Bolag som är ute & cyklar… Del 2 av 2

Screen Shot 2020-01-25 at 15.19.39

I det förra inlägget gjorde jag en kort genomgång av de första 5 av totalt 13 intressanta, cykelrelaterade bolag som är börsnoterade runt om i världen.

I det här inlägget är majoriteten av bolagen asiatiska, 3 från Taiwan, ett från Kina och ett från Japan. Resterande utgörs av två från Sverige (!) och ett från England.

GIANT Manufacturing Corporation Ltd.

GIANT Manufacturing Corp är idag världens största cykeltillverkare med en årlig produktionsvolym på över 6 miljoner cyklar per år. Man tillverkar allt från barncyklar till mountainbikes, racercyklar, cykelcross cyklar till elcyklar.

Förutom det egna, GIANT varumärket har man på senare år även lanserat en “dottermärke” Liv som är GIANT cyklar utvecklade specifikt för damer. Sedan 2019 har man även lanserat ett eget tillbehörsmärke, Cadex som innefattar diverse komponenter och hjul.

Giant sponsrar även CCC Team i herrarnas Pro Tour, med bla olympiske mästaren Greg van Avermaet i laget, samt CCC – Liv i damernas motsvarighet där lagets stora stjärna är holländska Marianne Vos, världens genom tiderna mest kompletta damcyklist.

Bolagets grundades 1972 och har sitt huvudkontor i Taichung, Taiwan. 2018 omsatte Giant ganska exakt $ 2 BUSD med en nettovinst på $ 124,5 MUSD och ett operativt kassaflöde på $ 82,5 MUSD.

Giant har idag ett börsvärde på $ 676,9 MUSD och totalt 6 500 anställda.

Halfords PLC

Halfords är en Engelsk återförsäljare av bildelar, biltillbehör, verktyg, campingutrustning och cyklar, cykeltillbehör och service stationer…

Screen Shot 2020-01-25 at 15.21.51

Bolaget grundades så tidigt som 1892 och har sitt huvudkontor i Redditch, Worcestershire, England. Man har i dagsläget närmare 500 butiker, och är i huvudsak verksamma i England och Irland och är listade på London Stock Exchange.

Bolaget omsatte 2018 GBP 1,135 miljoner med en nettovinst på GBP 54,7 miljoner och har idag närmare 10,000 anställda och ett totalt börsvärde på GBP 335 miljoner.

HL Corporation Shenzhen

HL Corporation är en ganska “osexig” / anonym kinseisk komponentleverantör som tillverkar bla. Styren och sadelstolpar med mera och har egna varumärken som bla Vaxa och Flanders.

Bolaget har ett börsvärde på ca CNY 2,55 Bn.

KMC Group

KMC är världens största tillverkare av cykelkedjor som säljs både under eget namn såväl som att man är OEM producent till andra kedjemärken och cykeltillverkare. Tex så sätter Specialized “obrandade” KMC kedjor på de flesta av de cyklar man tillverkar.

Det som främst utmärker KMC’s kedjor att dom lätt har högst “BLING Factor” av alla kedjor på marknaden med ett antal väldigt färgglada varianter.

Det är inte bara flash dock, kedjorna håller absolut toppkvalitet, där deras High End modeller är bland det bästa du kan köpa. Jag har använt KMC på några av mina cyklar i flera år och gillar dom verkligen.

Man tillverkar även kedjor för motorcyklar och diverse maskiner, men cykelkedjorna utgör ca 80% av omsättningen.

Bolaget grundades 1977 av Charles Wu och man har sitt huvudkontor i Tainan City, Taiwan. Bolaget har ca 5,500 anställda och omsatte 2018 ca $ 170 MUSD med en nettovinst på $ 34,7 MUSD och har en market cap på ca $ 449 MUSD.

KMC har lyckats växa både omsättning och vinst de senaste 4 åren, dock har vinstmarginalen sjunkit från ca 20,5% ner till 18,2%.

Merida Industry Co.

Merida är ett Taiwanesiskt bolag med sitt komersiella huvudkontor i Yuanlin, Taiwan och sitt R&D huvudkontor strax utanför Stuttgart i Tyskland.

Bolaget grundades 1972 av Ike Tseng. Från grundandet och fram till 1988 var man en ren OEM tillverkare åt andra cykelmärken, innan man det året tog steget och även började tillverka och sälja cyklar under sitt eget varumärke, Merida.

Idag är huvuddelen av verksamheten det egna märket, Merida, men man agerar även OEM åt det Tyska märket Centurion. Likt de flesta tillverkare har man ett fullt sortiment med allt från landsväg, cykelcross, mountainbike, och elcyklar till barncyklar.

Bolaget tillverkar årligen över 2 miljoner cyklar i sina fabriker i Taiwan, China och Tyskland.

Merida har varit alltmer synliga i proffsklungan de senaste åren, och från och med i år heter laget som tidigare var känt som Bahrein Merida, Team Bahrein McLaren.

Merida har varit listat på den Taiwanesiska börsen sedan 1992, och har idag ett börsvärde på ca $ 1,75 BUSD. För helåret 2018 omsatte bolaget $ 855 MUSD med en vinst på $ 59,9 MUSD.

