Veckan som gick bjöd på bra tryck med närmare 10 talet rapporter för min del, men det är ingenting mot den ”lavin” som kommer nästa vecka med hela 16 rapporter, varav 9 st på Onsdag den 12e Februari.
Totalt är det 8 svenska, 3 amerikanska, 2 kanadensiska, 2 norska och ett finskt bolag som rapporterar, representerande 34,6 % av mitt totala portföljvärde och dessutom betalar 40,5 % av all min utdelning.
Puh… kommer att bli både spännande, svettigt och till viss del kanske lite även ångestfyllt då det är en del riktigt tunga pjäser som rapporterar…
Svenska innehav som kommer med helårsrapporter:
Onsdag 12 februari – Bilia
Bolaget har haft det rätt tufft under ett par tre år, men det senaste halvåret verkar det ha lossnat med en riktigt bra Q3 rapport i huvudsak driven av bra service- och även begagnatförsäljning. Även Q4 förväntas bli riktigt starkt då indikationen pekar på att det operativa rörelseresultatet kommer in hela 40% bättre än Q4 2018, och vinstmarginalen ser ut att öka med ca 18%.
Att Mats Qviberg fortsätter att köpa aktier, och att ett flertal analytiker köprekar bolaget bidrar självklart till bra förhoppningar om helårsresultatet, men framförallt för guidningen inför 2020. Bilia är det bolag på Stockholmsbörsen som haft näst mest insiderköp hittills under 2020.
Förra året ökade Bilia utdelningen med 5,56%, från 4,50 till 4,75 kr och hade en utdelningsandel på 63,2%. De senaste tre åren har höjningssnittet legat på 5,9% och utdelningsandelen på 65%.
Utan att ha grävt jätte djupt i siffrorna, så ser det onekligen ut som att Bilia har utrymme att öka utdelningen med mer än 25 öre i år, så om jag skall sticka ut hakan är mitt tips att man landar på 5,25 kr vilket skulle innebära en höjning med 10,5%.
Bilia är 1,08% av min portfölj och utgör 0,95% av dess utdelningar.
Onsdag 12 februari – Kindred Group
Om tongångarna för Bilia har varit positiva senaste tiden, har det varit raka motsatsen för Kindred. Bolaget har haft några riktigt tuffa kvartal och som även kom med en vinstvarning för Q4 vilket har fått aktiekursen halveras de senaste 12 månaderna.
Det är svårt att tro att helårsrapporten blir någon munter läsning, dock finns det visst hopp för 2020 med stora mästerskap som Fotbolls EM samt att man kanske börjar få lite resultat av satsningen i USA.
Kindred har haft en bra trend med utedelningshöjningar det senaste decenniet. Dock har den mattats av betänkligt de senaste två åren i spåren av lägre vinster. Jag ser det som uteslutet att man kommer att kunna höja i år dock. De senaste tre åren har utdelningsandelen snittat 108%, och i fjol var den 131% av vinsten, vilket självklart inte är hållbart.
Jag avhåller mig från att göra någon prognos för var den landar, men skulle inte bli förvånad av en sänkning med 30 – 40%.
Kindred är 2,19% av min portfölj, och ligger med förra årets utdelningsnivå på 2,85% av min totala utdelning, så det kan bli lite “rotfyllningskänsla här…”
Onsdag 12 februari – Klövern
Då jag äger preferensaktien sedan drygt 4år, är deras helårsrapport egentligen ett “icke event” då jag bara vill se ett stabilt förvaltningsresultat för att känna mig trygg med att man kommer att kunna fortsätta betala mig 5,00 kr per aktie och kvartal. Klövern utgör nu 4,48% av min portfölj.
Onsdag 12 februari – Nilörngruppen
Likt Kindred har Nilörn ett par tuffa kvartal bakom sig, och vinst varande för Q4 i slutet av januari. Guidningen för 2020 är ganska vek så det krävs att man hittar lite nya intäktsströmmar om man skall kunna fortsätta att växa och producera bra vinster.
Förra året behöll Nilörn utdelningen på samma nivå som året innan, och det är nog ett “best case” scenario att man gör det i år. De senaste 5 åren har bolaget sänkt andelen utdelad vinst från 95% ner till de 68,7% man landade på förra året, så det kan möjligen vara det som räddar kvar utdelningen på samma nivå.
Onsdag 12 februari – Thule Group
Efter några år med väldigt god tillväxt har Thule haft det lite trögare under 2019, speciellt i USA mycket till följd av handelskonflikten med Kina, där Q3 försäljningen minskade med 2,0%, att jämföra med + 6,7% i resten av världen. Detta har lett till att man “ser över” försäljningsorganisationen i USA. Återstår att se vad det leder till, men förhoppningsvis får vi en liten indikation i helårsrapporten.
2019 ser ut att bli det första året sedan börsintroduktionen 2014 som Thule missar sitt årliga mål på tillväxt med 5%.
Guidningen för 2020 och 2021 ser dock försiktigt positiv ut.
