Sammanfattning av mitt börsår 2019

img_0955

Så var börsåret 2019 över så när som på en börsdag…

De sista köpen är sannolikt gjorda och det finns inte mycket mer att säga om det annat än att nu är det dags att vända blad och ladda för att starta om igen.  Med ett nytt år & nya möjligheter!  

Utan att på något sätt ta i, och än mindre för att slå mig själv på bröstet kan jag konstatera att det varit ett helt otroligt bra år. Lätt det bästa sedan jag lite mer seriöst började investera i fonder för dryga 10 talet år sedan och sedemera helt lägga om fokus till utdelningsaktier för ganska precis 4 ½ år sedan. 

  img_0949Bilden ovan på Mathieu van der Poel, världens just nu mest kompletta cyklist alla kategorier, symboliserar mitt börsår rätt bra. 

Succé rakt igenom, lite flyt på vägen och även några stänk skit.  

(Ftr gjorde han en mindre vurpa i början av det senaste cykelcrossloppet i Loenhout, Belgien och tappade dryga 40 sekunder. På en knixig bana kör han ikapp, rundar ett helt fält av åkare i yppersta världsklass, och vinner med ca 10sek på dryga timmens körning… En helt otrolig uppvisning.) 

Förutom mina egna insatser har jag definitivt också fått en hel del hjälp på vägen av ett väldigt bra börsklimat samt den svaga kronkursen som får mig att framstå som en bättre investerare än jag kanske är. 

 

ATHs… 

Eftersom det finns oräkneliga twittrare och bloggare som kommer att berika ditt flöde med diverse ATH grafer och utläggningar om hur många procent portföljen gått upp under 2019tänkte jag försöka bespara dig den varan. 

Jag tycker självklart att det är jättekul med ATHs både i portföljen, och ännu mer för utdelningarna som är den klart viktigaste parametern för mig.  Det blir f.ö. ATH på utdelningarna varje gång jag köper en aktie, mao inträffar det några hundra gånger per år… 😉 

Screen Shot 2019-12-27 at 19.16.35

Personligen hjälper det dock inte mig att bli en bättre investerare av att se om och närgon når nya ATH’s, och jag tror inte heller att det hjälper andra att se om min portfölj växt med 1, 2 eller 3 MSEK under året som gått. Därav försöker jag avhålla mig från det. 

Mitt huvudsakliga syfte med twitter och bloggande är att lära mig, bli inspirerad av kunnigt folk och få uppslag till bra investeringar. Kan jag sedan inspirera någon med mitt skrivande är det en kul bonus.

Detta sagt så klankar jag absolut inte ner på de som gärna delar den här typen av informationVi är alla olika, och för många är det en väldigt motiverande faktor vilket självfallet är cool, så grattis, bra jobbat & kör på!!! 

I egenskap av att ofta vara en square peg in a round hole…  tänkte jag istället sammanfatta lite portfölj- och utdelningsparametrar samt några milstolpar som är viktiga för mig och som hjälper mig att säkra upp en fortsatt behaglig(are) existens. 

  

Portföljens utveckling 2019 

Jag började året med 42 bolag i portföljen.

Under året som gått har 2 bolags aktier lösts in, Akelius Pref & Hemfosa Pref. 3 bolag har sålts avElectrolux, Saltängen Properties och Senior Housing Properties.

Slutligen har jag även plockat in 21 nya bolag vilket gör att portföljen nu består av totalt 58 bolag. Och nej… jag känner inte att det är betungande med det (stora?) antalet. Jag har både lust och tid att försöka hänga med och bevaka 😉

Screen Shot 2019-12-27 at 19.29.10

Nya innehav som tillkommit under 2019:

Som synes är det en blandning av stabila utdelningshöjare och high yield bolag som plockats in i år. Majoriteten av dessa bolag är mindre innehav i spannet 0,5 – 1,5% av det totala portföljvärdet. Undantagen är Enbridge, Kindred och Resurs Holding som ligger kring 2%.

Fram till andra halvan av 2018 hade jag inte något jättefokus på utdelningshöjningar vilket även visade sig då jag slutade det året med ett höjningssnitt på 2,18%. Kanske inte dåligt, men skulle definitivt kunna vara bättre, men då behövs lite förändringar. 

Vid starten av 2019 satte jag 5% som mål för utdelningshöjningar för året, det kändes klart möjligt. Det slutade lite oväntat med att jag nådde 6,57% vilket var dryga 31% över målet. Här fick jag onekligen en hel del hjälp av Akelius Pref och Hemfosa Pref’s frånfälle då dessa undantaget Corem Property Pref ersattes av bolag som har bra historik av höjningar. 