Även om Merida har haft en ganska stabil försäljningsvolym de senaste 5 åren, så har vinsten mer än halverats under den perioden, och kassaflödet sjunkt till ¼ av vad det var 2014.

Man verkar dock ha vänt den nedåtgående trenden under 2018, då vinsten dubblerades och kassaflödet stabiliserades jämfört med bottenåret 2017. Värt att notera är också att bolaget fortsatt att ha ett positivt kassaflöde även under sitt sämsta år.

MIPS

MIPS är ett svenskt bolag grundat 2001 och med säte i Täby. Bolaget är specialiserat inom utveckling av hjälmbaserad säkerhet. Bolagets “MIPS Brain Protection System (BPS)” skyddar mot rotationsrörelser och sneda träffar mot användarens huvud.

img_1017

Produkten integreras i befintliga hjälmar och kan användas av sportutövare samt i hjälmar för yrkesmässigt bruk. Största målgruppen är cyklister, motorcyklister, följt av de som använder hjälmar inom vintersporter.

MIPS teknologin utvecklades av ledande vetenskapsmän på Karolinska Unversitetssjukhuset i Stockholm och grundar sig på över 20 års akademiska studier.

Jag cyklar för egen del ALLTID i hjälmar med MIPS. Det är en billig extraförsäkring, och jag kan baserat på egna undersökningar bekräfta att tekniken fungerar. 2015 testade jag att landa på huvudet i dryga 45 km/h. Hjälmen gick sönder men huvudet höll, även om innehållet ruskades om en hel del…

MIPS har idag ett börsvärde på ca 5,5 miljarder SEK, och man omsatte 2018 192,5 MSEK, en ökning med 53,5% vs. 2017. Nettovinsten landade på 56 MSEK vilket var en ökning på hela 250% jämfört med 2017. Det operativa kassaflödet för 2018 var 69,1 MSEK vilket var en ökning på fantastiska 520% vs 2017!

Som ett resultat av det fina året 2019 var detta det första året i bolagets historia som man berikade ägarna med utdelning på aktien, och denna landade på hela 112% av vinsten per aktie. Utdelningspolicyn som sträcker sig fram till 2025 är att bolaget skall dela ut över 50% av vinsten.

Jag är inte investerad i MIPS, ännu…, men jag håller ett öga på årets resultat och om man fortsätter att växa vinst och kassaflöde är det inte omöjligt att det blir en liten post till portföljen.

Shimano Inc.

Shimano Inc. är en Japansk tillverkare av fiskeutrustning, utrustning till roddbåtar och sist men inte minst allehanda cykelkomponenter och tillbehör. Bolagets huvudkontor ligger i Sakai, Japan, och man har fabriker Kina, Malaysia och Singapore.

Screen Shot 2020-01-25 at 15.29.18

Bolaget grundades 1921 av Shozaburu Shimano, och har sitt huvudkontor i Sakai City strax utanför Osaka i Japan.

Cykelkomponenter och tillbehör utgör just nu ca 80% av omsättningen, fiskeutrustning 19%, och roddtillbehören 0,1%.

Shimano har varit en av världens ledande tillverkare av cykelkomponenter och tillbehör till alla tänkbara cylektyper under flera decennier.

Screen Shot 2020-01-25 at 15.27.06

Shimano var visserligen inte först, men efter åratal av ytterst gedigen research och tester lanserade man i mitten av 2000 talet sitt elektroniska växlingssystem, Di2 som verkligen fick fart på huvudkonkurrenterna Campagnolo och SRAM att haka på med vad som blivit en defacto standard på alla cykellevarantörers toppmodeller.

Jag kan inte tala för Campagnolo’s elektroniska växlingssystem, förutom att det är hutlöst dyrt och är det minst utbredda sett till användade, men jag kan attestera att såväl SRAM’s trådlösta eTap som Shimano’s Di2 är en fröjd att cykla med. Om jag tvingas välja blir det en knapp edge för Shimano, men skillanden är hårfin och båda systemen har sina fördelar.

Shimano är noterat på Tokyobörsen och har för närvarande ca 11,500 anställda ochett marknadsvärde motsvarande ca $ 14 BUSD. Man omsatte under 2018 ca $ 3 BUSD med en vinst på knappa $ 500 MUSD.

Thule Group

Det sista bolaget ut i det här inlägget är svenska Thule, ett bolag som funnits i min portfölj i snart 3 år, och det har hittills varit en väldigt bra affär med ett par saftiga utdelningshöjningar samt att kursen sedan köp gått upp dryga 50% 😊

Screen Shot 2020-01-25 at 15.30.21

Då jag redan skrivit ett hyfsat omfattande inlägg om Thule i höstas, så nöjer jag mig med att länka till det här om du vill läsa mer om Thule: https://atomic-temporary-163382288.wpcomstaging.com/2019/09/13/mina-top-12-utdelningshojare-under-2019-del-6-thule-group/

Lite fakta och siffror kring bolagen som är ute & cyklar

Screen Shot 2020-01-25 at 15.31.55

Klicka på länken för större version av bilden:   Bolag som är ute och cyklar 2

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s