Ibland gör det riktigt ont…

Screen Shot 2020-02-13 at 16.52.20

Hittills har veckans rapporter varit en riktigt tråkig historia förutom Bilia som levererade en riktig “slam dunk” med kraftigt förbättrat resultat och en dubblerad utdelningshöjning jämfört med 2019.

Undantaget den “mellanmjölk” som serverades av Klövern, Thule, Mowi, Ocean Yield, GEO Group, PepsiCo och prospect Capital, så kom det en del riktigt sura citroner från Boliden, Nilörn, Metsä Board, Boston Pizza och framförallt Kindred Group som slaktade utdelningen… 🙁

Humöret är således inte på topp just nu, men… det är bara att göra en Per Elofsson och “bryta ihop och komma igen”. Därav blir dagens inlägg relativt kort…

 

Hur (re) agerar jag på detta?

Förutom att jag jobbar på att försöka lyfta upp humöret till en acceptabel nivå igen, något som en glad liten grabb kommer att fixa med ett stort leende och en kram, så agerade jag ganska resolut med två av mina innehav igår.

Screen Shot 2020-02-13 at 15.29.40

Det suraste beskedet igår var självfallet Kindred Group som i linje med den tidigare vinstvarningen inte levererade någon munter läsning, och jag hade förväntat mig en kraftig utdelningssänkning i spannet 30 – 40%.

Nu blev det ännu värre med ca – 65 % vilket gör att min YoC rasar ner till 3,11% och kostar mig ett antal 1000-lappar i utdelning per år, då Kindred representerade 2,85% av min utdelning för året och stod för 2,19% av portföljen…

Följden av det här beskedet blev att jag “ryckte plåstret” och sålde av ca 90% av mitt innehav strax efter öppningen igår när aktien fick en initial kick i baken och var upp 4% ett tag. Totalt sett en mindre bra affär, men…

På sikt tror jag att Kindred kommer tillbaks och levererar stabila siffror om eller när man väl får fart på USA som verkar vara det som kan driva tillväxt i bolaget, men… Då min ambition är att leva av utdelningar har jag inte tålamod att vänta ett antal år innan utdelningen klättrar tillbaks upp till gamla nivåer, om den gör det.

Screen Shot 2020-02-13 at 17.58.25

Metsä Board kom inte med en på långa vägar lika tråkig rapport som Kindred, dock under förväntan både var beträffar resultatet men framförallt utdelningen som sänktes med ca 17%. Prognosen för Q1 var inte heller något som fick mungiporna att gå upp…

Att resultatet för både Q4 och helår inte var någon höjdare var väntat pga den generella marknaden samt en kostsam strejk i Finland, men… Med tanke på bolagets starka och växande kassaflöde samt att man bara väljer att betala ut 54% av nettoresultatet i utdelning är en riktig besvikelse.

Bolagets utdelningspolicy säger att man skall betela ut minst 50% av nettovinsten. Som en jämförelse kan vi ta 2016 då man betalade ut 74% och höjde utdelningen med 11,8%.

I mitt tycke är sänkningen “snål” och man borde som minst kunnat kosta på sig att hålla kvar den på samma nivå som förra året. Speciellt med tanke på den aggressiva höjningen med ca 38% förra året.

Jag tar detta som ett tecken på att man förväntar sig att 2020 kommer att bli betydligt tuffare än vad man kanske ger sken av just nu.

Metsä Board utgjorde fram till igår ca 0,90% av min portfölj, men till förljd av utdelningssänkningen väljer jag att avyttra 2/3 av innehavet och placera pengarna i stabilare utdelningshöjare.

Mer om det strax…

Screen Shot 2020-02-13 at 17.42.14

Precis innan jag tänkt trycka på publicera kom så även Boston Pizza’s rapport, och där fortsätter man att sakta gå kräftgång, bakåt med vikande försäljning, vinst och kassaflöde samt en stigande utdelningsandel vilket nu leder till att man from nu justerar ner utdelningen med ca 11,3%.

