Rapporter, utdelningshöjningar & sänkningar 3e – 7e Februari

Screen Shot 2020-01-31 at 11.34.58

Under veckan har inte mindre än 10 av ”mina bolag” rapporterat sina hel eller delårsresultat.

Den klart lysande stjärnan i Sverige var Volvo som levererade en grym rapport och återigen bjöd på en rejäl utdelningshöjning plus en ännu bättre extrautdelning. Totalt blir utdelningen hela 30% bättre än förra året, bara att tacka och ta emot!

På andra sidan atlanten var det Apple som presterade bäst och kursen fortsätter uppåt i stratosfären.  Jag “dippköpte” en slatt Apple för lite drygt ett år sedan mest på skoj… Inte ångrat det ännu.

Trots att det är Fredag är min rapportvecka redan slut, så det dags att blicka framåt till nästa vecka redan nu.

Veckan som kommer blir lite lugnare med ”bara” 7 rapporter, 5 svenska och 2 från USA.

Bolagen som rapporterar är Resurs Holding, Loomis, Axfood, Nordea och Sagax av mina svenska innehav, och Omega Healthcare samt AbbVie från USA.

 

Nästa veckas rapporter från mina Svenska bolag

 

img_1039-1

Resurs Holding: Tisdagen den 4e Februari är det dags för Resurs Holding att presentera sitt helårsresultat.

Det skall bli spännande att se vad som kommer ut av den, speciellt efter allt brus skapat härom veckan av nischbankskollegan Collector som gjorde en extra kreditförlustsreservering, och gick på en ordentlig käftsmäll som följd.

Nu är det som tur är stor skillnad på Resurs och Collector, både vad gäller verksamhet och historik, där Resurs varit verksamma sedan 1977 då det grundades som Resurs Radio & TV, man fick banktillstånd 2001, då man även bytte namn till Resurs Bank och bolaget har funnits på börsen sedan 2016.

Till skillnad från många andra nischbanker har Resurs tre olika ben att stå på:

  • Betalningslösningar, främst för detaljhandeln.
  • Konsumentlån
  • Försäkring

Mellan 2016 – 2018 har bolaget haft en vinsstillväxt CAGR på fina 17,7%, dock förväntar analytiker att den kommer att avta närmaste åren. Q3 2019 var lite under analytikersentimentet, och det var främst Norge som drog ner resultatet. Trots det landar man på en vinsttillväxt om 7% för åretrs 9 första månader.

För Q4 ser jag inte några stora förväntningar, vilket ju kan tolkas åt olika håll. Anledning för oro om mer utmaningar i Norge, eller å andra sidan utrymme för positiva överraskningar.

Resurs har betalt utdelning sedan 2016, och sedan dess har man höjt den med 30 öre per aktie och år, så med ett stabilt avslut på 2019 känns det rimligt att tro på en höjning med 30 öre i år igen, från 3,60kr till 3,90kr per aktie. Detta innebär i så fall en höjning med 3%.

Resurs är ett av mina nyare innehav som togs in i samband med inlösen / försäljning av Akelius Pref resp Hemfosa Pref. Bolaget utgör i skrivande stund 2,21% av portföljen och ger 2,18% av all utdelning.

 

Screen Shot 2020-01-31 at 11.41.11

Loomis: På Onsdagen den 5e Februari kommer Loomis med sin helårsrapport. Loomis är mitt fjärde minsta innehav med 0,35% av portföljen. jag gillar dock bolaget och har planer på att öka lite då och då.

Det är ju mycket snack i lilla Sverige om att kontanter är döende, och ser jag bara till mig själv så är det definitivt så. Har i princip aldrig kontanter på mig. Tack och lov är Cash fortfarande King i många andra länder runt om i världen.

Loomis är ett anrikt bolag med rötterna i Vilda Västern som fortfarande tuffar på starkt. Under de första 9 månaderna 2019 steg omsättningen med 3% y/y, rörelseresultatet med 12,2% y/y och kassaflödet med hela 49,8% y/y.

