tvivel om att AT&T vill vara det bolag som leder branschtransformationen och utveckling för hur folk konsumerar ”content online”.

Man hävdar själva att man med de senaste årens förvärv sitter på en av världens bästa samlingar av ”Premium Video Content”, en gigantisk kundstock för ”cross selling” och snabba nät som är optimerade för video. Kort och gott allt som behövs för att leda en mediabransch som genomgår en stor transformation.

Med över 155 miljoner mobiltelefonikunder finns det lite att jobba med för att ragga nya kunder till streaming TV & media.

Man har gjort ett bra jobb med att betala ner skuldbördan från Time Warner köpet och det känns som att man börjar få bra styr på sin gigantiska skuta.

AT&T är just nu mitt 19e största innehav á 1,92% av portföljen, och även här är tanken att skala till runt 2 – 2,5%.

Vill du läsa mer om AT&T skrev jag följande inlägg I slutet av november 2019:

https://atomic-temporary-163382288.wpcomstaging.com/2019/11/24/utdelningsaristokraten-att-kassaskapssaker-utdelning/

Iron Mountain

Screen Shot 2020-03-05 at 12.30.46

Detta är förmodligen ett av världens tråkigaste bolag.

Kan du tänka dig att vara på sälj kickoff för ett bolag där man unisont ställer sig upp på ledningens kommando och vrålar “Let’s go store some more paper boxes!!!   This year we’re gonna grow by 2,5%…!” ?

Inte så värst exalterande, men…

Hur tråkigt det än låter så har bolaget en extremt stabil affär där man år efter år, i huvudsak, lagrar pappkartoner och sköter dokumenthantering åt ca 95% av alla Fortune 500 företag. Man arkiverar totalt sett ca 19,3 miljoner kubikmeter. En väldigt stabil affär där det genomsnittliga kontraktet är på över 10 år och man har en förnyelsegrad på ca 98%.

Affären växer årligen med strax över 2%. Efter att ha initierat en rad effektiviseringar av såväl organisation som att utveckla och expandera affärsmodellen till att bli mer digital det senaste året hoppas man kunna öka tillväxttakten något och samtidigt även förbättra marginalerna.

Med detta arbete positionerar man verksamheten för att fortsätta tuffa på i sakta mak in i framtiden.

Direktavkastningen ligger just nu strax under 8%, och man höjer utdelningen med ca 3 % per år och den takten kommer knappast att höjas i närtid då man har som mål att betal ut ca 65 – 72% av AFFO.  Helt ok för mig.

IronMountain är idag mitt 23e största innehav på 1,88% av totalen och betelar 2,08% av all utdelning. Jag kommer opportunistiskt att göra mindre ökningar till ca 2% av det totala innehavet.

PepsiCo

Screen Shot 2020-03-05 at 12.31.53

PepsiCo har gett utdelning till aktieägarna sedan 1965, och man har höjt utdelningen varje år sedan 1973, mao 46 år i rad och är just nu klassad som en ”Dividend Aristocrat”.

PepsiCo handlas just nu för ca $138 och trots all turbulens väldigt nära sitt 52 veckorshögsta och ATH på $140,05. Bolaget levererade återigen en stark helårsrapport och man fortsätter att växa på ett väldigt stabilt och kontrollerat sätt.

Nuvarande DA är 2,77%, och snitt DA för senaste 4 åren ligger på 3,00%, man delar ut ca 65% av vinsten och har höjt utdelningen med strax över 8% i snitt de senaste 5 åren.

Pepsi är en extremt stabil utdelare, och oavsett vad som händer I världsekonomin så kommer man fortsätta att tuffa på, och om några år är man en Dividend King. Jag gillar Pepsi skarpt.  Mer som bolag än deras produkter dock 😉

Pepsi är just nu mitt 46e största innehav med 0,88% av porföljen, och ambitionen är att skala upp innehavet till ca 1,5% över tid.

Vill du läsa mer om Pepsi har jag gjort en jämförelse mellan Pepsi och Coca Cola som utdelningsaktie här:

https://atomic-temporary-163382288.wpcomstaging.com/2019/10/08/coca-cola-co-eller-pepsico-vilken-ar-den-basta-utdelningsaktien/

Realty Income

Screen Shot 2020-03-05 at 12.32.29

Likt de flesta mogna bolagen höjer Realty Income inte sin utdelning jättemycket per år, men… man höjer den en gång per kvartal och har gjort så 88 kvartal i följd…

Snittar man ut bolagets utdelningshöjningar sedan börsintroduktionen 1994 ligger man på en utdelningstillväxt på 4,5% per år. Med tanke på att bolaget just justerat upp sin FFO guidande för helåret finns det förutsättningar för att öka takten på utdelningshöjningarna lite.

