Kortanalys av bevakningslistan 3 (6): Gazprom

Screen Shot 2020-01-17 at 15.32.05

Gazprom är ett globalt energibolag fokuserat på utvinning, produktion, transport, lagring och processande av naturgas, gaskondensat och och olja. Man säljer även fordonsgas samt genererar marknadsför värme och elkraft.

Bolagets “misson statement” är att tillhandahålla pålitlig och balanserad tillgång av naturgas och andra energiresurser och dess derivat till sina kunder.

Korta fakta om bolaget

Gazprom grundades 1989 när det Sovjetiska Ministeriet för Gasindustri bolagiserades för att få kontroll över Rysslandsbaserade tillgångar i spåren av Sovjetunionens sönderfall. Bolaget jobbar med såväl prospektering som utvinning, produktion, transport och försäljning av naturgas.

Bolaget är idag världens största producent av naturgas, och man har bla. 158,200 kilometer gas pipelines, vilket dock bara är ca ½ av vad kanadensiska Enbridge har tillgång till. Man är även en av de fyra största oljeproducenterna I den ryska federationen.

img_1023

Gazprom är listat på börserna i Moskva, London, Karachi, Berlin, Frankfurt samt Singapore och handlas även “over the counter” i New York.

Bolaget har just nu sitt huvudkontor i Moskva, men senare under 2020 flyttar man in i en ny flådigt byggnad i Sankt Petersburg.

Screen Shot 2020-01-21 at 17.41.29

För närvarande har Gazprom ca 470,000 anställda.

Gazprom’s affärsmodell

Gazprom är i princip indelat I två olika divisioner / verksamhetsområden:

 • Gas Business som för helåret 2018 utgjorde 58% av försäljningen
 • Oil & Energy Business utgör resterande 42%

Ca 54 % av bolagets GAS Business i volym räknat gick på export. Sett till intäkter kom hela 78% från export vilket tyder på att gas för inhemskt bruk säljs till ett mycket lägre pris.

Försäljningen från Oil & Energy Business är såvitt jag kan utröna 100% för inhemskt bruk i den ryska republiken.

img_1022

Gazprom ser naturgas som framtidens energikälla och man lägger av den anledningen mycket av sina framtida investeringar just där.

Lite nyckeltal med tonvikt kring utdelning

Gazprom’s börsvärde 2019 uppgår till $ 95,3 BUSD. Den totala omsättningen 2018 landade på RUB 8,224 Bn = ca $ 133 BUSD med en EBITDA på RUB 2,559Bn  ($ 41,4 BUSD)  och en nettovinst på RUB 1,456 Bn ($ 35,9 BUSD)

Det totala operativa kassaflödet för året uppgick till RUB 2,127 Bn ($ 34,4 BUSD) och nettoskulden landade på RUB 2,217 Bn ( $ 35,9 BUSD).

Screen Shot 2020-01-21 at 18.04.54

Gazprom har levererat utdelningshöjningar sedan 2013, endast undantaget 2016, och man presenterade under 2019 en ny utdelningspolicy där man from 2020 skall betala ut 50% av vinsten som stigit stadigt

img_1030

Både Gazprom’s omsättning såväl som, kassaflöde och vinst har växt kraftigt under ett flertal år.

img_1032

Bara mellan 2017 och 2018 växte nettovinsten med 101%, och 2018 var ett rekordår på ett flertal nivåer.

img_1025

Vinsterna har även fortsatt att växa bra i början av 2019, men… i Q3 ”rasade” vinsten med 45% och med stor sannolikhet fortsätter nedgången även i Q4 på grund av det snabbt sjunkande gaspriset.

img_1029

Sammantaget är min bedömning att utdelningen inte är speciellt säker trots den nya utdelningspolicyn och en nuvarande utdelningsandel på bara 27%.  Detta beror till största del på att gaspriserna “rasat” under Q3 2019 och fortsätter att gå ned.

Gazprom som investering över tid

Tittar man bara på aktiekursen, har Gazprom varit en ”sådär” bra investering med en kursuppgång på blott ca 60% de senaste 5 åren. Där har fö den största tillväxten kommit 2019 i kölvattnet av rekordåret 2018 och annonseringen av den nya utdelningspolicyn.

