Möblerat om i portföljen…

img_0969

Lite ofrivilligt har jag pga inlösen av Akelius Pref och avyttringen av Hemfosa Pref efter SBB’s köp av bolaget blivit nödd att skyffla om lite bland mina innehav och även plocka in lite nya innehav på vägen. 

Det var enhel del fipplande, funderingar och allmänna bryderier innan jag kom till skott, men allt sammantaget känns det med facit i hand som att det blev rätt bra till slut.  

 

En mindre ”framtung” portfölj 

Akelius var mitt 4e största, och Hemfosa det 11e största innehavet i portföljen och tillsammans utgjorde bolagen dryga 8% av det totala innehavet så det var en ansenlig mängd kronor som skulle allokeras om. 

Även om jag gärna hade haft båda bolagen kvar, så för det i alla fall med sig en positiv aspekt så tillvida att koncentrationen av tunga innehav i toppen späds ut lite. Allt som allt blir det en mer balanserad portfölj. 

Numera har jag bara 6 innehav som utgör mer än 4% av det totala innehavet, där det största, Ocean Yield ligger på 5,52%. Under året som kommer har jag som ambition att inget innehav skall utgöra mer än 5%.  

Mina Topp 10 innehav och deras portföljandel är just nu som följer; 

 1. OceanYield                     5,50% 
 2. Volati Pref.                     4,65% 
 3. Investor                          4,61% 
 4. KlövernPref.                  4,52% 
 5. Boston Pizza.                 4,49% 
 6. Castellum                       4,38% 
 7. Swedbank.                     3,89% 
 8. Prospect Capital.          3,65% 
 9. Axfood.                           2,92% 
 10. RealtyIncome Corp.     2,57% 

De 10 största innehaven utgör alltså 41,2% av den totala portföljen. Undantaget att Akelius Pref försvunnit så har den här listan sett mer eller mindre exakt likadan ut det senaste 1 ½ året.  

Under 2020 kommer jag successivt skala ner i redan nämnda Ocean Yield för att komma under 5%, och sedan även ta ner Boston Pizza till under 4% samt Prospect Capital till under 3,5%. I övrigt kommer det nog att se rätt lika ut.  

De stora förändringarna som skett i och med Akelius och Hemfosas frånfälle är att portföljen har fått ett gäng nya innehav i form av  Resurs HoldingCorem Property Pref., Boliden, GEO Group och UPM Kymmene. Dessa utgör nu 5,92% av mitt totala innehav och landar mellan 1,95% för Resurs Holdings ner till 0,68% för UPM som är minst. 

En av de största orosmomenten i den här processen var att komma ut med en hyfsat oförändrad direktavkastning för portföljen, vilket inte var helt trivialt då Akelius hade en YoC på 6,19% och Hemfosa låg på 5,81% 

img_0983

I slutändan har jag dock landat relativt näradet blev några tiondels procent lägre, men… med den fördelen att nu har jag lyckats få in bolag som endast undantaget Corem Property Pref  & Sagax D höjer utdelningarna. Även om jag tar en liten ”hit” just nu, kommer jag sannolikt att vara förbi redan under våren pga utdelningshöjningar. 

 

Mer tryck ”underifrån” 

och med att jag fokuserat på att bygga upp mindre innehav samt att ta in lite nytt, där inget av de bolag som det investerats i i dagsläget utgör mer än 2,19% börjar jag få till en bra jämnhet i mitten av portföljen. 

Just nu har jag totalt 58 bolag i portföljen, och bakom de 10 största som listats ovan, har jag 26 innehav som utgör mellan 2,31 och ner till 1,04% av totalen. Efter det hittar vi ytterligare 15 bolag i spannet 0,99 till 0,68%, och avslutningsvis i botten ligger 6st bolag som utgör mellan 0,49 ner till 0,05% av den totala portföljen.  

Portföljen 30 Dec 2019

(Klicka på bilden för att se den i större format.)

