Uppdatering av portfölj & utdelningar

Vi är redan inne i Februari,  rapporterna börjar stå som spön i backen, och ”so far so good….”

I januari hände inte jättemycket i portföljen, mer än att jag ökat lite i en del av mina mindre innehav såsom Altria, Bilia, GeoGroup, Nilörn, Sagax D, och Stora Enso R, samt att jag trimmat av ett fåtal procent av innehavet i Prospect Capital samt Swedbank.

Detta för att balansera upp portföljen lite, något som kommer att fortgå löpande under året.

Portföljen just nu:

I skrivande stund har jag totalt 58 innehav i portföljen fördelat på 25 svenska bolag, 20 amerikanska, 9 kanadensiska, 2 finska och 2 norska enligt nedan.

De största innehaven är för närvarande:

 1. Ocean Yield
 2. Volati Pref
 3. Investor
 4. Klövern Pref
 5. Boston Pizza

Nuvarande ”frihetsgrad”, dvs till hur stor del utdelningarna täcker mina kostnader ligger på ca 165%.

img_1048

Sverige är även största land sett till investerat värde på nästan exakt 50,00%.

img_1050

Utdelningsfördelningen just nu:

Nedan ser du fördelningen av utdelningarna per bolag.

Topp 5 på den listan är just nu:

 1. Ocean Yield
 2. Boston Pizza
 3. Prospect Capital
 4. Volati Pref
 5. Klövern Pref

Utdelningarna för Januari 2020 landade till slut på + 3,98%  y/y jämfört med 2019. Det är en bra start, och som det ser ut kommer även Februari att bjuda på en liknande ökning. I mars kommer det ett bra ryck dock, där prognosen pekar på +42% y/y.

Efter Swedbanks utdelningssänkning, och med Nordea och Ocean Yield’s dito redan ”inprisade” i kalkylen ligger höjningssnittet för portföljen just nu på – 2,00%.

Detta tack vare att jag hittills i år kunnat räkna hem höjningar från Investor, Realty Income, Resurs Holding, SEB, Telia och Volvo.

Med vetskap sedan flera månader om att tre av mina bolag som står för en rejäl slatt utdelning skulle sänka årets utdelning, var mitt mål när jag gick in i 2020 ”bara” att klara året på plus vad gäller utdelningshöjningarna, och redan nu känns det faktiskt som att jag kommer att klara av det, lätt!

Det sagt så kommer årets höjningssnitt inte i närheten av 2019 då det landade på hela 5,55%.

Trots det håller jag ”med en dåres envishet” fast vid mitt långsiktiga mål att någon gång kunna ha ett år med ett höjningssnitt på över 10%.  Snacka om ”kick a*s” automatisk lönehöjning då…

img_1049

Fördelningen av utdelningarna per land har fortsatt Sverige som största land med 42,36% av totalen följt av USA med 28,78% och Kanada med 15,51%.

Min Yield on Cost per land är som följer:

 • Finland –   4,99%
 • Norge –    10,85%
 • Kanada –   7,55%
 • Sverige –    5,82%
 • USA –          7,42%

Snitt YoC för hela portföljen ligger nu på 6,86%.

img_1051

Utdelningskalendern

Nedan kan du se hur mina innehav levererar utdelningarna över årets 12 månader.

Bästa månaderna är April, Maj & November, sämst är Juni, December och Augusti.

Jag börjar äntligen få till de klart sämsta månaderna Juni och December bättre än under 2019. Det sagt finns det lite att jobba på där.

Om jag snittar ut hela året överstiger utdelningarna mina kostnader under 9 av årets 12 månader. Målet är självklart att jag skall ha över 100% täckning alla månader, och som det ser ut kommer jag under året att kunna lyfta upp Augusti ”över strecket”. Fattas bara 2,13% för att det skall ske.

img_1052

Slutsats & actions för Februari:

Allt sammantaget är jag nöjd med starten på året. Självfallet ”surt” att behöva ta utdelningssänkningar i Nordea, Ocean Yield & Swedbank som alla är tunga pjäser, men jag har hunnit ”bearbeta” det och kör vidare med siktet uppåt och framåt!

Under Februari är planen att jag sakta skall fortsätta att ”balansera upp” portföljen ytterligare lite granna, och företrädelsevis öka i mina mindre innehav.

Kan även bli så att jag avyttrar hela eller delar av ett ”lågyieldande” bolag där jag gjort en väldigt bra kursvinst. Detta för att använda kapitalet till bolag med högre direktavkastning och större utdelningshöjningar. Mer om det längre fram, om och när det händer.

För att göra graferna lite lättare att se har jag även uppdaterat dom på respektive flik i bloggmenyn.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s