Screen Shot 2020-01-21 at 18.13.28 Lustigt nog har aktiekursen inte ”tailat av” på samma sätt som resultatet i Q3 2019 och de sjunkande gaspriserna vilket är lite förvånande. Kan vara att marknaden lever lite på hoppet att det bara var ett dåligt kvartal, men jag är inte så säker på det.

Varför blev jag intresserad av Gazprom?

Det som fångade mitt intresse kring Gazprom är ett antal artiklar & tweets där det flaggades för en ny, konkretiserad utdelningspolicy varvid man kommer att dela ut upp till 50% av (den stadigt stigande) vinsten, en DA på över 6%, en väldigt låg andel utdelad vinst samt att bolaget handlas till ett väldigt lågt PE tal, 4,85.

Normalt hade detta varit en ”no brainer” för att gå in i ett bolag, men…

Framtidsutsikter

En av de största orosmomenten för Gazprom, eller för den delen alla bolag som säljer naturgas, är att prisnivån på gas har rasat kraftigt sedan peaken i början av 2019,  detta till stor del på grund av den väldigt milda vintern och med den ett minskat behov av energi för att värma upp byggnader.

Screen Shot 2020-01-21 at 18.23.13

Som synes har gaspriserna fluktuerat en hel del de senaste 5 åren, och det inte lätt att få stabilitet i ett bolags största intäktsström på en sådan marknad.

Ett par andra utmaningar för Gazprom är att deras Turkstream projekt som är viktigt för gas export österut, samt Nord Stream 2 ner till Tyskland eventuellt blir försenade till 2021.

För Gazprom har jag hittills bara hittat 5st analytiker som bevakar bolaget och sentimentet där är 3 för köp och 2 behåll.  Riktkursen från dessa landar på $ 7,00 vilket skulle indikera en nersida på ca 15%.

Min slutsats

Gazprom är på ytan är ett lockande bolag med tanke på sin starka ställning på världsmarknaden, med den ryska staten i ryggen, och en fram tills nu växande utdelning från en relativt låg utdelningsandel, samt en hög direktavkastning.

Men… gas priserna fluktuerar som synes en hel del, och just nu “rasar” dom pga en varm vinter vilket ger ett lägre behov är utdelningen i riskzonen och Gazprom’s vinst såväl som omsättning och kassaflöde för 2019 kommer att bli markant lägre.

Det finns även en viss geopolitisk risk kring regulering etc som kan leda till prisfluktuationer och därmed drastiskt lägre vinst för bolaget.

Av de anledningarna avvaktar jag investering i Gazprom tillsvidare och ser var det tar vägen närmaste tiden.

Källor

 • Business Insider
 • Gazprom IR sidor
 • Seeking Alpha

Disclaimer

Jag tar inget som helst ansvar för eventuella felräkningar och / eller tankevurpor.
Jag tillhandahåller ej heller någon form av rådgivning.
Gör din egen analys innan du köper.
Du får ta detta för vad det är, inspiration och / eller underhållning….

Annons

2 kommentarer

 1. Hej! Tack för intressant analys. Jag skulle också avvakta med investering… inte minst på grund av den osäkra politiska situationen i landet.

  Gilla

 2. Som hobbyinvesterare med ett visst säkerhetspolitiskt intresse är min främsta invändning mot att investera i Gazprom rent etisk och moralisk. Bolaget är en del av den ryska diktaturen. Vart staten börjar och bolaget slutar går knappt att se. Bolaget används som ett säkerhetspolitiskt verktyg gentemot demokratier som Tyskland och Ukraina. De står också för en inte oansenlig del av ryska statens skatteintäkter, som Putin och hans gäng sen lägger på att rusta upp sin militär (som bl.a. har övat kärnvapenanfall av Sverige, den så kallade ”ryska påsken”).

  Du kan läsa om de ganska graverande uppgifter om hur bolaget har missköts och används för att berika enstaka individer här: https://www.washingtonpost.com/opinions/2019/06/05/vladimir-putin-is-russias-biggest-oligarch/

  Var och en får så klart investera hur de vill med sina pengar. Men för mig väger dessa saker tyngre än ett ”case”. Hoppas det gör det för dig också!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s