En värdering till som skjutit iväg, och mitt beslut som följd av det…

Att Castellum är ett fantastiskt bolag som under lång tid berikat sina aktieägare storligen, är bortom allt ifrågsättande.

Även om totalavkastningen över 15 år inte når upp till Latours galna 1696% så är Castellums inte kattskit direkt, och sett över 20 år har den långsiktige investerarern kunnat kamma hem ca 3458% per investerad krona….

img_6532

En CAGR på 19,6% över 20 år är helt otroligt bra, och av denna är det utdelningen som står för majoriteten med ca 58,5% av totalen.

Den här typen av avkastning uppnår ett bolag självfallet inte om man inte (över) levererar år efter år efter år.  Normalt sett brukar tillväxttakten avta något när ett bolag mognar, men… i fallet Castellum är det lite tvärt om.

De senaste 3 åren ligger totalavkastnings CAGRn på 31,8% och över de senaste 12 månaderna är den hela 51,7%.

Detta samtidigt som förvaltningsresultatet för verksamhetsåret 2019 landade på + 7%.

 

Aktiekursens utveckling

Om vi tittar på aktiekursen de senaste tre åren har den stigit med ca 103%, där majoriteten av tillväxten kommit de senaste två åren.

img_6526

Sett över det senaste helåret har kursen sprungit iväg 47%, och hittills under 2020 är den upp 15,2%.

img_6527

 

Castellums substansvärde…

Detta har lett till att aktiens substansvärde nu är historiskt högt.

Om vi tittar på grafen nedan, så har Castellums substansvärde de senaste 10 åren pendlat mellan som bäst en rabatt på ca 25% under 2010 & 2011, och som ”sämst” en premie på runt 25% i mitten på 2014.

Per Castellums årsredovisning för 2019 uppgick aktiens substansvärde vid slutet av året till 195 kr, då representerande en premie på 14%.

Om vi tar stängningskursen från i fredags, 21 februari 2020, som var 253,50 kr och delar med 195kr så landar nuvarande substanspremie på 30%, vilket är ett ATH.

img_6534

 

Vart tar det vägen nu…?

Jag har ingen kristallkula som jag kan se in i, men om man enkom går på historiken finns det bara en väg för Castellum, och det är upp…!

Screen Shot 2020-02-22 at 15.37.38

Även om jag är fantastiskt glad för att min totalavkastning från Castellum nu är en bra bit över 130%, och aktiekursen snuddar vid +100%, ”and still counting”…

Med det är detta lätt mitt bästa aktieköp hittills. Trots det, så har jag kliat mig i huvudet mer än en gång för att försöka förstå vad som driver den stadigt accelererande kursutvecklingen.

Hur kan ett förvaltningsresultat på +7% för 2019 samt lite försiktigare guidning för 2020 driva på sådan tillväxt?  Är det pga att folk tror att Rutger är ”gud”…?

Nu är jag ingen domedagsprofet som tror att ”nu kan det omöjligt växa mer”, men… någonstans borde det ta en paus och kanske t.o.m. komma en liten dipp?

 

Hur agerar jag?

Castellum utgjorde fram till strax innan lunch igår 4,37% av mitt totala innehav och var då mitt 5e största innehav, som har funnits i min portfölj sedan slutet av 2016.

Men…

Efter någon veckas funderande, som intensifierades i och med att jag skalade ner lite i Latour i veckan, kom jag till slut fram till det (mogna…?) beslutet att jag skulle realisera en del av den vinst som byggts upp, och inte bara sitta och glo på det stadigt ökande procenttalet…

Jag har självfallet funderat en hel del på hur mycket jag skulle skala ner, skall jag plocka ut 25, 50, 75 eller rent av 100%?

Sannerligen inget lätt beslut då jag verkligen gillar Castellum, och tror starkt på bolaget även långt in i framtiden.  Jag har tom bollat iden med en av mina ”bloggkollegor” som är en vis man, för att få lite perspektiv från utsidan innan jag agerade.

Om jag skulle vara så drastisk att jag sålde av hela innehavet, och bara cashade ut, skulle det innebära att kostnaderna för 26 månader gick rätt ner i ”the plonka”

En lockande tanke då detta skulle vara långt förbi det datum då min tjänstepension börjar betalas ut, samtidigt som jag då lugnt kan fortsätta att återinvestera 100% av alla  utdelningar som kommer in under tiden.

img_6488

Nu slutade det med att jag langande iväg 48% av mitt totala innehav till en kurs av 255,50 kr, vilket innebär att dessa pengar skulle täcka ca 12,5 månaders kostnader om jag väljer att ha dom på sidlinjen från portföljen.

Varför just 48%, och inte 50% då…? Detta var helt enkelt för att jag gärna vill ha jämna 100-tal på mina innehav, inget annat…

Efter ”hyvlingen” utgör Castellum 2,28% av min portfölj och är med det nu mitt 15e största innehav.  Där lär den få ligga ett bra tag.   Såvida det inte kommer en rejäl dipp i kursen om man nu skulle ha något eller några dålig kvartal, då kan jag definitivt tänka mig att köpa mer igen.

 

Vad gör jag med pengarna från försäljningen?

Härom har det funderats och funderas fortfarande en hel del…

Casha ut allt?

Investera allt, och i så fall var?

En kompromiss mellan de två alternativen?

Om detta får du läsa i ett kommande inlägg, troligen någon gång nästa vecka!

 

Har du Castellum i portföljen, och hur tänker du nu?

 

Källor:

  • Avanza
  • Castellum IR sidor

 

Annons

2 kommentarer

  1. Jag har inte Castellum. När man läser på finanstwitter och börsbloggar får jag ibland intrycket att jag är den enda som inte äger den aktien. Jag hade som vanligt inte gjort någonting, utan varit nöjd med utdelningarna som trillat in. Förvisso inte återinvesterat dem i just Castellum. En stor skillnad mellan oss är ju att du exekverat FIRE och kanske behöver förhålla dig till din portfölj på ett lite annat sätt. Hur som helst ser jag fram emot nästa inlägg där du avslöjar vad du gör med likviderna.

    Gilla

  2. Jo Castellum är ju en lång historia i min portfölj och jag känner igen mycke i texten men jag ökade lite (225kr) på rapportdagen räknade ihop utdelningen + lite till, tanken att sälja finns inte

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s