Fokus under 2020 kommer i huvudsak att ligga på uppbyggnad av Svenska innehav som utgör mindre än 2% av det totala innehavet, detta för att skapa en ännu tightare portfölj samt minska exponeringen till andra valutor än SEK. 

Om vi tittar lite närmare på vilka bolag som bidrar med mest utdelning ser Top 10 listan ut som följer:

 1. Ocean Yield                          9,76%
 2. Prospect Capital                  5,94%
 3. Boston Pizza                         5,46%
 4. Volati Pref                             5,06%
 5. Klövern Pref                         4,48%
 6. Swedbank                             3,99%
 7. Omega Healthcare              3,68%
 8. TriplePoint Venture Cap.   3,31%
 9. Castellum                              2,98%
 10. Investor                                 2,44%

Top 10 levererar för närvarande alltså 47,1% av all min utdelning, men det kommer att bli lite mindre under 2020 då både Ocean Yield och Swedbank aviserat sänkningar.

Detta har ju varit känt ett tag, och jag kommer inte göra några ”panik manövrar” för att adressera detta mer än jag redan planerat att balansera ner Ocean Yield, Prospect Capital och Boston Pizza lite.

img_0987

(Klicka på bilden för att se den i större format.)

 

Valutaexponering 

Huvudanledningen till att jag vill balansera upp min exponering till utländska valutor är att jag ser en rätt tydlig trend på att kronans tapp till framför allt USD, CAD & EUR passerade sin peak för ca 3 månader sedan. 

 (Klicka på bilderna för större version)

Jag har inte jättekoll på valutahandel och trender, men… jag kommer inte att ”betta” på att kronan kommer fortsätta och försvagas mot ovan nämnda valutor.  Därför kommer jag under en tid att prioritera att köpa i SEK tills jag ökat upp den andelen en bit.

 Det är egentligen bara mot den Norska kronan som vi inte sett så stora rörelser. 

img_0962  

Landsfördelning innehav  & utdelningar 

En av mina investeringsregler är att jag vill ha minst 50% av innehaven i SEK, detta för att balansera upp risken gentemot andra valutors fluktuationer upp och ner.  

I dagsläget ligger jag med mer eller mindre exakt 50% av innehavet i SEK, dock kommer bara 41,6% av utdelningarna från SEK, detta pga att min genomsnittliga direktavkastning för SEK innehaven är 5,85% jämfört med snittet för portföljen som är på 6,87%.  

(Klicka på bilderna för större version)

Under början av 2020 kommer jag att fokusera på att försöka skala upp SEK innehaven med några procent för att mitigera tappet i de utländska valutorna. Jag skulle gärna se att andelen utdelningar i SEK kom upp över 45%.

Fördelningen av utdelningarna över året har blivit lite mer koncentrerad till April och Maj pga att flera av de nya bolag jag tagit in samt de jag ökat i delar ut 1 alt. 2 gånger per år, och i någon av dessa månader. Akelius och Hemfosa delade ju ut 4 gånger per år vilket gav en jämnare fördelning.

Om jag fick välja skulle jag helst vilja ha en jämnare fördelning, men det är vad det är just nu och jag får leva med det.

Utdelningarna fördelade över året April är den klart bästa månaden följt av Maj och November. 

(Klicka på bilden för att se den i större format.)

 

Sammanfattning

Allt sammantaget känner jag mig tillfreds med de omallokeringar och nyköp som gjorts efter att Akelius och Hemfosa försvann, och jag ser fram emot att öka på positionerna i mindre innehav med utdelningshöjare som tex Boliden, Loomis, Thule, Stora Enso, Beijer Alma & Resurs etc.

Likväl kommer jag även att öka på i bolag som  Corem Property Pref. och Sagax D. som har fast utdelning samt Clas Ohlson, Nilörn, Bilia, och kanske tom Skanska vars benägenhet och förmåga att höja utdelningen 2020 varierar.

Kanske hittar jag även något nytt bolag att plocka in under 2020, men det är inget jag har någon brådska med just nu.

Med det, Gott Nytt År!

Vi hörs 2020 🙂

 

Annons

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s