Utdelningshöjningar den kommande veckan

Screen Shot 2019-12-27 at 19.15.46

Nu i veckan som kommer drar rapportsäsongen igång lite smått när Castellum och Investor presenterar sina helårsresultat.  Investor är först ut på Onsdag 22 Januari, följt av Castellum på Fredag 24 Januari.

Samtidigt med bolagens helårsrapporter kommer vi även att få veta vad utdelningen blir för verksamhetsåret 2019.

Båda bolagen är två av mina absoluta kärninnehav, där Investor är mitt 3e största innehav och utgör 4,59% av porföljen,  Castellum är mitt 6e största och utgör 4,36% av totalen.  Kollektivt betalade de båda bolagen 5,4% av all utdelning jag fick in under 2019.

Med tanke på tyngden både i portföljen och bland utdelningarna är jag mycket nyfiken på vad utfallet blir.  Båda bolagen är numera ganska förutsägbara i sitt sätt att höja utdelningen, så utrymmet för överraskningar är begränsat, men man skall aldrig säga aldrig…

 

Två av Sveriges mest pålitliga utdelare

Både Investor och framför allt Castellum har en suverän historik gällande utdelningar bland svenska bolag.

Investor har betalat utdelning varje år sedan 1975, alltså i 44 år och man har nu höjt 9 år i följd.

Castellum å sin sida har höjt 21 år i följd, ända sedan börsnoteringen 1997.

Sannolikheten för att trenderna förlängs får anses som mycket god.

Investor utdelningshistorik

Investor är som nämnt ovan ett av de Svenska bolag som har längst historik av att dela ut vinst till ägarna, men  Det har dock varit en lätt skumpig resa där man sedan starten 1975  har sänkt 7 gånger, en gång, 1995, har man betalat extrautdelning.

Sedan 2010 har läget dock varit väldigt stabilt då man dock konsekvent höjt utdelningen, med en krona per år.

Screen Shot 2020-01-18 at 16.06.44

Som ett resultat av de numer konsekventa utdelningshöjningarna på en krona per år, har även tillväxten på höjningarna avtagit med åren.

img_1003

Investors utdelningspolicy är inte satt till att man skall dela ut en viss andel av vinsten. Istället har man ett lite luddigare förhållningssätt där ”en hög andel av mottagna utdelningar från Noterade Bolag vidareuydelas samt att en distribution sker till aktieägarna från övriga nettotillgångar som motsvarar en direktavkastning i linje med aktiemarknadens. Målet är att generera en stadigt stigande utdelning”.  

 

Castellum utdelningshistorik

Efter Hufvudstaden är Castellum det bolag på Stockholmsbörsen som har längst utdelningshistorik med en streak på hela 21 år.

Screen Shot 2020-01-18 at 15.52.05

Under hela den tiden har man haft en väldigt jämn takt på höjningarna som inte mattades nämnvärt ens under finanskrisen vilket är väldigt imponerande.

Screen Shot 2020-01-18 at 23.28.08

Castellums utdelningspolicy är att löpande dela ut > 50% av förvaltningsresultatet till aktieägarna, och man har inget övre tak fastslaget. De senaste åren har man legat mer eller mindre på den nivån.

 

Trolig utdelning för året 2019

Castellum: Förra året höjde Castellum utdelningen med 15% efter att förvaltningsresultatet växt 17% för helåret, vilket var ett rekordår för bolaget. Under de första 9 månaderna 2019 har förvaltningsresultatet växt med 7% vilket indikerar en klart lägre tillväxt för året.

Målet för året var att nå en tillväxt av förvaltningsresultatet på 10%. Återstår att se vad Q4 ger, just nu kan man bara spekulera, men jag tror inte att det blir någon drastisk skillnad åt ena eller andra hållet.

Mitt tips är att årets höjning landar på 6 – 7%. Blir det mer är det självfallet välkommet, men inget jag räknar med.

Investor: De senaste 9 åren har Investor varit väldigt förutsägbara med en höja utdelningen med en krona per år. Det enkla vore ju att göra likadant nu, vilket skulle resultera i en utdelningstillväxt på 7,69%.

Med tanke på att dotterbolagen i Patricia Industries levererat väldigt bra tillväxt under de första 9 månaderna i år kan man hoppas att detta får lite positiv inverkan på utdelningen, men tyvärr utgör den delen bara 26% av det totala substansvärdet.

Vidare kan jag tycka att Investor borde kunna pusha upp andelen utdelad vinst lite närmare 50% strecket, policyn ger ju utrymme för det.

Det konservativa tipset är att man höjer utdelningen med en krona till totalt 14 kr för helåret.  Optimisten i mig säger att man höjer med 1,25 kr till 14,25. På onsdag vet vi 😉

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s