De senaste 5 åren har Loomis haft som rutin att höja utdelningen med en krona per aktie och år, och under den tiden har utdelningsandelen snittat på 48%. Bolagets utdelningspolicy är att man skall dela ut mellan 40 – 60% av vinsten.

Med tanke på att verksamheten går väldigt bra, med grymmt kassaflöde samt att man ligger i den undre delen av spannet på utdelningspolicyn finns det utrymme för fortsatta höjningar.

Vågar man hoppas på mer än en krona i år? Jag sticker ut hakan och säger att man höjer med 1,25 kr från 10,00 kr till 11,50 kr, alltså + 15%.

I höstas skrev jag följande rader om Loomis som utdelningsaktie:

https://atomic-temporary-163382288.wpcomstaging.com/2019/09/21/mina-top-12-utdelningshojare-under-2019-del-10-loomis/

 

 

img_1040-1

Axfood: Torsdagen den 6e Februari är en händelserik dag och inleds av Axfood som kommer med sin helårsrapport, samma dag som ICA Gruppen kommer med sin.

Blir riktigt spännande att se vilket bolag som ”vinner”. Axfood är mitt 9e största innehav som utgör 2,91% av portföljen och ger mig 2,07% av all utdelning så det är en betydande pjäs.

Q3 2019 var ett förhållandevis starkt kvartal där vinsten växte 15,3% y/y vilket är det klart bästa Q3 bolaget haft de senaste 5 åren, och även marginalen växte rejält, +9,8%. Med detta är man klart bättre än branschsnittet och växer omsättningen mer än dubbelt så snabbt som resten av marknaden.

Ser vi på de första 9 månaderna 2019 växte vinsten med 12,6% och marginalen med 6,7%. Även det klart bättre än branschen i genomsnitt och det bästa Axfood presterat sedan 2015. Kassaflödet minskade dock med 24,6% för den perioden, mest till följd av tillväxtdrivande investeringar.

De senaste två åren har Axfood hållit utdelningen på samma nivå då den legat på 7,00 kr, detta efter att utdelningsandelen de senaste 5 åren snittat på 95%. Bolagets policy är förvisso att dela ut minst 50% av vinsten, men det är svårt att snitta så högt som 95% under längre tid om inte vinsterna och kassaflödet ökar.

Jag vill självfallet gärna se en utdelningshöjning från Axfood, men det kan bli tight. Om det kommer en höjning tror jag att det blir marginellt, från 7,00 kr till 7,25 kr.

I höstas gjorde jag en jämförelse mellan de två svenska dagligvarugiganterna för att se vilken som är den bästa utdelningsaktien. Då var det inget snack, rent av utklassning… Du kan läsa om det här:

https://atomic-temporary-163382288.wpcomstaging.com/2019/10/25/axfood-eller-ica-gruppen-vilken-ar-den-basta-utdelningsaktien/

 

 

img_1041-1

Nordea: Även Nordea presenterar sin helårsrapport Torsdagen den 6e Februari. Det blir framförallt spännande att se var utdelning(ssänkningen) landar, men hur man klarar sig jämfört med SEB och Swedbank som rapporterade förra veckan.

Nordea är mitt 36e största innehav med 1,10% av portföljen, och förra året utgjorde det 1,45% av all utdelning. Jag kan utan vidare omsvep erkänna att jag tog in Nordea enkom för sin höga direktavkastning. Bolaget är ett väldigt “oexalterande” innehav som jag kan tänka mig att avyttra då man är den sämst presterande storbanken.

Det har varit lite positivare tongångar kring Nordea på sistone, så man kan bara hoppas att det finns fog för detta.

Q3 2019 var inget höjdarkvartal för Nordea, och perioden Q1 – Q3 är heller inget att hurra för.

Det klart mest intressanta med rapporten är självfallet var utdelningen för 2019 landar.

