Utdelningshöjningar 2019

Snart är utdelningsåret slut, men ännu återstår det att kassera in 4st utbetalningar innan jag kan göra bokslut för 2019.

Däremot har jag gått i mål med alla förväntade och möjliga utdelningshöjningar för året.

När jag avslutade 2018 gjorde jag det med en utdelningshöjning för året på 2,18% för hela portföljen som då bestod av 42 bolag. Inför 2019 satte jag som mål att sluta året med en snitthöjning för hela portföljen på 5%.

Utdelningshöjningarna 2019

När jag nu summerar alla utdelningshöjningar för 2019 landar jag på 6,57% vilket är dryga 31% över målet. Kan inte annat än vara riktigt nöjd med det.

Totalt har 38 av de 56 bolag i portföljen, alltså 67,86% av alla innehav höjt utdelningen. Då skall det även nämnas att jag har 15 st högutdelande BDC’s REITs och Preffar som sällan eller för preffarnas del aldrig höjer utdelningen. Bara ett bolag sänkte under innevarande år, Skanska…

Genomsnittlig utdelningsandel för portföljen YTD 2019 är 62,63% vilket exkluderar BDCs & REITs. Det finns som du kan se av excelarket några bolag som ligger på en i dagsläget för hög utdelningsandel, tex Kindred som delade ut 131% av vinsten i år, det är inte hållbart över tid, men jag har ögonen på dom.

I övrigt känner jag mig relativt komfortabel med de flesta bolagens utdelningsandel och det finns en hel del utrymme för höjningar under 2020.

I excelarket nedan, som du kan ladda ner på länken ”Utdelningshöjarna 2019 ranking” har jag rangordnat alla de 38 bolag som höjt utdelningen under 2019.

Förutom höjningen för 2019 kan du även se snitthöjningen för de senaste 3 åren, andel utdelad vinst, antal utdelningstillfällen per år samt aktuell direktavkastning med mera.

Målsättningen med utdelningshöjningar för 2020

Utan omsvep kan det knastertorrt konstateras att det blir oerhört tufft att hålla nuvarande nivå även för 2020.

Nordea, Ocean Yield & Swedbank som tillsammans står för ca 16% av all utdelning har redan annonserat sänkningar.  Hyfsat utmanande att väga upp det…

Med tanke på att likviden för inlösen av Akelius Pref som utgjorde dryga 4% landade på kontot i förrgår, vill jag återinvestera dom pengarna innan jag sätter ett lite klarare mål med höjningarna för 2020. Jag ber helt enkelt att få återkomma på temat inom en snar framtid.   

I huvuddrag har jag dock läget rätt klart för mig. Först och främst att inte ha några bolag som sänker utdelningen under 2020 och sedan att självklart sluta på plus…

Mitt långsiktiga mål med utdelningshöjningar

Det kanske är en utopi, men… jag vill komma till en nivå där portföljen levererar en utdelningshöjning per år på 10%.

Kaxigt?

Absolut!

Svårt?

Ja, väldigt men det är inte omöjligt…! Om det sedan tar 3, 4, 5 år eller mer spelar mindre roll, men jag VILL dit.

Sätter man inte riktigt höga mål kommer man aldrig någonstans.

Jag sätter hellre ett rejält ”B.H.A.G.” (Big Hairy A*s Goal) för att låna en term från mitt gamla liv, än ett mål som jag innerst inne vet att jag kan klara av.

Jag måste få kämpa, svettas och våndas lite, annars är det helt enkelt inte kul! 🙂

Annons

3 kommentarer

  1. Tänker angående 2 delar i inlägget. För det första önskar jag all lycka till med ditt mål. För det andra skulle jag vilja veta hur du räknar ut utdelning och gavkurs i kronor för Metsä Board (d.v.s euron gentemot kronan).

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s