Jag började köpa in mig i Realty Income i flera omgångar mellan Januari 2016 och fram till slutet av November 2018. Bolaget utgör idag 2,52% av min portfölj och 2,01% av all min utdelning.

Efter ett antal utdelningshöjningar ligger min YoC idag på 5,43%, dvs att varje investerad 100-lapp ger tillbaks 5,43kr i utdelning.

Jag kan tänka mig att skala upp det här innehavet till ca 3,5 % eller lite mer över tid då det är svårt att hitta en stabilare investering.

Realty Income har nu höjt utdelningen 105 (!) gånger sedan 1994, 26 år i följd vilket gör bolaget till en ”Dividend Champion”.

Totalt finns det idag 133 Dividend Champions på den amerikanska börsen. Jag har inte scannat av alla dessa, men jag är villig att sätta en liten peng på att det inte är många bolag där som matchar Realty Income’s höjningstakt.

Stabilt är bara förnamnet…

Vill du läsa mer om Realty Income, har jag skrivit följande 2 inlägg om bolaget:

https://atomic-temporary-163382288.wpcomstaging.com/2019/11/05/utdelningsmaskinen-realty-income/

https://atomic-temporary-163382288.wpcomstaging.com/2020/01/16/realty-income-okar-tempot-igen/

Store Capital

Screen Shot 2020-03-05 at 12.33.03

Det sista bolaget på shoppinglistan just nu är STORE Capital.

Enklaste sättet att sammanfatta det här bolaget är at det är ett Realty Income i mindre format.

STORE Capital är en sk. “triple net lease REIT” vilket i innebär att hyrsegästen är ansvarig för att täcka alla löpande kostnader för hyresobjektet inklusive skatter, försäkringar och underhåll utöver att man betalar hyra till hyrsevärden, i det här fallet Store Capital.

Detta är den bästa och säkraste intäktsmodellen för REITs som i princip bara kan luta sig tillbaks och håva in hyresintäkterna.

S.T.O.R.E. i Store Capital’s namn står för Single Tenant Operated Real Estate, vilket alltså innebär att det bara finns en hyresgäst per leasad byggnad. Detta är en av skillnaderna mot Realty income som ibland kan ha flera hyresgäster i en och samma byggnad.

Store Capital har idag en market cap på ca $ 8,3 BUSD vilket är lite drygt en tredjedel av vad Realty Income värderas till. Realty Income har för närvarande ca 6,000 egendomar i sina böcker att jämföra med ca 2,400 för Store Capital.

Både Store Capital och Realty Income’s huvudfokus är på retailsektorn, eller mer specifikt servicedelen av denna, och båda utgör ca 83% av av totalen. Skillnaden mellan bolagen hittar vi framförallt i de resterande 17%:en. Här är Store Capital i huvudsak fokuserade på industrifastigheter medans Realty Income har en mix av industrifastigheter, kontor och bla. jordbruksfastigheter.

Store Capital utgör just nu 2,04% av mitt totala innehav och betalar mig 1,57% av all min utdelning och jag har en YoC på 5,18%. Nästa utdelningshöjning kommer sannolikt att presenteras i September.

Förutom att det är ett väldigt välskött bolag, som växer mer än dubbelt så snabbt som Realty Income sett både till omsättning och kurstillväxt, fyra gånger så snabbt om man ser till vinsten.

Och… som över de senaste tre åren höjt utdelningen med 6,7% vs 4,2% för Realty Income, så är en av huvudanledningarna till att jag upptäckte och sedemera investerade i Store Capital mot slutet av oktober 2017 att en viss Warren Buffet är storägare, där hans Berkshire Capital sitter på nästan 10% av kapitalet.

Sedan Coronaviruspaniken svepte in över världens börser har STORE Capital fått en hel del stryk, och bara senaste månaden är aktiekursen ner ca 16%. Detta har gjort att bolaget nu handlas till ca $ 33,00 vilket är blott någon procent över 52 veckorslägstat på $ 31,12 och ger en DA på 4,23%.

På den här nivån är jag verkligen intresserad av att öka på min position rejält, och har som ambition att skala upp innehavet till ca 3 – 3,5%.

Vilka bolag har du på din shoppinglista just nu och varför?

Annons

2 kommentarer

  1. Spontanta kommentar är att självklart påverkas många av dessa bolag av corona, tex Bilia. Vet inte hur stor andel av intäkterna som är relaterade till service vs försäljning men onekligen må ju ett sånt bolag ta stryk av Corona. Classe lär ju få svårt med leveranserna framöver, allt tillverkas ju i Kina,

    Gilla

    • Folk kommer fortfarande att behöva serva bilen & begagnat säljer oavsett så inte så orolig för Bilia.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s