Jag köpte ett bolag på min bevakningslista…

I början av Januari skrev jag ett par inlägg om de bolag som just nu är på min bevakningslista, och jag har även gjort tre ”kortanalyser” av Lowe’s Companies, Fagerhult och Gazprom.

Av dessa finns i dagsläget bara Lowe’s kvar under bevakning. Fagerhult äger jag indirekt via Latour, och bolaget behöver börja prestera bättre på egen hand innan det kan bli aktuellt. Gazprom avskrivs helt pga den ”suddiga” ägarbilden, fallande naturgaspriser och den alltför stora politiska risken med ett ryskt bolag.

På grund av att rapportsäsongen drog igång, har analyserna av bolag 4 till 6 fått ligga och puttra på värmning i väntan på att rapporterna klingar av.

Nu hann det dock börja klia lite i köpfingret, så analys nr 4 uteblir pga köp.  Däremot följer självfallet en kort redogörelse om bolaget och resonemanget bakom köpet.

Kort om bolaget

img_1084

Cisco Systems Inc. grundat 1984, med rötter från Stanford University, är ett de mest ikoniska IT bolagen och en av pionjärerna inom networking. Det senaste decenniet har man kontinuerligt breddat både utbud och verksamhet långt utanför det scopet, och bland annat även varit en av de drivande krafterna bakom konvergerade datacenter.

Kort sammanfattat utvecklar, tillverkar och säljer Cisco hårdvara och tillhörande mjukvaruintelligens för att bygga nätverk, telekomutrustning och andra, relaterade högteknologiska produkter och tjänster.

Cisco är ett av de ledande teknologiföretagen som har fått internet att snurra sedan 1984, och den självklara ambitionen är att fortsätta vara det genom att ha de bästa lösningarna, människorna och externa partners för att kunna “ta del av morgondagens digitala möjligheter redan idag…”.

På följande länk hittar du en 2:40 min lång animering som ger Cisco’s historia från 1984 – 2013:  https://www.cisco.com/c/en/us/about.html?socialshare=lightbox1_comp

Det är framförallt intressant att se takten på antalet förvärv öka dramatiskt runt 2012 då man börjar styra om verksamheten för resan mot “molnet”. Detta är dock inget unikt för Cisco, alla IT bolag med ambition att överleva och frodas i den nya “världen” drogs med i kapprustningen. Dock gällde det att ha många tentakler ute och örat mot marken för att hitta rätt bolag. Vissa bolag lyckades bättre än andra här…

Cisco’s har sedan bolaget grundades gjort drygt 210 förvärv för totalt ca $ 75 BUSD, en hel del summor är dock inte publika då det rört sig om privata bolag. Detta är faktiskt inte är speciellt mycket över så lång tid, och även ett tecken på att man oftast förvärvat bolag som befinner sig i en startup fas, hellre än stora mogna kolosser som är betydligt svårare att integrera.

För att få lite perspektiv, jämför med Dell’s förvärv av EMC 2015 för $ 67 BUSD…

2019 omsatte Cisco $ 51,90 BUSD med en vinst på $ 11,62 BUSD. Man har för närvarande ca 76,000 anställda och huvudkontoret ligger i San Jose, Ca.

Affärsmodell, strategi och vision

Cisco’s mantra, eller temat från den senaste helårsrapporten är “Defining the future of the Internet”.

I takt med att Cisco’s kunder lägger till miljarder med anslutningar för sina verksamheter och flyttar fler och fler (affärskritiska) applikationer till en “multicloud” miljö så fortsätter nätverket som skall möjliggöra detta att vara extremt kritiskt.

Cisco’s strategi är att tillhandahålla internet baserade nätverk som ger affärsmässigt värde genom automation, säkerhet och möjliggör analyser över såväl privata, som hybrida och multicloudmiljöer.

Screen Shot 2020-02-11 at 11.30.40

Visionen är att leverera säkra, mjukvarudefinierade, automatiserade och intelligenta plattformar till sina kunder. För att kunna åstadkomma detta måste man fortsätta leda innovationen i branschen och ständigt klara av att transformera sin affärsmodell. Något som inte är helt trivialt på en marknad som definieras av ständig och allt snabbare förändring.

Nyckeltal, utdelningshistorik & värdering

Det senaste året har dock varit tufft, där bla. handelskonflikten med Kina lett till att omsättningen i just Kina, som är en stor och viktig marknad under ett enskilt kvartal 2019 droppat med 26%.

Som en följd av det har även aktiekursen straffats hårt. Efter att ha toppat ut på $ 58,26 i Juli 2019 var man i December nere på $ 43,84. Jag tycker att detta är en klar överreaktion och gör aktien köpvärd då den är klart närmare 52 veckors lägsta än 52 veckors högsta kurs.

Trots “kursraset” har bolaget hela tiden levererat bra resultat och slagit analytikerestimaten kvartal efter kvartal i över fem år…

Screen Shot 2020-02-11 at 11.28.07

Om man tittar på MarketBeat och vad analytikerna tycker, ligger konsensus på en kurs till $ 55,00 vilket indikerar att Cisco just nu är ca 12,55% undervärderat. 14st säger köp, 10 behåll och ingen propagerar för sälj just nu.

Bolaget genererar starkt och stadigt växande kassaflöde samtidigt som man delar ut en relativt låg andel av vinsten vilket borgar för att både utdelning och en bra framtida höjningstakt känns ganska säker.  Man har även en ganska konservativ kapitalallokeringsstrategi och ett aggressivt återköpsprogram.

Ser vi på utdelningsandelen har den sjunkt från strax över 50% under 2018 ner till under 44% i början av 2020.

img_1089

Tittar vi på utdelningshistoriken har man haft en svagt fallande trend på höjningarna, men min take är att det finns möjlighet att återvända till tvåsiffrig tillväxt inom en inte alltför avlägsen framtid.

img_1095

Framtida potential

Cisco är ett kvalitetsbolag som jag jobbat parallellt med i många år under min karriär i IT branschen, dock inte på de senaste 4 – 5 åren, efter det att den legendariske, visionäre VDn & Styrelseordföranden John Chambers lämnade bolaget. Jag har gott förtroende för att Cisco kommer att fortsätta leverera under många år framöver.

En av de viktigaste parametrarna för IT bolag att lyckas nu och i framtiden, är att man har en väl fungerande och skalbar tjänsteverksamhet. För 2019 växte serviceintäkterna med 3% y/y och uppgick till $ 3,3 BUSD i Q1 vilket utgjorde ca 25% av den totala omsättningen. Tillväxten är lite i lägsta laget, men det är fortsatt ett stort fokus att växa då det är “sticky business” med höga marginaler.

Slutsats

Ännu så länge har jag bara initierat en liten position á 0,10% av portföljen, men kommer att skala upp över tid till ca 1,0% eller strax över.

Cisco kommer med sin Q2 rapport nu på Onsdag den 12e Februari, och i anslutning till den kommer troligen nästa utdelningshöjning. Jag har en känsla av att Cisco kommer att leverera en bra rapport, och därför känns köpet hyfsat vältajmat.

På torsdag vet vi hur marknaden reagerar på rapporten och om min känsla var rätt eller inte…

Källor:

– Cisco IR sidor

– Marketbeat

– Seeking Alpha

Annons

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s