Enligt Nordea’s nya utdelningspolicy skall man nu dela ut mellan 60 – 70% av vinsten enligt banken själva siktar man på € 0,40 vilket i så fall är en sänkning y/y med 41%.

 

 

img_1042

Sagax: Min sista svenska rapport för veckan blir Sagax som kommer med sin helårsrapport på Fredag den 7e Februari. Sagax är mitt 27e största innehav med 1,40% av portföljen och betalar 1,20% av all utdelning.

Ur ett utdelningsperspektiv är rapporten rätt så ointressant, då jag äger D aktien som har en fast utdelning och jag är investerad enkom för att tanka stabil utdelning kvartal efter kvartal.

Jag är dock självfallet mån om att bolaget fortsatt presterar bra…

Under Q3 2019 som är det hittills bästa kvartalet för året, steg hyresintäkterna med 16% och förvaltningsresultatet med hela 32% medan kassaflödet gick upp med 35,5% och nettoresultatet var upp 10,9%.

Tittar på perioden Q1 – Q3 2019 så går det riktigt bra. Hyresintäkterna ökade med 16%, förvaltningsresultatet med 23%, kassaflödet med 10% och nettoresultatet var upp 7,7%.

Gott så, bara att fortsätta i samma stil så sitter jag lugnt med håven och fångar upp utdelningarna!

 

Nästa veckas rapporter från mina amerikanska bolag

 

img_1043-1

Omega Healthcare Investors: På Onsdag den 5e Februari presenterar Omega Healthcare sin helårsrapport. Bolaget hade ett tufft slut på 2017 och ett tufft 2018 med en av sina större hyresgäster Orianna Health Systems som slutligen gick i konkurs och likviderades i början av 2019.

Dessa utmaningar till trots har Omega Healthcare klarat sig bra och det faktum att man gjorde en liten (0,38%) men till symbolvärdet väldigt viktig utdelningshöjning i November 2019 är en bra indikator på att man är på väg åt rätt håll.

Jag har ägt Omega Healthcare sedan december 2016 så det har varit en skumpig, men totalt sett, bra resa där utdelningarna tickar in kvartal efter kvartal. Bolaget utgör idag 2,56% av portföljen och står för 3,68% av all utdelning med en YoC på 9,84%.

2019 har varit ett bra år för bolaget där man slog analytikernas FFO förväntningar i Q1 & Q2, och var i linje för Q3. Förväntningen för Q4 är ett litet plustecken, och inför de första tre kvartalen 2020 är förväntningarna att man snittar ca +7,3% ”FFO Beat” per kvartal.

 

img_1044-1

AbbVie: Slutligen på Fredag den 7e Februari kommer AbbVie med sin helårsrapport, den sista innan sammanslagningen med Allergan.

I och med att AbbVie’s $ 63 BUSD förvärv av Allergan så späder man så småningom ut beroendet av kassakon och världens mest säljande medicin Humira, vars patent går ut 2023. Med på köpet får man bland annat Botox, och förväntningarna är att förvärvet skall bidra med + 10% vinst per aktie redan det första året som gemensamt bolag, och efter det ca + 20% år vilket bådar gott om man lyckas.

Av egen erfarenhet vet jag att det inte är helt trivialt att integrera 2st stora kolosser och få de synergier som ser givna ut på papper eller i PowerPoint. Att integrera, effektivisera och harmonisera framförallt processer och företagskulturer tar (lååång…) tid och är väldigt svårt att genomföra på ett bra sätt.

AbbVie har i alla fall slagit analytikernas prognoser för vinst per aktie från Q1 till Q3 2019, och förväntningarna inför Q4 är att man överträffar målet med ca 13,5%. Dock tror analytikerna att man kommer få lite svårare under 2020, och spår ca + 4,5%. Blir onekligen ett spännande år.

Nästa utdelningshöjning kommer troligen i november i år, då den senaste höjningen annonserades den första november 2019.

 

Vilka rapporter ser du fram emot under kommande vecka och vad tror du om dom?

 

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s