Enbridge, den perfekta pensionärsaktien…?

Screen Shot 2019-12-12 at 13.27.27

Kanada är med sin yta på 9,985 miljoner kvadratkilometer världens näst största land till ytan efter Ryssland. Med en befolkning på ca 37 miljoner är det dock ett av världens mest glesbefolkade länder.

Landet är industrialiserat och högteknologiskt med stora naturresurser och en hög levnadsstandard. Föga förvånande är ekonomin starkt beroende av och knuten till sina naturtillgångar och handel med den stora grannen till söder, USA.

En av de största drivkrafterna i ekonomin är olja- och gasindustrin som har sitt säte kring Calgary, Alberta på den kanadensiska prärien, och det är där som Enbridge Inc. har sitt huvudkontor.

Kort om bolaget

Enbridge Inc. grundades 1949 av Imperial Oil som Interprovincial Pipeline Company (IPL) och listades på Torontobörsen 1953. Från att det grundades verkade bolaget endast i Nordamerika fram till att man 1995 köpte in sig i Colombianska Ocensa Pipeline. IPL bytte sedan namn till Enbridge Inc. 1998.

I September 2016 annonserade Enbridge att man köper Houston, Tx. baserade Spectra Energy för $ 28 miljarder. Spectra ägde the Texas Eastern Pipeline (TETCo) som transporterar gas från Mexikanska Golfkusten i Texas upp till New York City.

Tack vare förvärvet av Spectra som blev klart i Februari 2017, är Enbridge idag det största energi-infrastrukturbolaget i Nordamerika. Enbridge arbetar primärt med transportera, hantera och lagra framförallt gas, men till viss del även olja i Kanada och USA.

Screen Shot 2019-12-11 at 15.05.41

Enbridge Inc. äger totalt 308,928 kilometer (!) pipeline för transport av gas samt ca 27,350 km pipeline för transport av olja.

Enbridge affärsmodell

Enbridge’s vision är att vara den ledande leverantören av energi i Nordamerika under mantrat “Vi ger bränsle till den nordamerikanska ekonomin och människors livskvalitet”

Screen Shot 2019-12-11 at 15.06.50

2018 lanserade man en strategisk treårs plan för att fokusera på sina lågrisk “pipeline & utility assets” för att positionera bolaget inför framtiden. Samtidigt satte man även som ambition att strömlinjeforma verksamheten, ner från fem ner till tre fokusområden, stärka upp balansräkningen samt förenkla den totala affären.

Screen Shot 2019-12-11 at 15.07.35

Under 2019 fortsätter bolaget att exekvera den 3-års strategi som sattes 2018 vilket gör att man nu aktivt verkar inom tre olika affärsområden enligt följande:

  • Liquids pipelines –           53% av omsättningen
  • Natural gas pipelines –    42%
  • Utilities and power –          5%

Huvudfokuset för verksamheten i syfte att nå sina strategiska mål fram till 2021 är att:

  • Öka omsättningen och sänka kostnaderna
  • Exekvera på tillväxtprojekt som; Line 3 utbyte, Gray Oak, Texas COLT, Southern Access Expansion, T-South samt Cameron Lateral.
  • Fortsätta tillväxten bortom 2020, inkluderande mot expeortmarknader
  • Fokusera på egenfinansierad tillväxt och försiktig kapitalallokering med kassaflöde från verksamheten.

img_0911

Nyckeltal

2018 omsatte Enbridge $ 35,78 BUSD med en vinst på $ 4,56 BUSD motsvarande $ 2,65 per aktie.  Bruttomarginalen 2018 låg på 37,30% och nettot på 12,27%.

Tittar vi på balansräkningen har bolaget idag en kassa på $ 616 MUSD och en total skuld på $ 51,65 BUSD, och de totala skulderna vs. eget kapital uppgår till 94,16%. Nuvarande kreditvärdighet hos Standard & Poors är medium investment grade, BBB+.

Screen Shot 2019-12-11 at 14.58.24

Kassaflödet för 2018 var totalt $ 7,48 BUSD.

Bolaget har idag ca 12,000 anställda och en market cap på $ 78,4 BUSD.

