Djä*lar vilken miss… Har jag redan fått Alzheimers?

img_1037

Antingen så börjar minnet svikta, eller så ser jag illa, eller så kan jag helt enkelt inte räkna till 10… alternativt ”all of the above….”…

Här om dagen drog jag ut ett inlägg om att jag har hela 9 rapporter att förlusta mig över den här veckan. Vid närmare anblick visar det sig att jag glömt att nämna ett bolag, Stora Enso, som kommer med sin rapport i morgon, torsdagen den 30e Januari, vilket tar totalen för veckan till 10 rapporter…

 

Stora Enso

Stora Enso har nu funnits i min portfölj i lite drygt 7 månader, och utgör för närvarande 1,6% av min portfölj, och är med det mitt 25e största innehav.

Främsta anledningen till att jag plockade in bolaget i portföljen förra året var den fina historiken av utdelningshöjningar, där 3 respektive 5 års utdelningstillväxt landar på i snitt 13,48%, och över 10 år är snittet fina 9,86%.

Förra året slog man dock till rejält och höjde utdelningen med hela 32,54%!

Trots den kraftiga höjningen förra året, delade man inte ut mer än 59% av vinsten. Detta var dock över snittet för de senaste 5 åren som ligger på 49 %.

Stora Enso’s styrelse har fastslagit en strategi att dela ut runt 50% av vinsten varje år under de kommande 5 åren. Med nuvarande tillväxt finns det god anledning att tro på fortsatta höjningar.

Bolaget har ett starkt kassaflöde som de senaste 3 åren legat relativ konstant på € 650 mill och därmed täcker utbetalda utdelningar med råge.

Bolaget har även en helt OK direktavkastning som för närvarande ligger på 4,3%, och det handlas till ett P/E på 13,7.

 

Helåret 2019

Q3 var ett ganska svagt kvartal försäljningsmässigt, och det var – 7,1% jämfört med Q3 2018. EBIT var – 35% jämfört med Q3 2018, mycket på grund av lägre massapriser och volymer. Kassaflödet ökade dock med 6,8% jämfört med Q3 2018.

För perioden Q1 – Q3 2019 tappen i försäljning och EBIT något mindre, och kassaflödet + 6,9% jämfört med samma period 2018.

Geopolitisk oro med Brexit och ”handelskrig” kommer att ha en rejäl inverkan på helåret 2019. Guidningen för operationellt EBIT i Q4 och avslutningen av året har ett brett spann, från € 100 – 180 MEUR vilket tydligt visar på graden av osäkerhet.

Som jämförelse var operationellt EBIT för Q4 2018 € 271 MEUR, så det är ett rejält tapp även om man når den övre delen av guidningen. Konsensus från analytikerna för Q4 verkar ligga kring € 160 MEUR.

 

Stora Enso som långsiktig investering

Stora Enso är inne i en kraftig förändringsfas med mycket nyinvesteringar samt effektiviseringsprogram som kommer att ge resultat på sikt, men det kan ta ett par tre år innan man verkligen ser den fulla effekten av det.

Jag har Stora Enso som en väldigt långsiktig investering, och har gott förtroende för att verksamheten kommer att få ordentlig fart när allt geopolitiskt ”tjafs” lägger sig och bla massapriserna vänder åt rätt håll.

 

Utdelningshöjningar

Som tur är har bolaget en stark balansräkning och ett stadigt växande kassaflöde vilket gör att man står väl rustade inför framtiden, och massapriserna bör rimligen vända uppåt under 2020 vilket kommer att ge en skjuts i rätt riktning.

Med allt detta i beaktning är det nog rätt klart att årets utdelningshöjning, om det blir någon, kommer att vara klart under snittet för de senaste 5 åren. Med tanke på det stora spannet i guidningen för Q4 såväl som helåret avhåller jag mig från att spekulera i var det landar.

I september förra året skrev jag följande inlägg om Stora Enso som utdelningshöjare:

https://atomic-temporary-163382288.wpcomstaging.com/2019/09/10/mina-top-12-utdelningshojare-under-2019-del-4-stora-enso/

Annons

2 kommentarer

  1. Hej cyklisten!

    Känner nästan som du att jag har glömt bort stora enso som case, har inte fyllt på på evigheter. Får se hur rapporten blir imorgon. Här kan du läsa min grundläggande analys av stora enso som jag gjorde i maj förra året, i stort kom jag fram till samma sak som du. Kommer nog fylla på beroende på hur rapporten ser ut.

    http://thokesinvest.blogspot.com/2019/05/utdelningscase-stora-enso_13.html

    Mvh Thoke

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s