Thule har haft en grym utdelningstillväxt de senaste 3 åren, där man snittat dryga 27%. Konsensus för i år ligger på att man höjer från 7,00 till 9,00kr vilket skulle innebära en ökning på 28,5%.
Trots att man under de senaste 3 åren sänkt andelen utdelad vinst från 85 ner till 80%, är jag nog lite mer konservativ och spår att man ökar till 8,50 kr vilket skulle innebära en höjning på 21,4% vilket fortfarande skulle vara grymt bra.
Thule utgör just nu 0,98% av min portfölj.
Vill du läsa mer om bolaget skrev jag följande i höstas 2019:
Mina Top 12 (…!) utdelningshöjare under 2019 – Del 6 – Thule Group
Torsdag 13 februari – Boliden
Boliden är ett ganska nytt bolag i min portfölj som jag plockade in efter att ha sålt av Hemfosa Pref., främst på grund av en fin utdelningshistorik. De senaste 5 åren har man höjt utdelningen med 31,21% i snitt per år, senaste höjningen var på 6,06%.
Boliden har haft några tuffa kvartal i år pga en utmanande branschsituation vilket pushat upp direktavkastningen till ca 5,3%.
Man kommer sannolikt att få svårt att hålla sin utdelningstakt, men då bolaget har ett bra och växande kassaflöde och en stark balansräkning tycker jag att det är värt att stoppa in en liten peng i bolaget. Just nu utgör det 0,93% av mitt totala innehav.
Min prognos för utdelningen i år är att man landar mellan 9,25 till 9,50 kr, mot de 8,75 kr/ aktie som delades ut förra året.
Fredag 14 februari – Beijer Alma
Beijer Alma är ett av de första bolagen jag plockade in i min portfölj, hösten 2015. Detta är ett bolag som tuffar på år efter år, utan att egentligen göra något större väsen av sig.
Man växer omsättningen stadigt med 2, 3, 4 % per år och guidningen för kommande år ligger även den kring 3 – 4%. Troligen behöver man göra lite kompletteringsförvärv för att öka takten.
Förra året växte man utdelningen med 7,4% vilket var klart över 3 årssnittet på 2,4%. Får vi se en höjning från 5,10 till 5,40 kr i år skall vi nog vara nöjda. Det skulle innebära en höjning på 5,6%.
Fredag 14 februari – Latour
Latour är år efter år ett av de mest välskötta bolagen i Sverige som genom att man har en suverän portfölj med bolag som presterar bra en riktig maskin när det kommer till att leverera avkastning till sina ägare.
Detta är huvudanledningen till att jag investerade i bolaget från början. Latour har över tid gett sina aktieägare en helt suverän totalavkastning, + 536% kursökning bara de senaste 10 åren och +981 över 15 år. Mitt enda “klagomål” är att direktavkastningen på 1,5% är för dålig. Min YoC är visserligen 2,43% tack vare ett vältajmat köp och lite utdelningshöjningar. Det är dock fortsatt lite i lägsta laget.
I fjol höjde man utdelningen med 25 öre, från 2,25 till 2,50 kr/aktie. En inte alltför vågad gissning är att vi i år landar på 2,75 kr/aktie vilket innebär en höjning med exakt 10%.
I slutet av September 2019 skrev jag följande om Latour, om du vill grotta ner dig i bolaget som utdelningsmaskin:
Mina Top 12 (…!) utdelningshöjare under 2019 – Del 9 – Latour
Utländska innehav
Måndag 10 februari – Prospect Capital
När det här bolaget, som jag haft i portföljen i ca 4 år, kommer med sin Q2 rapport är jag mest intresserad av att dess, externa, management sköter sig. Business Development Companies (BDC’s) är en lite speciell typ av bolag där det gäller att ha både koll, (tåla)mod och lite is i magen…
Prospect Capital (PSEC) är lite ökanda i segmentet, och långt ifrån dess guldstandard, Main St. Capital. Jag köpte bolaget väldigt billigt, inte långt från bottenkursen, och har lärt mig leva med att detta är ett bolag som är lite “on the edge”.
Jag skall villigt erkänna att jag endast äger PSEC för direktavkastningen, där min YoC just nu är på 11,2%. Detta efter att man trimmade ner utdelningen hösten 2017. Bolaget är nu 3,2% av portföljen.
Om du vill läsa mer om PSEC och BDCs har jag skrivit följande två inlägg på temat:
Business Development Companies (BDCs) Vad är det & är det något att investera i?
och
Mina erfarenheter av att investera i Business Development Companies (BDCs)
Fredag 14 februari – Enbridge
För många Kanadensare är Enbridge den perfekta “pensionärsaktien”, och den passar mig som hand i handsken av just den anledningen. Helårsrapporten som kommer nästa vecka är i princip bara att “bocka av” och sedan låta bolaget tuffa vidare…
Enbridge är nordamerikas största energi-infrastrukturbolag. En stor, mogen och trög koloss till bolag. Inget man investerar i för att få en grym utveckling på aktiekursen, förutom att man kan dra nytta av lite dippar då och då.
