Realty Income ökar tempot, igen…!

Screen Shot 2020-01-16 at 17.05.22

I början av November 2019 skrev jag ett inlägg kring ”Utdelningsmaskinen” Realty Income och deras fantastiska historik, inte bara vad gäller utdelningar utan även utdelningshöjningar.

Ordagrant skrev jag då så här:  ”Snittar man ut bolagets utdelningshöjningar sedan börsintroduktionen 1994 ligger man på en utdelningstillväxt på 4,5% per år. Med tanke på att bolaget just justerat upp sin FFO guidande för helåret finns det förutsättningar för att öka takten på utdelningshöjningarna lite.”  Du kan läsa inlägget i sin helhet här: https://atomic-temporary-163382288.wpcomstaging.com/2019/11/05/utdelningsmaskinen-realty-income/

Tempot skruvas upp…

Jag är absolut ingen analytiker eller siare, men jag fick i alla fall rätt vad beträffar ökning av takten på utdelningshöjningarna. Eller ja, nästan rätt….

Efter inlägget den 5e November höjde man utdelningen igen den den 11e december, då med 0,22%.

Men… nu när vi gått in i 2020 höjer man utdelningen igen den 15e januari, och nu drämmer man till med med en höjning på hela 2,2%!  Som jämförelse höjde man utdelningen under hela 2019 med 2,94%, så snacka om att höja tempot…

Realty Income’s brukar vanligen höja utdelningen 4 eller 5 gånger per år det senaste decenniet, 2016 man till och med 6 gånger. Höjningarna brukar ligga på några tiondels procent per gång samt en lite större höjning på över en procent i slutet på åren.

En helt suverän historik av utdelningshöjningar

Realty Income har nu höjt utdelningen 105 (!) gånger sedan 1994, 26 år i följd vilket gör bolaget till en ”Dividend Champion”.

Totalt finns det idag 133 Dividend Champions på den amerikanska börsen. Jag har inte scannat av alla dessa, men jag är villig att sätta en liten peng på att det inte är många bolag där som matchar Realty Income’s höjningstakt.

(Om du vill kolla upp Dividend Champions & amerikanska klassificeringar av utdelningsaktier har jag skrivit följande inlägg på temat: https://atomic-temporary-163382288.wpcomstaging.com/2019/10/05/amerikanska-klassificeringar-av-utdelningsaktier/ )

Screen Shot 2020-01-16 at 18.09.14

Stabilt är bara förnamnet…

Om vi tittar på det årliga snittet för utdelningshöjningarna över 1, 3, 5, 10, 15, 20 & 26 år ser det ut som följer:

  • 1 år – 2,94 %
  • 3 år – 3,96 %
  • 5 år – 4,41 %
  • 10 år – 4,88 %
  • 15 år – 5,06 %
  • 20 år – 4,83 %
  • 26 år – 4,52 %

Åren med lite större utdelningshöjningarna har kommit stötvis för att sedan plana ut lite. Den mest dramatiska ökningen gjordes under 2013 då utdelningen höjdes med hela 20,00 %, detta när orosmolnen efter finanskrisen lagt sig ordentligt för hyresgästerna. Makalöst för en REIT, eller vilket moget bolag som helst.

Oavsett bolag är den typen av snitthöjningar över lång tid inget annat än extremt imponerande, och precis den typ av bolag jag gillar.

Realty Income utgör idag 2,56% av min portfölj och jag kan mycket väl tänka mig att öka upp min position i små inkrement till runt 4 % de närmaste 3 – 5 åren.

REIT sektorn har överlag gått fantastiskt bra de senaste 2 åren gynnade av lågränteklimatet, så Realty Income är inte billig nu vilket avspeglar sig i direktavkastningen på 3,59% som är bland det lägsta bolaget haft sedan sommaren 2016.  Snitt DA för de senaste 4 åren ligger på 4,40%.

Screen Shot 2020-01-16 at 18.11.29

Men… är man väldigt långsiktig och vill ha kvalitet och värde så ser inte jag något fel i att göra små ökningar här och där för att bygga på positionen. Min investeringshorisont för Realty Income är typ “för alltid” såvida inget drastiskt händer. Bolaget skall ”bara vara där” och spotta ut stadigt ökande utdelningar, varje månad, år ut och år in.

Hur blir det framöver?

2020 har ju onekligen börjat bra med en höjning på 2,2%, och även om vi inte skall förvänta oss så kraftiga höjningar igen i år, finns det i alla fall gott fog för optimism. I November justerade man upp sin FFO guidance för helåret med ca 1,1%.

Man har även gjort en hel del nyinvesteringar under 2019, bla. i England, som förhoppningsvis börjar leverera under 2020.

Jag ser med stor spänning fram emot Q4 och helårsrapporten som kommer den 19 Februari, där lär vi med säkerhet få en bra indikation på vad vi kan förvänta oss i form av utdelningshöjningar de kommande kvartalen.

Källor

  • Realty Income IR sidor
  • Avanza
  • Seeking Alpha

Disclaimer

Jag tar inget som helst ansvar för eventuella felräkningar och / eller tankevurpor.
Jag tillhandahåller ej heller någon form av rådgivning.
Gör din egen analys innan du köper.
Du får ta detta för vad det är, inspiration och / eller underhållning….

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s