Förnybar energi med hållbar utdelning?

Efter att ha avhandlat två pipelinebolag i förra veckan Enbridge och Inter Pipeline, är det lika bra att “riva av” det sista Kanadensiska energibolaget i portföljen, TransAlta Renewables.

Till skillnad från de två tidigare nämnda bolagen är det ett väldigt ungt bolag och fokuset här mer åt det “gröna” hållet.

TransAlta Renewables är dock precis som Enbridge och Inter Pipeline baserat i Calgary, Alberta och Kanada.

Kort om bolaget

TransAlta Renewables grundades 2013 och och det är ett dotterbolag till det betydligt äldre och “smutsigare” energibolaget TransAlta Corporation som grundades 1909.

TransAlta Renewables Inc. utvecklar, äger och driver kraftverk som producerar förnybar energi. Bolaget har för närvarande 41 olika faciliteter varav 34 levererar förnybar energi. Fördelningen just nu är 20 st vindkraftverk, 13 st vattenkraftverk, 7 st naturgasverk och 1 solkraftverk.

Screen Shot 2019-12-17 at 10.20.29

Totalt utgör dessa faciliteter, belägna i British Columbia, Alberta, Ontario, Québec, och New Brunswick, de amerikanska delstaterna Wyoming, Massachusetts, och Minnesota, samt den australiska delstaten, Western Australia, 2,414 megawatt’s kapacitet.

TransAlta är Kanada’s största producent av vindkraft och en av de största producenterna av förnybar energi i stort.

Tack vare att TransAlta Renewables sponsras av TransAlta “familjen”, vars intention är att förbli en långsiktig majoritetsägare och även på kontrakt till stor del driva TransAlta Renewables tillgångarna.  Att de båda bolagen är tighta syns inte minst på styrelsen där flera individer sitter i styrelsen för båda bolagen.

TransAlta Renewables noterades på Torontobörsen samma år som det grundades, och man har betalat utdelning lika länge.

TransAlta Renewables affärsmodell

Den huvudsakliga affärsidén är som namnet antyder, att producera och sälja förnybar energi.

Ambitionen för verksamheten är att skapa stabila kassaflöden som ger pålitlig avkastning för investerare genom att inneha tillgångar som är fullt belagda på långa kontrakt till stabila och kreditvärdiga kunder.

Vind- och solkrafts kunderna har genomsnittliga kontraktslängder på 11 år och naturgaskunderna har i genomsnitt kontrakt på 7år. Detta sammantaget gör att TransAlta Renewables har en väldigt stabil intäktsmodell.

Företaget har en geografiskt diversifierad affär och tillgångar bestående av 41 olika anläggningar som genererar kassaflöde och intäkter via fyra olika affärsområden.

De två största segmenten, vindkraft och naturgas utgör tillsammans 93% av det totala kassaflödet. Vatten- och solkraft är mycket mindre och står tillsammans bara för 7%.

img_0922

Lite nyckeltal

TransAlta Renewables har idag ett totalt börsvärde på $ 3,01 BUSD, och 2018 omsatte bolaget $ 327 MUSD (- 6,8 % y/y) med en vinst på $ 172,9 MUSD (+ 2301 %). Bruttomarginalen för året låg på 61,27% och nettot på 49,02%. PE ration ligger för närvarande på 17,56.

Screen Shot 2019-12-17 at 18.06.57

Tittar vi på balansräkningen har bolaget idag en kassa på $ 53,5 MUSD och en total skuld på $ 682,8 MUSD. Kassaflödet för 2018 var 282,1 MUSD (+22,3%). Nuvarande kreditvärdighet hos Standard & Poors är medium investment grade, BB+.

Just nu har bolaget 291 anställda.

img_0921

Guidance för helåret 2019 pekar stabilt uppåt på så gott som alla fronter jämfört med resultatet för 2018.

Moderbolaget TransAlta har i jämförelse, en market cap på $ 1,96 BUSD och omsatte 1,648 BUSD 2018 med en förlust på $ 72,46 MUSD.

Utdelningsstatistik

TransAlta Renewables har betalat utdelning varje år sedan 2013, initialt kvartalsvis, men sedan september 2014 månadsvis.

img_0936

Bolaget har levererat små utdelningshöjningar fram till 2017, men efter det så har den legat fast på samma nivå.

img_0925

Med tanke på att man delade ut 88,3% av kassaflödet för 2018 samt att det ökar stadigt, är min take att utdelningen på nuvarande nivå ser hyfsat säker ut. Dock räknar jag inte med att den höjs närmaste året, men om man får ännu mer fart på kassaflödet tack vare nyinvesteringarna är det inte omöjligt.

img_0924

Varför investerade jag i TransAlta Renewables?

