Bolag som är ute & cyklar… Del 1 av 2

Screen Shot 2020-01-23 at 12.27.18

Med tanke på mitt alias, ett visst cykelintresse samt en del förfrågningar på temat var det oundvikligt att det förr eller senare skulle komma ett eller annat cykelrelaterat inlägg.

En liten men tuff bransch

Cykelbranschen är ganska fragmenterad i tillverkarledet och karaktäriseras av en allt hårdare prispress med låga marginaler framdrivet av en stadigt ökande onlinehandel vilket lett till vikande lönsamhet.

Det blir ännu tuffare i agent- /distributörs- och framförallt återförsäljarleden. Där har det redan skett en hel del konsolidering och konkurser. Ett tragiskt exempel på detta är Cykelkraft som efter att ha förvärvat duktiga Cyclingcomponents, lycktas förstöra det sedan expanderade alltför snabbt med konkurs som påföljd.

Branschen är inte jättestor i ett globalt perspektiv, och det stora flertalet av de ledande varumärkena i (proffs)klungan som tex. Bianchi, BMC, Campagnolo, Canyon, Cervelo, Colnago, DeRosa, Mavic, Orbea, Pinarello, Ridley, Scott, Specialized, SRAM, Tacx, Trek, Wahoo & Wilier mfl. är privatägda bolag.

Det finns dock ca ett 15 – 20 tal bolag globalt som är noterade på olika börser runt om i världen, och två av dom är faktiskt svenska! Majoriteten av dessa bolag är Kinesiska och Taiwanesiska vilket är anledningen till att jag är lite luddig i hur stort det antalet är då vissa bolags websidor bara är på kinesiska och lite utmanande att tyda…

Jag har dock efter bästa förmåga försökt sammanställa de mest intressanta av de noterade bolagen, i bokstavsordning, tillsammans med en kort beskrivning av verksamhet, varumärken, börsvärde och hur du kan hitta mer information om dom.

Med två undantag, har jag inte tittat närmare på bolagen nedan, ännu…, men nedan följer lite korta fakta om det första 5 bolagen jag hittat.

Resterande bolag kommer i nästa inlägg så detta inte blir för långt.

Accell Group NV

Accell Group äger ett antal mid-range och high-end cykelmärken och tillbehörstillverkare och är baserade i Heerenveen, Nederländerna. Deras mest välkända varumärken är Koga och Lapierre. Utöver det äger man även Batavus, Haibike och Raleigh mfl.

img_1006-1

Koga är främst kända för att göra bancyklar, medan Lapierre är kända både för landsvägscyklar och mountainbikes av högsta kvalitet. Lapierre är cykelsponsor åt det franska WorldTour laget FDJ Groupama & damlaget FDJ Nouvelle Aquitane.

Båda är lite extra kul för oss svenskar då regerande svenske tempomästaren Tobias Ludvigsson kör i herrlaget och fd svenska mästarinnan, Emilia Fahlin i damlaget.

I nämnda damlag kör från och med i år även det sylvassa danska ”charmtrollet” och världens i särklass mest karismatiska kvinnliga cyklist och varje sponsors dröm, Cecile Uttrup Ludwig. Hon levererar grymma intervjuer på löpande band, och här är en av de bästa som är väl värd att ta 1min 45sek för att se, jag lovar… https://www.youtube.com/watch?v=zZmDwC6EJ7Q

Accell Group har ett börsvärde på ca € 730 MEUR, man omsatte 2018 ca 1 miljard euro och handlas på Amsterdambörsens small cap lista.

Anta Sports

ANTA Sports Products Ltd är i grunden en kinesisk tillverkare av sportartiklar listad på Hong Kong börsen sedan 2007 där man handlas under tickern 2020.HK. Bolaget grundades 1994 och har sitt huvudkontor i Jinjiang, Kina.

Bolaget har ett flertal divisioner och närmare 20-talet olika varumärken, varav det som är relevant för cyklefantaster är Enve som bla. gör diverse komponenter som styren, styrstammar och riktigt grymma kolfiberhjul.

Screen Shot 2020-01-23 at 12.16.56

Man har idag ungefär 29,000 anställda, en market cap på 196 miljarder Hong Kong dollar, motsvarar ca $ 25 BUSD. Omsättningen för helåret 2018 var 24,1 miljarder Renminbi / Yuan (RMB) motsvarande ca $ 3,02 BUSD, och nettovinsten för samma period var $ 4,1 miljarder RMB.

Vill du läsa mer om Anta Sports har jag skrivit följande inlägg om bolaget: https://atomic-temporary-163382288.wpcomstaging.com/2019/10/23/det-storsta-bolaget-du-formodligen-inte-hort-talas-om

Dorel Industries

Dorel är ett kanadensiskt bolag grundat 1987, med huvudkontor i Montreal Quebec.

Bolagets mest kända varumärke är Cannondale som gör cyklar för i princip alla tänkbara discipliner och av egen erfarenhet kan jag attestera att dom är av toppklass. Cannondale är även cykelsponsor åt World Tour laget Team EF Education First, som numera ägs av den amerikanska delen av svenskgrundade EF Education med VD Edward Hult i spetsen.

Andra varumärken är GT, Mongoose, Guru & Schwinn mfl.