Detta är ett rent ”growing cashflow play” som skall leverera i många, många år framöver. Snittet för utdelningshöjningarna det senaste decenniet ligger på 12,98%. Nästa höjning kommer i December 2020.
Sett över de senaste 8 åren, sedan aktien splittades 2:1 i Maj 2011, har aktiekursen snittat ca + 8% per år. Lägg till det en snitt DA på 4,3% över samma tidsspann, så har du en totalavkastning på 12,3% per år.
Enbridge är idag 2,3% av porföljen, och kan komma att växa över tid.
Vill du läsa lite mer om Enbridge skrev jag detta i mitten av december 2019:
Onsdag 12 februari – Metsä Board
Metsä Board är ett ganska litet innehav a 0,98% av den totala portföljen och plockades in i fjol höstas pga. sin fina historik av utdelningshöjningar. Snittet för de senaste fem åren är dryga 19% och förra året slog man till med hela 38%.
Bolaget har en uttalad strategi att dela ut åtminstone 50% av vinsten varje år. Tittar man på de senaste 5 åren har man legat på ett snitt av 55,6% utdelad vinst per år. Med ett stabilt kassaflöde finns det m.a.o. bra med marginal för höjningar, men…
I likhet med branschkollegor som tex Stora Enso har Metsä Board haft ett ganska tufft 2019 med lägre omsättning och vinst. Skall vi döma av det skall man nog vara väldigt nöjd med en utdelningshöjning i spannet 10 – 15%.
Vill du läsa mer om Metsä Board, skrev jag följande i September 2019:
Mina Top 12 (…!) utdelningshöjare 2019 – Del 2 – Metsä Board
Onsdag 12 februari – MOWI
MOWI eller Marine Harvest som bolaget hette tidigare är den största norska laxproducenten, och tack vare ett vältajmat köp i början av 2018, har bolaget varit en riktig kassamaskin för mig med en YoC på 7,6% som fortsätter att dunka in bra med utdelning 4x per år.
Jag förväntar mig ett stabilt helårsresultat, men ingen utdelningshöjning. Mowi är just nu 2,2% av portföljen.
Onsdag 12 februari – Ocean Yield
Jag har både twittrat och bloggat en hel del om Ocean Yield, bla. här https://atomic-temporary-163382288.wpcomstaging.com/2019/11/07/ocean-yield-fortsatt-en-kassako-eller-ett-sjunkande-skepp/ så jag tänkte inte säga mer än att jag förväntar mig en stabiliserad rapport, där vi ser att den allt större flottan börjar späda ut beroendet FPSO Dhirubhai-1.
Att utdelningen sänks till € 0,15 från €0,191 har varit känt i månader, och inget jag inte kan hantera.
Ocean Yield är fn mitt största innehav med 5,49% av portföljen.
Torsdag 13 februari – Boston Pizza Royalties Income Fund
Pizzan har haft det tufft det senaste året där “same store sales” har dippat någon procent, och det har skrivits spaltmil på finanstwitter om det, så ingen anledning att upprepa det här.
Det sagt vill jag gärna se en stabiliserad Q4 och helårsrapport så att jag kan fortsätta tanka månadsutdelningar i samma volym som tidigare.
Boston Pizza är just nu ca 4,4% av portföljen.
Onsdag 12 februari – GEO Group Inc.
GEO Group är ett nytt innehav sedan mitten av december 2019. Jag plockade upp bolaget då det fått en massa stryk pga den uppfattade politiska risken, och därför känns kraftigt undervärderat om man ser till hur bolaget presterar.
Jag ”spekulerar” alltså i att den politiska risken är kraftigt överdriven, och att 1,1% av portföljen till en YoC på 12,15% är en chans väl värd att ta.
Jag förväntar mig en stabil Q4 och helårsrapport. Jag tror inte på en utdelningshöjning från bolaget under året.
Torsdag 13 februari – PepsiCo.
Slutligen kommer ett av mina absoluta favoritbolag med sin helårsrapport, och i vanlig ordning lär det vara stabilt som en supertanker. Jag är mer “frälst” på Pepsi som bolag än dess produkter, mest pga den före detta VD’n Indra Nooyi, vars jobb med bolaget jag är väldigt imponerad av.
Pepsi’s nästa utdelningshöjning lär annonseras i slutet av April i år, och med ett bra år kanske vi kan få se en höjning över de 2,96% man levererade förra året.
Pepsi är idag 0,88% av portföljen, och jag skulle gärna öka vid tillfälle.
Vilka bolags rapporter ser du mest fram emot i veckan som kommer?
Spännande vecka som kommer!
Då många av mina mera ”chansaktier” med högre utdelning rapportera. Är ju inte direkt svårt att gissa bolag som investor mm
Dessa bolag är jag mest nyfiken på
Kindred hoppas på 3,50-3 kr
Nilörn 4 kr
Max Fastigheter 1,50kr
Byggpartner 3kr
Klövern 0,48kr
GillaGilla
Utdelningssänkning på Boston Pizza med 11% såg jag precis 🙂
GillaGilla
Den kom förra veckan i samband m rapporten
GillaGilla