Veckan som gick var onekligen både lugnare och mer stabil än den förra sett till rapporterna som kom in. Totalt rapporterade 7 bolag, och alla höll sig i spannet stabilt till super stabilt.
Det kom även två utdelningshöjningar, först var det Scandic Hotels som höjde med 5,71% och sedan Royal Bank of Canada som kom med sin första höjning för året som landade på 2,9 %.
Skönt med en positiv vecka både vad gäller rapporter, utdelningshöjningar och stark stigande kurser på en del innehav där jag är ”fullinvesterad”!
Nu är rapportsäsongen i princip slut, det återstår bara två kanadensiska banker den här veckan och slutligen Clas Ohlson andra veckan i Mars.
Om starten på den här börsveckan är något att döma av kanske vi får lite rea på bra bolag som jag vill köpa mer av!
Svenska innehav som kommer med rapporter:
Onsdag 11 Mars, Clas Ohlson
Jag plockade in Clas Ohlson i portföljen i mitten av juni 2018 efter att bolaget haft det riktigt tufft under andra halvan av 2017 och genom hela 2018 då aktiekursen “rasade” med hela 53%.
Vid tillfället var det lite av en chansning, men efter att ha följt med bolaget under början av 2018 kändes det mer och mer som att den då ganska färska VD:n, Lotta Lyrå och hennes team inte bara sade utan också började göra rätt grejer.
Av den anledningen ökade jag successivt på min position genom sommaren 2018, och nu utgör Clas Ohlson 1,19% av portföljen, och betalar 1,53% av all utdelning med en YoC på 8,74%, så det känns som billig och relativt riskfri utdelning.
Clas Ohlson har legat på samma utdelning, 6,25 kr / aktie sedan 2017. Det enda som hänt I utdelningsväg sedan dessa är att man gått från at dela ut 1x per år, i mitten av September till att numera dela ut 2x per år i januari och september.
FY 2019 har varit en betydligt bättre resa för “Classe” än de senaste åren, där den organiska försäljningen nu växt flera kvartal i följd, där online försäljningen som länge trampade vatten nu driver tillväxt och börjar utgöra en respektabel del av den totala försäljningen.
Förhoppningsvis kan en bra avslutning av 2019 leda till en liten höjning av utdelningen för året, Q3 rapporten som kommer nu blir viktig för att ange tonen. Den 3e juni när helårsrapporten presenteras vet vi…
Utländska innehav som rapporterar:
Tisdag 25 Feb, Bank of Montreal, Q1 rapport
BMO är den fjärde största Kanadadensiska banken med en market cap på ca $ 48,85 MUSD, vilket motsvarar ca 42% av Royal Bank of Canada som är störst.
Tack vare att den kanadensiska banksektorn är väldigt tight regulerad, kontrollerar de 5 största bankerna, Bank of Montreal, Royal Bank of Canada, Toronto-Dominion, Canadian Imperial, and Scotiabank (BNS) ca 90% av tillgångarna. Detta gör marknaden till lite av en ”skyddad verkstad” där alla tuffar på i sakta mak.
Det sagt, så är de stora bankerna å andra sidan också utsatta för en del risker i den kanadensiska ekonomin där de mest påtagliga är höga boendekostnader vilket har lett till att man har bland de mest belånade kunderna i världen. Bankerna har även en hög exponering mot den kapitalintensiva energi- och gruvbranschen.
BMO är dock relativt väl kapitaliserade med en stark kassa, stora fordringar och ett nettovärde som väger upp de långfristiga skulderna.
Banken har betalat utdelning till sina ägare ända sedan 1829 (!) längre än något annat kanadensiskt bolag, och förmodligen i absolut topp även globalt. Förra året betalade man ut ca 43% av det fria kassaflödet, och man höjde utdelningen med totalt 5,6% vilket mer eller mindre även motsvarar snittet för de senaste 5 åren.
Banken har precis som de flesta kanadensiska bankerna som vana att höja utdelningen 2 gånger per år och nästa höjning är förmodligen att vänta nu i slutet av februari.
BMO utgör idag 0,75% av portföljen, exakt lika med RBC, och tanken är att innehavet över tid skall skalas upp till runt 1%.
2019 var ett bra år där banken växte omsättningen med 6% och nettointäkterna med 5%.
Privat och komersiell banking utgjorde ca 54% av intäkterna och växer med ca 6% per år. Bankens i särklass snabbaste tillväxtområde är Wealth Management som under 2019 växte med 31% och utgjorde 21,4% av intäkterna.
Jag förväntar mig en hyfsat stark Q1 rapport utan drama.
Onsdag 26 Feb, Bank of Nova Scotia, Q1 rapport
BNS är den tredje största kanadensinska banken med en market cap på $ 68,13 BUSD vilket motsvarar ca 58% av Royal Bank of Canada.
Av de fyra största kanadensiska bankerna är BNS den som förhållandevis preseterat sämst de senaste tre åren, och speciellt då det senaste året.
Likt Bank of Montreal har BNS en lång och obruten historik av att dela ut vinst till sina ägare som sträcker sig hela vägen tillbaks till 1832.
Förra året betalade man ut ca 49,3% av det fria kassaflödet, och man höjde utdelningen med totalt 2,89%. BMO har dock en lite skumpig historia av mindre höjningar och mindre sänkningar.
2019 var ett tufft år där banken bara växte vinsten per aktie med 0,4% att jämföra med 3års snittet på 5,7%, nettointäkterna växte 0,85% y/y.
Sentimentet inför Q1 rapporten är försiktigt positivt, vilket skulle kunna vara en indikator på att bankens jobb att bli mer “fokuserade” börjar bära frukt.
Jag förväntar mig inga stordåd i Q1 rapporten, men att den skall vara relativt drama fri.
BNS utgör idag 1,15% av portföljen, och tanken är att innehavet över tid får ligga kvar där.
Har du något av bolagen i din portfölj?
Hej! Tack för en bra blogg! Hur ser du på Ocean yield efter rapport och kursnedgången på senaste tiden?
GillaGilla
Rapporten pekar iaf åt rätt håll, så jag ligger kvar med min befintliga position.
GillaGilla