Här kommer så del två av inläggen kring hur bevakningslistan ser ut just nu, med dom Svenska Topp 3 kandidaterna att titta vidare på, och eventuellt plocka in i portföljen.
Jag har använt mig av nästan samma kriteria som tidigare för att plocka in ett bolag på bevakningslistan, vilka är följande:
- Jag skall förstå verksamheten
- Bolaget skall självklart vara lönsamt
- Bolaget skall ha betalt utdelning i minst 10 år
- Direktavkastningen skall helst vara över 3,0%
- Utdelningsandelen skall inte vara över 65% de senaste 5 åren
- Man skall helst ha höjt utdelningen minst 5% i snitt de senaste 5 åren
- PE talet skall helst vara under 20
Jag kan tänka mig att tumma på kravet på direktavkastning om bolaget har en väldigt stark trend för höjning av utdelningen, men som tur är faller inget av de bolag jag tittar på här speciellt långt under den gränsen.
Mina Topp 3 Svenska kandidater just nu:
Totalt har jag som nämnt tidigare ca 25 bolag på en bevakningslista som jag går igenom med jämna mellanrum, en del självfallet hetare än andra.
En sak som står ut ganska kraftigt när jag tittar på min bevakningslista är att den domineras av amerikanska bolag, och att det är ganska ont om Svenska bolag, och ännu färre Finska och Norska. Danska skall vi inte prata om, och det är ett land som går bort för mig.
Det är i och för sig inte konstigt att USA dominerar då marknaden är enormt mycket större och bredare än Sverige. Då jag även spenderat ca 10 år av mitt liv i det landet både som student och i jobbet, har jag även en viss förkärlek till det.
Precis som i det senaste inlägget har jag hittat 3 kandidater som jag får en bra känsla av och vill titta lite närmare på.
Fagerhult
Fagerhult utvecklar, tillverkar och säljer innovativa och effektiva belysningslösningar för inomhus- såväl som utomhusmiljöer. Bolaget verkar inom tre olika affärsområden, Indoor, Retail & Outdoor.
Detta är ett anrikt bolag, grundat 1945 och beläget just i metropolen Fagerhult som tillhör Habo kommun och ligger i Jönköpings Län, men… som tur är på “rätt” sida av landskapsgränsen mellan Västergötland och Småland! 😉
Från grundandet 1945 då man nådde en omsättning på 13,000kr har bolaget idag ca 4,900 anställda i ca 30 länder och är ett av världens ledande belysningsföretag. Fagerhult börsintroducerades 1997 och handlas på Nasdaq i Stockholm. Bolagets största ägare är Latour som innehar 44,3% av både kapital och röster.
Som lite kul kuriosa kan nämnas att Latour’s nye VD, Johan Hjertonsson innan han tog den rollen var VD på just Fagerhult, där f.ö. Latour’s gamle VD Jan Svensson är styrelseordförande.
Det som fångade mitt intresse med bolaget förutom att jag kört förbi deras huvudkontor beläget utefter väg 195, hundratals gånger, och att man är en del av Latour var att man har haft en fin historik av utdelningshöjningar innan förra året samt att kursen just nu är lite nertryckt.
Sist men inte minst kul med ett bolag som jag kunnat relatera till sedan jag var barn och vi åkte och badade i Vättern, då närmaste vägen gick via Fagerhult.
SSAB
SSAB är en klassisk svensk industriklenod och har varit verksamma inom stålindustrin och har sitt ursprung från Domnarvets Jernverk, grundat 1878.
Dagens SSAB är ett högspecialiserat globalt stålföretag som verkar i nära samarbete med kunderna. SSAB utvecklar höghållfasta stål och tillhandahåller tjänster för bättre prestanda och utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Bolagets mantra är att ständigt utveckla, förbättra och förnya sina stålprodukter och tillhörande tjänster.
Företaget är en ledande producent på den globala marknaden för avancerade höghållfasta stål (AHSS) och seghärdade stål (Q&T), tunnplåt, grovplåt och rörprodukter samt konstruktionslösningar inom byggsektorn.
Verksamheten drivs via flertalet produktionsanläggningar med störst närvaro inom Europa och Nordamerika. Kunderna återfinns inom varierande sektorer.
Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm, och noterades på Stockholmsbörsen i Juli 1989. Man har per idag ca 14,300 anställda och verksamhet i 50-talet länder.
Det som lockar lite med SSAB är en bra direktavkastning och ett hyfsat lågt PE. Dock lämnar utdelningshistoriken en del i övrigt att önska. Man gjorde en drastisk höjning från 2018 till 2019 efter en ”paus”, men här måste jag ta en närmare titt för att förstå bakgrundshistoriken bättre. Det kan vara en direkt “showstopper” då man egentligen inte möter mina kriterier om jag skall vara riktigt strikt.
VBG Group
Efter ett bolag med rötterna i Dalarna, återvänder vi till det Västgötska temat med ett bolag från Vänersborg, VBG, eller som det ursprungligen hette när det grundades 1952, Vänersborgskopplingen.
VBG Group är en internationell industrikoncern med mer än 1 600 medarbetare i 18 länder. Moderbolaget VBG Group AB är en långsiktig ägare som med gedigen industriell kompetens, stark företagskultur och finansiell uthållighet bidrar med aktiv styrning av koncernens fyra helägda divisioner;
- VBG Truck Equipment,
- Edscha Trailer Systems,
- Mobile Climate Control och
- Ringfeder Power Transmission
Man utvecklar, tillverkar, marknadsför och säljer produkter under välkända och starka varumärken över hela världen.
Divisionsbolagen verkar med egen affärsinriktning och exempel på produkter inom koncernen innefattar exempelvis släpvagnskopplingar, trailers, klimatsystem, samt axel- och navkopplingar. Störst verksamhet återfinns inom Europa, Nordamerika och Asien.
VBG Group ABs B-aktie är sedan 1987 noterad på Nasdaq Stockholm och finns idag på Mid Cap-listan.
Det som i huvudsak fångat mitt intresse kring VBG är den fina historiken av utdelningshöjningar, där man tillhör Sverigeeliten, och tack vare en väldigt låg andel utdelad vinst har man goda förutsättningar att stanna kvar där. Vidare får man även ett intryck av ett “rejält bolag från en mindre ort”, jag gillar sånt!
Nästa steg
Efter en rätt snabb överblick har jag fått en bra känsla för alla 3 bolagen, och att två av dom har sitt säte i Västergötland gör det ju inte sämre. Jag kommer definitivt att ta en närmare titt för att utröna om jag skall plocka in ett eller flera bolag.
Har DU något av bolagen i din portfölj eller på bevakning?
Först och främst tack för en bra blogg! Har kollat lite på Fagerhult tidigare men belysning känns som en tuff framtidsbransch även om man är nischad. Gillar att cykla och tycker därför det är kul med aktier jag kan relatera till typ MIPS och Thule. Nobina är mitt senaste köp. Har du analyserat dem? I övrigt hålller jag med om MVP är en fantastisk cyklist men Sagan är ändå Kung-Sagan! 🙌
GillaGilla
Tack för dom orden!
Har gjort en kortare genomgång av Thule i höstas, kolla längre bak i flödet.
GillaGilla
Bra inlägg, håller med om att Fagerhult ser intressant ut just nu! Gillar att du tar hänsyn till utdelningsandelen
GillaGilla
Utdelningsandelen är ju direkt avgörande för förmågan att fortsätta betala och helst höja utdelningen framöver.
GillaGilla
Fagerhult och VBG finns på bev. listan. Fagerhult var jag nära på köpknappen 2019 men blev till slut annat. Ibland måste man välja… VBG är ett nytt och därmed mindre innehav, men det kommer nog köpas mer i om inte värderingen sticker iväg. 🙂
GillaGilla
Intressant! Vad fick dig att köpa VBG?
GillaGilla
Jag har en liten skvätt VBG i portföljen, det är ett fint bolag till en fin värdering. Än så länge ett av mina minsta innehav då jag inte har fått tummen ur att öka helt enkelt.
GillaGilla
Ny läsare här. Måste bara berömma dig för en riktig bra blogg. Har hittat flera intressanta bolag genom dig. Fortsätt så!
GillaGilla
Stort tack för det & kul att det inspirerar!
GillaGilla