Dorel som bolag verkar tyvärr vara rätt rejält på dekis, med stora förluster och en aktiekurs som sjukt som en tung sten de senaste tre åren. I slutet av 2019 slopade man även utdelningen vilket ledde till att kursen sjönk ytterligare.

Jag skulle inte bli förvånad om ett flertal av varumärkena köps upp av något annat bolag inom en inte alltför avlägsen framtid.

Det aktuella börsvärdet ligger på ca $ 143 MUSD, och man omsatte 2019 ca $ 685 MUSD.

Fox Factory Holding Corp.

Fox är ett amerikanskt bolag baserat i Braselton, Ga., mao strax norr om Atlanta, längs I-85. För oss cyklister är bolaget främst känt för att tillverka stötdämpare för mountainbikes, men man äger sedan 2014 även varumärkena Raceface och Easton.

Förutom cykelkomponenter tillverkar man även stödämpare til olika ”offroad” fordon som truckar, motorcyklar, fyrhjulingar och snöskotrar.

Screen Shot 2020-01-23 at 11.56.40

Överlag tycker jag bolaget har en riktigt cool image vid en snabb koll på deras IR presentationer.

Bolaget omsätter 2019 ca $ 211 MUSD och har för närvarande ett börsvärde på $ 2,7 BUSD och en förväntad vinst på $ 2,68 per aktie.

Garmin Ltd.

Om dom andra bolagen hittills i det här inlägget är relativt okända för de flesta så känner nog i princip alla till Garmin. Bolaget grundades 1989 som ProNav i Lenexa, Kansas, USA. Idag ligger huvudkontoret i Olathe, Ka. en förort till Kansas City.

Sedan 2010 är bolaget inkorporerat i Schaffhausen, Schweiz, men är sedan år 2000 noterat på Nasdaq börsen i Ney York.

Garmin tillverkar GPS baserade navigationsenheter för bilar, flyg, båtar och olika utomhussporter som tex cykling.

Bolaget omsatte 2018 $ 3,35 BUSD med en vinst på $ 694 MUSD och man har idag ca 13,000 anställda runt om i världen.

Garmin var det första bolaget i världen som började leverera GPS baserade cykeldatorer, vilket totalt förändrade det branschsegmentet för alltid.

Tack vare sin ”first mover advantage”, stora ekonomiska resurser och en redan väl utvecklad GPS baserad navigeringsteknologi har Garmin varit totalt dominerande på cykeldatorer sedan mitten av 2000 talet. På gott och ont…

Jag var ganska snabb att byta från en gammal ”trådad” cykeldator med magnet i framhjulet till en Garmin 205. Jag har sedan 2006 ägt 8 olika Garminenheter ur deras Edge 200, 300, 500, 700, 800 och 1000 serie.

Alla har en sak gemensamt.

Screen Shot 2020-01-23 at 17.20.01

Dom går förr eller senare sönder på ett eller annat sätt. Dom stängs av utan förvarning, dom startar om utan anledning mitt under en aktivitet, dom vägrar synka med datorn eller helt sonika bara dör.

Inte sällan efter att garantin har gått ut.

Sedan har vi Garmin’s Connect ”community” genom vilken man måste ansluta sin device… det är en o.m.f.g. upplevelse. Don’t get me started…

Jag har som policy att aldrig ge rekommendationer om aktier, och jag tänker heller inte säga varken bu eller bä om Garmin, men…

… En sak kan jag med drygt 10 års användarerfarenhet säga med säkerhet.

Garmin’s cykeldatorer är SKIT. Punkt slut.

Efter att min andra Edge 1000 dog gjorde jag det enda rätta och kastade den och alla andra Garminenheter jag ägt i soporna där dom hör hemma, och köpte en Wahoo Elemnt istället.

Det har tagit Wahoo ett tag att komma ikapp med navigeringsfuntionerna, men med nya Elemnt Roam är man väl ikapp, och allt sammantaget är användarupplevelsen totalt överlägsen Garmin vad gäller användarevänlighet, enkelhet att sätta upp, kvalitet och tillförlitlighet.

Inget fancy, “lull lull” bara en suverän smartphone app som styr allt och dom fungerar som dom skall, alltid.

End of “anti Garmin rant…”.

Det positiva som kan sägas om Garmin är dock att dom har bra kundservice. I alla fall i Sverige där man kan lätt byta ut en enhet på garanti. Det blir dock tröttsamt i längden…

Lite siffror och fakta om ovan nämnda bolag

Nedan har jag summerat lite fakta kring bolagen som nämnts ovan.

Screen Shot 2020-01-23 at 11.46.34

Klicka på länken för att ladda ner filen.   BolagSomÄrUteOchCyklar1

Fortsättning följer i nästa inlägg.

Annons

2 kommentarer

  1. Intressant! Har konsultat på Dorels huvudkontor i Montreal, vilket var ett jäkligt trevligt ställe.Fick köpa en Schwinn till bra pris. 🙂 Har ingen större koll på finanserna längre, men har för mig att Dorel Juvenile var deras stora grej. Juvenile sysslar med barnsäkerhet, bilbarnstolar, etc, och har ex Maxi-Cosi i portföljen.

    Gilla

  2. Håller med om Garmin, sämsta skit jag ägt, har bytt till Polar först och nu Suunto, betydligt bättre.
    Garmin connect är total idioti och jag kommer aldrig köpa nåt från garmin igen.

    Annars gillar jag inläggen, funderar på att stötta dorel bara för att

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s