Julshopping…

Till skillnad från de som nu trängs i trafik och butiker för att desperat få tag i de sista julklapparna sitter jag lugnt tillbakalutad i en soffa och kan trots det vara säker på omgående leverans om så önskas.  

Den lite lätt sura känslan över att Akelius Pref lösts in har nu helt lagt sig och istället bytts ut mot inspiration att stuva om lite i portföljen. Planen är att öka i lite mindre innehav med en blandning av bra direktavkastning samt hög potential för utdelningshöjningar, stabil, hög och fast DA samt ett bolag med både risk samt hög DA och potential. 

Då Akelius var mitt fjärde största innehav som utgjorde 4,59% av portföljen, är det ett gäng hyfsade månadslöner som skall återinvesteras annorstädes, och det har filats på shoppinglistan i flera veckor fram till att jag nu har fått fram en att agera på. En del ordrar är redan lagda! 

  

Shoppinglistan 

Slutkontentan blir att jag kommer att plocka in två nya bolag i portföljen, Boliden och UPM Kymmene. 

Akelius likviden kommer att fördelas på bolagen nedan enligt följande: 

 • Boliden  15,00% 
 • Corem Property Pref  25,00% 
 • Kindred Group  15,00% 
 • Resurs Bank  10,00% 
 • Sagax D    7,50% 
 • Stora Enso R    7,50% 
 • Telia    5,00% 
 • UPM Kymmene  15,00% 

 

Nya bolag i portföljen 

Boliden har jag haft ögonen på ett tag då bolaget har en fin utdelningshistorik. De senaste 5 åren har man höjt utdelningen med 31,21% i snitt per år, senaste höjningen var på 6,06%. Boliden har haft några tuffa kvartal i år pga en utmanande branschsituation vilket pushat upp direktavkastningen till ca 5,3%.   

Man kommer sannolikt att få svårt att hålla sin utdelningstakt, men då bolaget har ett bra och växande kassaflöde och en stark balansräkning tycker jag att det är värt att stoppa in en liten peng i bolaget. Tanken är att lägga positionen kring 0,5% av det totala innehavet. 

Det andra nya bolaget är även det ett som jag haft ögonen på ett tag, UPM Kymmene som är det näst största bolaget på Helsingforsbörsen. Bolaget har en utmärkt historik av utdelningshöjningar med ett 5 års snitt på 13,18% och nu senast 13,04%.  

Man delar bara ut ca 50% av vinsten i snitt sett över en 5 års period, och direktavkastningen är på 4,3% vilket är helt ok.  Nuvarande P/E ligger på 11,4 så det känns heller inte speciellt högt värderat. 

Det som imponerar mest med UPM Kymmene är dock att bolaget har 0 (!) i skulder…! Även kassaflödet och vinsten imponerar med bra tillväxt. I sin utdelningspolicy har man satt som mål att leverera tillväxt och att man skall dela ut mellan 30 – 40% av kassaflödet, dock har man de senaste åren stadigt legat kring 50% eller strax över.  

Trots detta tror jag att det finns bra möjligheter till fina och stabila ökningar under lång tid framöver då man har en väldigt stark balansräkning och kassaflödestillväxt. 

Julledigt… 

Nu tar jag några dagar ledigt från bloggandet och fokuserar på att fira jul med familjen. 

Vi hörs, kanske…, i mellandagarna… 

God Jul på er alla!!! 

 

 

Annons

3 kommentarer

 1. Boliden har en imponerande historik, särskilt i den branschen. Jag tycker du får en fin mix av bolag med den inköpslistan. Äger själv 2 av bolagen; Kindred och Telia. Ägde UPM och Stora Enso tidigare i år men sålde av i den relativt stora uppgången som kom i höstas för att diversifiera bort från råvarorna då det blev ganska tungt viktad mot den sektorn.
  Ägde även Resurs men sålde faktiskt förra veckan då den gick över 61kr. Då aktien ständigt har tappat efter att ha passerat 60kr i flera år valde jag att chansa på att komma in billigare igen.

  God jul!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s