Hur skall man agera på en allt oroligare marknad?

Screen Shot 2020-03-04 at 16.44.25

Efter en vecka med rejäl turbulens på de finansiella marknaderna, är det rätt naturligt att man som investerare blir orolig, och undrar hur man skall göra nu?

Detta speciellt när det verkar som att det kan komma fortsätta att vara rejält stökigt ett bra tag framöver…

Ett bra utgångsläge och tumregel att börja med, är att aldrig ha pengar som du behöver i närtid på börsen.

Se alltid till att ha en bra buffert för att klara av såväl löpande som oförutsedda utgifter.

Screen Shot 2020-03-04 at 17.19.09

Hur stor den bufferten skall vara är självfallet väldigt individuellt, och beror på hur dina kostnader ser ut samt vilka marginaler du behöver för att känna dig lugn. För egen del försöker jag alltid att ha en buffert som i alla fall täcker minst 6 månader av våra fasta kostnader.

För närvarande ligger min buffert på cirka 11,5 månadsutgifter, vilket får mig att sova lugnt om natten. Detta trots att jag i dagsläget har 100% av mitt kapital utöver bufferten på börsen.

Som relativt nybliven “F.I.R.E.” och inbiten utdelningsinvesterare, som lever på buffert / utdelningar, har jag onekligen hunnit tänka en hel del den senaste veckan när börsen gjorde sin brantaste dykning i historien…

 

Hur skall jag göra?

Fortsätta att vara fullt investerad?

Casha ut allt och fly börsen nu när “apokalypsen” kanske kommer…?

Jag skulle ju trots allt kunna få drygt 350 månadsutgifter rätt i näven.

Tanken har onekligen slagit mig, men…

Det kommer att bli bättre, någon gång.

För att få lugn i oroliga tider brukar jag då och då gå tillbaks och kolla hur det har sett ut under tidigare korrektioner och krascher.

Ett bra mått på utvecklingen över tid är att titta S&P 500 listan som efter Dow Jones Industrial är det näst största börsindexet i världen.  För närvarande består det av de 505 till marknadsvärdet största bolagen i USA. Av dessa betalar ca 400 st utdelning i någon form och det är här vi hittar bla. alla Dividend Aristocrats och Dividend Kings.

Screen Shot 2020-03-03 at 12.46.15

En konstant är att över tid, i det här fallet 30 år, från 1989 tom 2019 så har Dividend Aristocrats & Kings spöat skiten ur index.

En annan konstant är att aktiemarknaden kommer alltid tillbaks, det är faktum. Trots återkommande kriser av olika slag…

Screen Shot 2020-03-04 at 17.13.05

Frågan är bara hur lång tid det tar och hur blodigt det blir den här gången…

 

Hur agerar jag just nu?

Som jag beskrev ovan har jag utöver en kontantbuffert på ca 11,5 månadsutgifter, per idag 100% av mitt kapital investerat i 59 olika aktier på börsen i Sverige, Norge, Finland, Kanada och USA.

Screen Shot 2020-03-04 at 16.44.55

Jag har ett perspektiv på att behålla mina investeringar som sträcker sig flera decennier in i framtiden. Mina utdelningar täcker för närvarande ca 165% av mina fasta kostnader, så det finns en hel del marginal.

Även om en del av mina bolag kommer att sänka sina utdelningar nästa år pga lägre vinster i spåren av det förhatliga Coronaviruset så kommer jag rimligen att klara av det bra.

Jag kommer under tiden fram till att det är dags för bolagen att presentera nya utdelningar att kunna bygga på min kostnadstäckning / “frihetsfaktor” ytterligare för att ligga någonstans kring 172 – 177% i slutet av året.

Mitt beslut är således att fortsätta ligga fullinvesterad och att återinvestera all utdelning som kommer in för att maximera ränta på ränta effekten över tid.

Screen Shot 2020-03-04 at 17.13.29

Det sagt så har jag spenderat en hel del tid senaste veckan med att rannsaka vad jag skall investera i och varför, ännu noggrannare än tidigare.

Gårdagens räntesänkning från Fed med påföljande stärkning av den svenska kronan relativt bla. USD & CAD gör att detta blir än viktigare.

En av mina investeringsprinciper är att försöka ha 50% av portföljen investerad i svenska aktier för att “hedga” lite mot fluktuationer i de utländska valutorna. för tillfället har jag halkat efter en bit och ligger på 48,9% investerat i Sverige. I och med det så kommer just nu “bara” ca 42% av all min utdelning från SEK.

För min del är detta både en svår men samtidigt även intressant balansgång. Det är inte hela världen med någon procent hit eller dit, men… jag gillar att hålla på mina principer. Dom hamnade där av en anledning till att börja med.

Det sagt, så tycker jag att det finns fler intressanta bolag att handla i USA, framförallt sådana med bra historik av att höja sina utdelningar många år i sträck, och detta har övervägande lett till köp av ”Utdelningsaristokrater och kungar” senaste veckorna.

 

På min shopping lista just nu…

Den gångna veckans funderande och planerande har lett till att jag för närvarande har satt upp 12 olika bolag på min shoppinglista.

Screen Shot 2020-03-04 at 17.08.20

Jag har valt att i första hand försöka prioritera stabila bolag som generellt står emot bra när det är stökigt på marknaden, som så långt det är möjligt inte påverkas av Coronaviruset, som har en bra historik av att höja sina utdelningar och med utrymme att fortsätta göra det.

Sedan har det även smugit sig in något “fixed yield” bolag samt en högutdelare.

Bolagen på listan är 4 st svenska och 8 st amerikanska.

Alla är befintliga innehav, och alla har det gemensamt att inget utgör mer än 2,5% eller mindre än 0,88% av min totala portfölj . Förutom stabilitet väljer jag alltså att “tighta” ihop portföljen lite för att göra den mer balanserad.

I nästa inlägg tänkte jag presentera vilka bolag som hamnade på shoppinglistan och varför.

 

Hur tänker och agerar du just nu?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s