Min bevakninglista just nu… 1 (2)

Screen Shot 2020-01-09 at 17.33.43

Trots att jag i dagsläget har inte mindre än 58 bolag i portföljen håller jag alltid utkik efter intressanta bolag som kan komma att plockas in framöver.

Det rör sig både om nya länder och nya sektorer som ser intressanta ut såväl som kompletterande investeringar i sektorer där jag redan har innehav.

Mina kriterier för att plocka in ett bolag på bevakningslistan är ganska enkla. I grova drag följande:

 • Jag skall förstå verksamheten
 • Bolaget skall självklart vara lönsamt
 • Bolaget skall ha betalt utdelning i minst 10 år
 • Direktavkastningen skall helst vara över 3,0%
 • Utdelningsandelen skall inte vara över 65% de senaste 5 åren
 • Man skall ha höjt utdelningen minst 5% i snitt de senaste 5 åren
 • PE talet skall helst vara under 20

Jag kan tänka mig att tumma på kravet på direktavkastning om bolaget har en väldigt stark trend för höjning av utdelningen och rejäl kurspotential.

Mina Topp 3 utländska kandidater just nu:

Totalt har jag lagt upp ca 25 bolag på en bevakningslista som jag går igenom med jämna mellanrum.

Självfallet är vissa “hetare” kandidater än andra, men om jag skulle ge mig på att sätta upp en “Topp 3” lista på utländska bolag att titta närmare på ser den just nu ut som följer:

Cisco

Screen Shot 2020-01-09 at 13.45.28

Cisco grundat 1984 är ett de mest ikoniska IT bolagen och en av pionjärerna inom networking. Det senaste decenniet har man kontinuerligt breddat både utbud och verksamhet långt utanför det scopet, och bland annat även varit en av de drivande krafterna bakom konvergerade datacenter.

Det senaste året har dock varit tufft, där bla. handelskonflikten med Kina lett till att omsättningen i just Kina, som är en stor och viktig marknad under ett enskilt kvartal 2019 droppat med 26%.

Som en följd av det har även aktiekursen straffats hårt. Efter att ha toppat ut på $ 58,26 i Juli 2019 var man i December nere på $ 43,84. Trots “kursraset” har bolaget hela tiden levererat bra resultat och slagit analytikerestimaten kvartal efter kvartal.

Screen Shot 2020-01-09 at 13.48.52

Om man tittar på MarketBeat och vad analytikerna tycker, ligger konsensus på en kurs till $ 54,91 vilket indikerar att Cisco just nu är ca 16,3%. 15st säger köp, 10 behåll och ingen propagerar för sälj just nu.

Cisco är ett kvalitetsbolag som jag jobbat parallellt med i många år, dock inte på de senaste 4 – 5 åren, efter det att den legendariske, visionäre VDn & Styrelseordföranden John Chambers lämnade bolaget.

Gazprom

Screen Shot 2020-01-09 at 13.47.42

Gazprom grundades 1989 när det Sovjetiska Ministeriet för Gasindustri bolagiserades för att få kontroll över Rysslandsbaserade tillgångar i spåren av Sovjetunionens sönderfall. Bolaget jobbar med såväl prospektering som utvinning, produktion, transport och försäljning av naturgas.

Bolaget är världen största producent av naturgas, och man har bla. 158,200 kilometer gas pipelines, vilket dock bara är ca ½ av vad kanadensiska Enbridge har tillgång till.

Gazprom är listat på börserna i Moskva, London, Karachi, Berlin, Frankfurt samt Singapore och handlas även “over the counter” i New York.

Det som fångade mitt intresse kring Gazprom är ett antal artiklar & tweets där det flaggades för en ny, konkretiserad utdelningspolicy varvid man kommer att dela ut upp till 50% av (den stadigt stigande) vinsten, en DA på över 6%, samt att bolaget handlas till ett väldigt lågt PE tal, 4,85.

Screen Shot 2020-01-09 at 14.06.13

Jag är av naturen lite lätt skeptisk till f.d. statliga ryska bolag, men i det här fallet kommer jag att läsa på lite mer för att se om det kan vara en bra investering och i så fall ta en mindre position.

Screen Shot 2020-01-09 at 13.49.03

För Gazprom har jag hittills bara hittat 5st analytiker som bevakar bolaget och sentimentet där är 3 för köp och 2 behåll. Riktkursen landar på $ 7,00 vilket skulle indikera en nersida på ca 15%.  Jag är i dagsläget inte tillräckligt påläst för att ha någon åsikt om det.

Lowe’s Companies Inc.

Screen Shot 2020-01-09 at 13.47.04

Lowes Companies grundat 1946 I North Wilkesboro, NC., med huvudkontor i Mooresville, NC, mitt i “NASCAR country” är efter Home Depot USA’s näst största återförsäljarkedja för heminredningsprodukter och associerade tillbehör.

Lowes är sett till börsvärde och antal anställda mindre än hälften av Home Depot’s storlek, men sett till omsättning är man ca 60% så stora.

Det som fångat mitt intresse med Lowes är inte bara den fantastiska historiken med utdelningshöjningar, utan framförallt höjningarna det senaste decenniet som snittat 19,4% per år och detta med en utdelningsandel som hela tiden legat mellan 35 – 40%. Utdelningen är således väldigt säker och man har gott om utrymme att fortsätta i hög takt framöver.

Det enda som inte är bra för mig, är att direktavkastningen bara ligger på 1,81%. Dock kan jag tänka mig att tulla på mina principer lite här om det kommer en kursdipp med tanke på att detta är ett bra “value play” som sannolikt kommer att fortsätta leverera under många år framöver.

Screen Shot 2020-01-09 at 13.49.15

Lowe’s är av förklarliga skäl ett välbevakat bolag där hela 21 analytiker rekar köp, 5 behåll och ingen som tycker sälj om man tittar på MarketBeat.  Konesensus för riktkurs landar just nu på $ 130 vilket enligt tyckarna indikerar en uppsida på ca 6,3%.

Nästa steg…

I nästa inlägg kommer det tre svenska bolag som just nu är under bevakning.

Under de kommande veckorna kommer jag att ta en närmare titt på bolagen som diskuteras ovan samt de svenska som kommer i nästa inlägg, för att se om jag fortfarande är lika intresserad efter det.

Har du tittat på, eller äger du rent av något av de tre bolagen ovan?

Annons

3 kommentarer

 1. Funderar på att ta in Cisco och har gjort så i några månader nu. Blev sugen igen när jag läste din post 😉 ska nog läsa lite mer nu. Känner ju till att bolaget har massa fina produkter så borde klippa lite nu när de dippat.

  Gilla

 2. Började köpa in mig i Cisco i november, jag tycker dem har fått oförtjänt mycket stryk senaste tiden. Fyller på kontinuerligt och kan tänka mig att dem får utgöra 2-3% av portföljen.
  Tack för en bra blogg!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s