Jag har haft “Pizzan” i portföljen i ca 4 år, och slicen har under de senaste ca 2,5 åren legat relativt konstant på ca 4,4% av portföljen. I nuläget väljer jag att göra en mindre justering, där jag skalar av ca 20% av det innehavet.

Den fjärde största besvikelsen för dagen var Nilörn Gruppen som i linje med tidigare vinstvarning levererade ett vekt 2019. Guidningen för 2020 är ganska vek, så det krävs verkligen att man hittar lite nya intäktsströmmar om man skall kunna fortsätta att växa och producera bra vinster. Just nu ligger jag kvar med mitt lilla innehav som utgör 0,50% av portföljen.

 

“The Replacements”…

Screen Shot 2020-02-13 at 17.39.17

Avyttringarna i Kindred och Metsä Board igår innebar en hel del “action” i portföljen…

Likviden från försäljningen i Kindred omplacerades i hyfsat lika stora delar i Resurs Holdings, SEB, Telia och Volvo. Alla fyra bolagen är befintliga innehav som levererat allt från helt ok till fantastiskt bra rapporter och med utdelningshöjningar som följd.

Avyttringen i Metsä Board innebar att min exponering mot Euro och Finland krympte till 1,03% av mitt totala innehav då hela likviden avsattes i USD och i samtliga fall i bolag vars namn börjar med A.

Likt pengarna från Kindred, fördelades Metsä Board innehavet ut i ganska lika delar över AbbVie, Altria samt AT&T som samtliga har en bra till outstanding historik av att betala utdelningar och utdelningshöjningar.

Av Boston Pizza likviden har ca 1/3 hittills satts i Volvo, resten får sitta på bänken ett litet tag och leta efter en bra plats på spelplanen…

 

Vägen framåt…

img_1096

Självklart hade det varit lättare om jag hade kunnat ligga kvar med mina innehav i Kindred, Metsä Board och Boston Pizza “as is”, men… jag känner mig komfortabel med att ta en smäll nu för att få bättre stabilitet på utdelningarna och höjningarna framöver.

Ett högst troligt scenario när rapportsäsongen är över, är att jag i lugn och ro genomlyser mina minsta innehav, mao allt som är mindre än 0,50% av portföljen.

Om jag känner att jag inte längre tror på ett bolag eller inte har någon klar strategi för varför jag har innehavet, kommer jag att konsolidera dessa in i lite större innehav med stabilare utdelningshistorik.

Förhoppningsvis blir de rapporter och veckor som återstår av rapportsäsongen bättre an vad denna vecka bjudit hittills…

Min vecka summerad på 34 sekunder:  https://www.youtube.com/watch?v=YPkSAACuG-s

Snart helg…

Screen Shot 2020-02-13 at 15.32.33

Onwards!!!  Bring on next week….  I’m ready to fight!

 

Annons

6 kommentarer

 1. Det var ju lite trist att en del av dina bolag inte levererar som de skall. Att riva av plåstret helt och sätta dem på avbytarbänken tills vidare skulle nog vara min väg framåt. Hoppas nästa vecka blir bättre för dig!

  Gilla

  • Tackar! Färre rapporter nästa vecka så det kan knappast bli sämre iaf….

   Men, det är bara att ta smällen, ställa sig upp och kämpa vidare!

   Gilla

 2. Känns bättre i fallet Kindred att jag redan hade i mitt Excelark en trolig utdelning som nästan precis motsvarade den utannonserade i rapporten. Jag behåller mina aktier och de som ytterligare lades till i portföljen i samband med vinstvarningen tidigare i år.

  AbbVie gjorde jag tvärtom och sålde hälften av mitt innehav på $95,31 men tog istället in Bristol-Myers och Merck som ersättare 🙂 AbbVie är fortfarande attraktivt värderad men kände att jag kunde skala av eftersom bolaget vägde 3,5% av portföljen efter en fantastisk resa.

  Gilla

  • Köpta i ”närtid” är Kindred ok… tog in till min sons portfölj efter vinstvarningen. Han är påplus & har tid att vänta på att det vänder med utdelningen.. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s