Största innehav är fortsatt Ocean Yield som utgör 5,52% av portföljen och 9,76% av alla utdelningar. Bolaget kommer att sänka utdelningen from Q1 2020 pga sitt FPSO (Floating Production Storage & Offloading) fartyg som fortsatt står still utan uppdrag. Det görs dock ett gediget jobb både för att åter sätta det i arbete samt att man löpande utökar sin totala flotta och på så sätt späder ut beroendet av enskilda fartyg. Jag tror fortfarande starkt på bolaget och ligger kvar på min position. (Läs mitt inlägg om Ocean Yield här: https://utdelningscyklisten.wordpress.com/2019/11/07/ocean-yield-fortsatt-en-kassako-eller-ett-sjunkande-skepp/ ) 

Minsta innehav är EPR Properties som utgör 0,05% av portföljen och 0,04% av utdelningarna. Bolaget är inplockat i slutet av november som komplement till övriga REITs i portföljen och skiljer sig lite så tillvida att det är en nischad sk. ”Mid Cap REIT” som ser ut att vara lite undervärderat just nu. Jag kommer sannolikt att skala upp detta innhav till ca 0,50% av portföljen under kommande år. ( Jag har skrivit ett kort inlägg om bolaget här: https://utdelningscyklisten.wordpress.com/2019/11/26/nytt-innehav-i-portfoljen-en-nischad-mid-cap-reit/ ) 

Mer om portföljens sammansättning i ett kommande inlägg.

Screen Shot 2019-12-27 at 19.32.27

Under 2020 kommer det sannolikt att komma en del inlägg om bolagen som listats ovan, då jag tycker det är ett bra sätt att rannsaka min ursprungliga analys som ledde till köp och se om tesen fortfarande håller. 

  

Utdelningsstatistik för 2019  

Totalt inkasserar jag 215 utdelningar under 2019 vilket ger 0,589 st per dag och får anses vara klart godkänt, men… 2020 blir det ännu bättre. Just nu taktar jag på 242 utdelningar för 2020.  Inte för att jag mäter framgång i antalet utdelningar, men… det är alltid kul med lite ”kachinnngg”!

Utdelningshöjningarna för 2019 landade som nämnts ovan på 6,57%, av alla mina innehav var det 38st som höjde utdelningen, bäst totalt sett var Volvo med en höjning på 135,3% inräknat extra utdelningen. Av de ordinarie utdelningshöjarna vann Metsä Board med 38%. Bara ett bolag sänkte utdelningen, och det var Skanska som trimmade ner den med 27%.

Den genomsnittliga utdelningsandelen för portföljen landar på 68,10%, och plockar man bort BDCs och REITs som måste dela ut minst 90% av vinsten, blir siffran 62,63%. I stort är jag nöjd med mina bolags utdelningsandel, jag har luppen på de där den är för hög, och generellt finns det bra möjligheter till höjningar under 2020.

Det i första hand som måste manageras här är Nordea, Ocean Yield och Swedbank som annonserat sänkningar under 2020.

Tillväxten på utdelningarna för 2019 vs 2018 får anses vara klart godkänd med +23,59% y/y, även om det var en nedgång från de 32,4% som åtnjöts under 2018. Det skall dock sägas att 2018 siffran ”dopades” en del med kapitalvinsten från en lägenhetsförsäljning.

Tillväxten för 2020 kommer av förklarliga skäl att vara lägre än 2019 då jag inte kommer att fylla på kapital i samma takt som tidigare, men som det ser ut just nu landar den kring +19,5% y/y.  

Screen Shot 2019-12-27 at 19.15.14

Om jag tittar tillbaks till när jag började min bana som utdelningsinvesterare i mitten av 2015 har utvecklingen varit långt över mina förväntningar på alla plan. 

Det investerade och därmed utdelningsgenererande portföljvärdet har växt med 122 % bara genom tillförande av kapital.

De ackumulerade utdelningarna som inkasserats sedan mitten av 2015 uppgår nu till 17,3% av det per idag totala investerade kapitalet. 

Om jag jämför utdelningarna för 2019 med vad jag inkasserade mitt första hela år, 2016, så är årets totala ”skörd” 127% större än den var då. 

Min nuvarande frihetsgrad (läs kostnadstäckning) med dagens utdelningstakt ligger på cirka 165% 

Det är därmed hyfsat gott om marginal, plus att jag för närvarande lever på ett buffertkapital som med nuvarande kostnader räcker fram till ca oktober / november 2020 innan jag måste börja ”nalla” på utdelningarna. Detta förutsätter att jag har 0 kr i övriga inkomster under perioden. 

  

Kommande milstolpar 

Som de flesta investerare har jag en del långsiktiga mål och milstolpar som jag vill uppnå och passera.  

img_0954

Några av mina viktigaste är att bla. smiska min f.d. förvärvsinkomst med vad jag kommer att få ut i aktieutdelningar bara för att verkligen hamra in oberoendet. Som det ser ut just nu, är läget följande:  

  • Under andra halvan av 2024, alltså om mindre än 5år från nu överträffar min utdelning per månad min högsta genomsnittliga nettolön per månad. 
  • I mitten av 2029 passerar mina utdelningar per år min senaste bruttolön per år.
  • Det ultimata målet på 10% utdelningstillväxt per år skall nås inom 5 år.  Då kommer jag även att ha plockat ut tjänstepension i något år för att täcka alla kostnaderDå kommer så gott som alla investeringar framöver att göras i utdelningshöjare.  Utdelningarna är vid det här laget grädden på moset och jag kommer att ha en inbyggd ”kick ass” löneförhöjning som konstant lyfter möjligheten till ännu bättre livskvalitet! 

Med det sagt, tack 2019 & full fart framåt in i 2020!

img_0959

 

 

Annons

2 kommentarer

  1. Fantastisk sammanställning och motiverande till tusen! Varför har jag inte upptäckt dig tidigare? Får ta och lägga till dig bland mina bloggar att följa, du får gärna göra detsamma! 🙂

    mvh,
    10årsplanen

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s