Konkurrenssituation

Dagens Enbridge Inc. är det överlägset största bolaget inom sina sektorer för både Gas Pipelines samt Oljeproduktion & Piplelines och sett till börsvärde och med sin infrastruktur av pipelines ger det en väldigt stark vallgrav som är extremt svår att konkurrera ut.

(Klicka på bilden för större version)

Enbridge har ett nästan tre gånger så stort börsvärde som sin närmaste konkurrent för Gas Pipelines, Mplex, och man är ca 1,7x så stora som den största konkurrenten på olje pipelines, Kinder Morgan.

Varför investerade jag i Enbridge?

Jag har löpande köpt in mig in i bolaget sedan början av 2019 och byggt upp positionen till att den nu utgör 2,3% av både portföljen och mina totala utdelningar.

Den initiala anledningen till att jag investerade var att jag attraherades av den höga direktavkastningen. Att bolaget även har en väldigt bra utdelningstillväxt över det senaste decenniet, vilket är en ovanlig kombination, var det som fick mig att köpa.

Screen Shot 2019-12-11 at 15.10.13

(I bilden står att man höjt utdelningen 25 år i följd, men i tabellen på företagets IR sida får jag det dock ”bara” till 24 år).

Ett stort, moget och trögt bolag som Enbridge är inget man investerar i för att få en grym utveckling på aktiekursen, förutom att man kan dra nytta av lite dippar då och då. Detta är ett rent ”growing cashflow play” som skall leverera i många år.

Sett över de senaste 8 åren, sedan aktien splittades 2:1 i Maj 2011, har aktiekursen snittat ca + 8% per år. Lägg till det en snitt DA på 4,3% över samma tidsspann, så har du en totalavkastning på 12,3% per år.

Screen Shot 2019-12-12 at 11.21.52

Kursmässigt har det varit en lite ”skumpig” resa sedan mitten av 2011, men trots det har Enbridge slagit Dow Jones Kanada index med bred marginal under samma tidsperiod.

Screen Shot 2019-12-12 at 11.31.21

Sett till direktavkastning har Enbridge inte alltid varit ett bolag med hög direktavkastning. Från starten av 2011 till mitten av 2015 låg snittet på ca 2,8%, det är först de sensate 4 åren som DA’n krupit upp, och snittat över 5%.

Vad tycker marknaden?

Tittar man tex på MarketBeat säger 0 analytiker sälj, 8 behåll, och 9 köp och konsensus för aktiekursen är $ 47,64 vilket indikerar en uppsida på dryga 23%.  Detta analytikersentiment har varit mer eller mindre detsamma det senaste halvåret.

Vad pekar då på att analytikerna skall ha rätt i sina profetior?

Enbridge har levererat riktigt bra resultat sedan 2015, där omsättningen ökat med en CAGR på 5,3%, EBITDA med 24,2% per år och nettoresultatet med hela 27% per år.  Vinsten per aktie har under samma period ökat med 10% per år.

Trots detta har aktiekursen sedan starten av 2015 sjunkit med 12,74%.

En stor anledning till att aktiekursen varit pressad mellan slutet av 2016 till våren 2018 är köpet av Spectra Energy för $ 28 BUSD som tyngde balansräkningen rejält, och som också skapade en hel del osäkerhet bland många Spectra ägare som reagerade med att sälja av de Enbridgeaktier man fick i affären.

Utdelningsstatistik

Enbridge har betalat utdelning varje år sedan 1953, samma år som bolaget noterades på Torontobörsen, och man har höjt utdelningen årligen sedan 1996, mao 24 år i följd.

Tittar man på utdelningstrenden justerad för de totalt fyra aktiesplittar som bolaget gjort, så har man aldrig sänkt utdelningen vilket onekligen inger förtroende att man klarat sig igenom en hel del marknadsturbulens med bibehållen utdelning.

img_0910

Enbridge levererade den senaste utdelningshöjningen på 9,8% tisdagen den 10e December.  Detta är strax under snittet på 10,98% för de senaste 5 åren.

Under den “Investors Day” som hölls samma dag som höjningen annonserades guidade man för en lite lägre tillväxt än de senaste åren, och spår en ökning av distribuerbart kassaflöde i spannet 5 – 7%.