Jag har löpande köpt in mig in i bolaget sedan början av Oktober 2018 där jag fram till Januari 2019 byggt upp min position till att den nu utgör 1,3 % av min portfölj och 1,82% av mina totala utdelningar.

Den initiala anledningen till att jag invetsterade var att jag attraherades av den höga direktavkastningen men även att man delar ut månadsvis.

Efter att ha läst på lite om bolaget vars aktiekurs fått en hel del stryk sedan början av 2017, tyckte jag att en del av det var lite oförtjänt, och att det var värt att öppna en position.

img_0937

Hittills har det varit en bra investering då jag i princip lyckats pricka den lägsta kursen sedan början av 2016, och för närvarande sitter + 48,1 % med en YoC på 9,66%.

img_0931

Slår man ut investeringen över 5 år och inkluderar utdelningar har Transalta Renewables levererat riktigt bra med en totalavkastning på 18,1% per år.

Vad tycker marknaden?

Från de flesta analyser jag sett är konsensus just nu “behåll”. Som ett exempel kan nämnas de sex st analytiker som listas på Market Beat, och där säger för närvarande 5st behåll och en köp. Kursmässigt är konsensus C$ 13,96 att jämföra med års högstat på      C$ 15,26, och man ser just nu en nersida på 6,28%.

TransAlta Renewables framtidsutsikter och strategi

Sedan bolaget noterades 2013, har man investerat mer än $ 2,2 BUSD, och av förklarliga skäl gjordes majoriteten de första verksamhetsåren, 2014 & 2015 då man företrädelsevis satte pengarna i större anläggningar medans senare investeringar har varit av mindre, mer diversifierade, och av mer taktisk natur.

Bolagets ambition är att fortsätta växa, och man har en bra pipeline av påtänkta investeringar, såväl i västra Kanada, som nordvästra USA och Australien.

img_0926

Vidare finns det en del investeringar som moderbolaget, TransAlta Corp kan komma att lägga över på bolaget.

img_0927

Generellt ser det ut som att tillväxten kommer att ske på ett balanserat sätt för att fortsätta ha en bra kassaflödestillväxt och god lönsamhet. Det finns hur som helst bra tillgång till kapital på fördelaktiga finansieringsvillkor om det behövs.

Bla har konkurrenten Brookfield Renewable Partners nyligen investerat C$ 750 mill i bolaget för att säkra tillgång till dess vindkraftverk under lång tid framöver.

Screen Shot 2019-12-17 at 16.14.14

Tack vare att bolaget fokuserar på ren, förnybar energi slipper man mycket av det tryck från miljöaktivister som finns på den del av branschen som tex använder sig av kolkraft.

Screen Shot 2019-12-17 at 17.51.07

Med det sagt tror jag att TransAlta har en bra framtid, och det är förhoppningsvis en del av den tilltron som visat sig i de senaste kvartalsrapporterna som varit klart stabila med framförallt ökande kassflöde.

Min slutsats

Jag har ägt TransAlta Renewables sedan Oktober 2018, jag gillar bolaget och dess stabila och tråkiga verksamhet, och har för avsikt att fortsätta äga bolaget under lång tid framöver.

Just nu handlas bolaget nära sitt 52 veckors högsta, så därför sitter jag kvar på min befintliga position. Jag kan dock tänka mig att öka på positionen upp till ca 1,5% av portföljen om tillfälle ges längre fram.

img_0928

KÄLLOR:

 • Avanza
 • TransAlta Renewables Investor Relations
 • MarketBeat
 • Seeking Alpha
 • Simply Wall St
 • Sure Dividend

DISCLAIMER:

Jag tar inget som helst ansvar för eventuella felräkningar och / eller tankevurpor.
Jag tillhandahåller ej heller någon form av rådgivning.
Gör din egen analys innan du köper.
Du får ta detta för vad det är, inspiration och / eller underhållning….

Annons

4 kommentarer

  • Bolaget har ju en ganska konservativ tillväxtsrategi så dom ser väl inga jättehot. Det jag kan tänka mig är om dom får färre ”trickle down” projct från moderbolaget, eller om sol- och vindkraft minskar i popularitet.

   Gilla

 1. Bra inlägg 🙂 Jag gillar bolaget och äger det sedan en kortare tid tillbaka. Spontant har jag svårt att se några tydliga nedsidor förutom att man kanske köper aktien till ett för högt aktiepris. Den väldigt starka trenden på förnyelsebar energi som sprider sig som en löpeld över världen borde rimligtvis kunna stabilisera aktien även i sämre börstider.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s