Latour’s värdering uppe i stratosfären…?

Screen Shot 2020-02-19 at 16.33.43
Latour är utan tvekan ett av de bäst presterande bolagen på Stockholmsbörsen över de senaste 5, 10 eller 15 åren. Ser man till totalavkastningen är det en helt galet bra utveckling över tid och den blir bara bättre ju längre man sträcker ut perspektivet…

img_1109

Få eller inga svenska bolag slår den totalavkastningen över 15 år.

Jag köpte in mig successivt under våren 2017, och hittills har det varit en väldigt bra affär där aktiekursen dragit iväg ca 70%, och jag har under tiden även utdelningen höjts med 37,5% från 2,00 kr till nuvarande 2,75kr.

Svårt att inte gilla det, men…

”So, what’s not to like then…?”

Som utdelningsinvesterare med fokus på att leva på utdelningar är det ett lite av ett ”tveeggat svärd…”.

Latour har i skrivande stund en direktavkastning på 1,61%, och jag har tack vare utdelningshöjningar samt en snitt-inköpskurs på 102 kr/st, en YoC på 2,67%,  vilket är ok’ish, men…  Det är fortfarande långt under mitt portföljsnitt på 6,73%.  Dvs att varje investerad 100-lapp just nu betalar mig 6,73 kr i utdelning.

På lång sikt är Latour en ”hold forever” aktie, sett till totalavkastningen, men… Om tillfälle ges är jag inte främmande för att ibland trimma ner lite på ett innehav som dragit iväg långt över dess substansvärde och sätta pengarna i arbete annorstädes där jag får mer utdelning per investerad krona.

Av den anledningen valde jag igår att sälja av ca 6,5% av mitt innehav i Latour. Värderingen har skenat iväg rejält senaste tiden & nu handlas aktien med en premie på drygt 24%, vilket är ca 15% över det beräknade ”värderingssnittet” för ett år som ligger på en beräknad premie á ca 8,8% om man skall gå på IB Index.

Screen Shot 2020-02-19 at 16.53.47

De senaste 12 månaderna har Latour’s beräknade substansvärde ökat med ca 25%.

Sett över 3 år är Latour’s beräknade substanspremie ca 6,3% och på 5 år är den ca 3,8%.

Latour’s värdering

Latour’s noterade innehav bestående av 9 bolag, varav Assa Abloy står för ca 35% av det värdet, och utgör just nu ca 63% av det totala substansvärdet. De 7 onoterade bolagen står sedan för ca 37% av substansvärdet, varav Swegon, Tomra och Hultafors utgör ca 87% av den andelen.

Det är självfallet betydligt svårare att göra en exakt bedömning av de onoterade bolagens substansvärde då det inte finns lika mycket insyn som i ett noterat bolag, och man måste helt enkelt måste förlita sig på hur Latour själva värderar dessa.

Screen Shot 2020-02-19 at 13.44.34

Även om de onoterade bolagen är jättefina verksamheter som kan ha en hel del dolda värden och orealiserad potential, är det lite svårt att se hur en dryg tredjedel av Latour’s totala beräknade substansvärde kan bumpa upp substanspremien med närmare 15% på ett år.

Screen Shot 2020-02-19 at 16.22.38

För att så skall vara fallet, och om jag skall ”överförenkla” min ytterst ytliga analys, så skulle värdet på de 7 onoterade bolagen behöva dra iväg med ca 45% på ett år.  Jag har lite svårt och tro att så skulle vara fallet.  Även om Latour själva har ett ganska brett värderingsspann på dom onoterade bolagen kommer man inte i närheten ens om man värderar alla innehaven till max.

Värderar marknaden dom noterade innehaven högre än som egna bolag bara för att en del ägs av Latour?

Screen Shot 2020-02-19 at 16.23.47

Ingen aning om så är fallet, men…

Trots att substanspremien pendlade en hel del under åren 2016 – 2018 så är den nu historiskt hög, och trenden går tveklöst mot att den blir allt högre.

Är detta priset för kvalitet och värde, eller vad tror du?

Hur gör jag med Latour framöver?

I skrivande stund utgör Latour 1,78% av min totala portfölj och betalar 0,71% av min årliga utdelning.

Som det ser ut just nu får mitt innehav ligga kvar på den här nivån, men om substanspremien skulle dra iväg ännu mer kan den bli frestande att skala av lite till, ner mot ca 1,5% av portföljen. Mindre än så vill jag inte ha Latour.

Har du Latour i din portfölj?

Om du vill läsa mer om Latour i allmänhet och som utdelningshöjare i synnerhet:

https://atomic-temporary-163382288.wpcomstaging.com/2019/09/19/mina-top-12-utdelningshojare-under-2019-del-9-latour/

Källor:

 • Latour IR sidor
 • IB Index
Annons

2 kommentarer

 1. Läser alltid dina inlägg , min fråga är hur kmr du fram till yoc , om kursen går ner blir yoc bättre då ,
  Om kursen går upp är det bara en nackdel för utdelning investering

  Gilla

  • Min YoC är alltså nuvarande utdelning (2,75) delat med mitt genomsnittliga inköpspris (102,92 kr) = 2,67%.

   Det innebär att jag ”köpt nuvarande utdelning” billigare än om jag skulle handla aktien idag då direktavkastningen (nuvarande utdelning delat med nuvarande kurs) nu ligger på 1,59%.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s