Screen Shot 2019-12-11 at 15.09.47

Bakgrunden till denna försiktigare guidning ligger i det 3-års “transformations program” som lanserades förra året där man jobbar för att kraftigt minska sin skuldbörda och sätta mer av eget kapital i arbete.

Det långsiktiga målet är att man skall dela ut ca 65% av sitt distribuerbara kassaflöde vilket är lite mindre än de 74,4% som man delar ut just nu.

Screen Shot 2019-12-11 at 15.08.55

Jag tycker det är ett sundhetstecken, och det ger gott förtroende för att man kommer att ha hållbara utdelningshöjninger under lång tid framöver.

Enbridge SWOT analys

Nedan tar jag en kort titt på bolagets rent affärsmässiga styrkor, svagheter, möjligheter och hot.

Styrkor:

  • Man har världens största system av pipelines för transport av gas och råolja.
  • Företaget är det klart största på alla sina marknader.
  • Med storleken kommer makt att diktera kontrakts- och prisvillkor för kunderna.
  • Enbridge investerar även i vind- och solkraft för att diversifiera och ha en mer miljövänlig och hållbar verksamhet.
  • Enorma och väldigt effektiva kraftverk som producerar “ren” energi på ett mycket kostnadseffektivt sätt.

Svagheter:

  • Nätverket av pipelines på “fel ställen” i USA har för närvarande överkapacitet och är därmed inte resurseffektiva.
  • Oljespill och andra miljööverträdelser har på senaste tiden haft en negativ inverkan på varumärket.

Möjligheter:

  • Stora expansionsprojekt för nya pipelines i Kanada och mer kostnadseffektiva lokationer i USA.
  • Naturgasmarknaden expanderar globalt.
  • Nyupptäckta oljekällor
  • Nyvunnen finansiering för att länka upp Kanadensisk olja med marknader i öst.
  • Större globalt fokus på förnybar energi.

Screen Shot 2019-12-11 at 15.09.29

Hot:

  • Lagförordningar kan sätta press på verksamheten
  • Slöseri av resurser på grund av spill från gamla pipelines som är i behov av underhåll eller utbyte.
  • Protester från markägare i närhet av bolagets pipelines.
  • I händelse av lågkonjunktur, ev sämre kreditvillkor från bankerna.

Överlag tycker jag att de positiva faktorerna överväger de negativa med bred marginal vilket bådar gott inför framtiden.

Min slutsats

Jag har ägt Enbridge i ca ett år, jag gillar bolaget och dess stabila och tråkiga verksamhet, och har för avsikt att fortsätta äga under lång tid framöver.

Just nu när Enbridge handlas nära sitt 52 veckors högsta sitter jag kvar på min befintliga position, men jag kan tänka mig att öka på upp till ca 2,5% av portföljen om tillfälle ges.

Så ja, jag tycker att Enbridge är en “perfekt pensionärsaktie”.

Screen Shot 2019-12-12 at 13.26.08

Källor:

  • Avanza
  • Barchart.com
  • Enbridge Investor Relations
  • MarketBeat
  • Seeking Alpha
  • Yahoo Finance

Disclaimer:

Jag tar inget som helst ansvar för eventuella felräkningar och / eller tankevurpor.
Jag tillhandahåller ej heller någon form av rådgivning.
Gör din egen analys innan du köper.
Du får ta detta för vad det är, inspiration och / eller underhållning….

Annons

3 kommentarer

  1. Trevlig läsning. Äger Enbridge sen några månader och fortsätter öka. Dock sugen på transalta renew. också. Ska läsa din genomgång av dom inom kort 🙂

    Gilla

  2. Hej,

    Jag vill börja med att berömma Dig för bra analyser. Jag läser en del investeringsbloggar men Din ger mig mer användbar information än de flesta andra.
    En fråga
    – Hur tänker Du när Du köper aktier som är noterade i både Kanada och US?

    Mvh Johan

    Gilla

    • Stort tack för det!

      Generellt köper jag alltid i landet där bolaget har sitt HK. Dva på Torontobörsen för Kanadensiska bolag.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s