Fredagen den 13e….

Screen Shot 2019-12-10 at 13.29.02

Fredagen den 13e har i folkmun sedan början av 1900-talet varit ansedd som en riktig otursdag.

Lustigt, eller kanske mindre så… grundar det sig i Thomas W. Lawson’s roman från 1907, ”Friday the Thirteenth” som handlar om panik bland börsmäklare på Wall Street där den dagen pekats ut för börsens undergång…

Dock var det först decennier senare som man började gräva sig tillbaks i historien och söka på olyckor som inträffat det datumet för att bygga på myten. Efter mycket grävande kom det t.o.m. fram en hypotes som har sina rötter i att Jesus hade tolv lärjungar, och när han senare förråddes, så var Judas Iskariot den trettonde vid bordet.

Nu inför den kommande Fredag den 13 December 2019 är läget inte fullt så dramatiskt, men…

…en sak som med säkerhet inträffar då är att detta är den sista handelsdagen för Akelius Preferensaktie. Aktien löses sedan in, och likviden för inlösen beräknas landa på ägarnas konton kring den 20e December.

 

Bye bye Akelius…

Jag har ägt Akeliuspreffen i nästan 3 år, och det har kommit att bli mitt fjärde största innehav som utgör 4,58% av portföljen och som betalar ut 4,12% av all utdelning vilket är gott nog för en sjätteplats på utdelningslistan.

Jag gillar bolagets affärsidé, och det har varit en bra resa för mig som aktieägare med ambitionen att leva på utdelningar. Med en YoC på 6,2% har det har trillat in en bra slatt varje kvartal som sedan entusiastiskt återinvesteras per omgående, och aktien har i princip krävt noll tillsyn under resans gång.

Ett idealiskt innehav som jag gärna hade fått vara kvar.

 

Akelius D aktie

Om jag nu gillar Akelius så mycket, varför köper jag då inte den nyligen noterade D aktien?

Det finns i mitt tycke några väldigt enkla anledningar till detta. Jag gillar helt enkelt inte kombinationen av en fast, förutbestämd utdelning i kombination med att aktien dessutom är noterad i Euro.

Vidare är D aktiers kurs i stor utsträckning avhängiga ränteläget, som just nu är rekordlågt.

Även om direktavkastningen för D aktien hamnar strax över vad den var för preffen så känns det som att nedsidan trumfar en eventuell uppsida med bred marginal. Därför avstår jag Akelius D och köper annat istället.

 

Var och hur skall pengarna återinvesteras?

Det kommunicerade likvid datumet för Akelius Pref är som sagt den 20:e December, så i de krokarna kommer pengarna att landa på kontot.

Sedan är det bara att shoppa loss, eller?

Fullt så enkelt kanske det inte är…. det är ju ett rätt stort belopp som skall investeras med ambitionen att sprida risker, periodisera utdelningarna hyfsat lika samt även försöka behålla en YoC inte jättelångt från vad jag hade för Akelius Pref. Därav gäller det att planera och tänka till lite, innan jag slår till.

Som tur är så är en hel del av det arbetet redan gjorts i och med att jag gick igenom en liknande exercis när jag sålde av Hemfosa Pref after att SBB annonserat att man köper bolaget.

Hemfosa likviderna spreds i kronor sett ut hyfsat lika mellan nio befintliga och tre nya innehav.

Bland mina befintliga innehav prioriterade jag att öka på i mindre innehav för att balansera upp portföljen, och då primärt de som utgör mindre än 1% av portföljen, men även ett par som ligger strax under 2%.

Dessa bolag är:

 • Beijer Alma nu 1,92 % av den totala portföljen
 • Bilia = 0,99%
 • Latour = 1,92%
 • Scandic Hotels = 0,94%
 • Stora Enso = 1,29 %
 • Thule = 0,99%
 • Metsä Board = 0,73%
 • Bank of Montreal = 0,75%
 • Royal Bank of Canada = 0,75%

 

Utöver ökningen i de befintliga innehaven, tog jag även in några nya bolag och dessa är:

 • Telia in på 0,49% av den totala portföljen
 • Corem Property Group Pref. = 0,47%
 • Resurs Holding = 1,53%

Jag kommer med största sannolikhet att fördela majoriteten av pengarna på ett urval av de tolv bolagen som nämns ovan.

Ambitionen är att försöka hålla mig till i huvudsak svenska bolag för att behålla min portföljallokering av att ha åtminstonne 50% av mina innehav i SEK. Därav går de båda kanadensiska bankerna bort för just nu, och påfyllningen av Beijer Alma & Latour lär bli marginella.

Den största insatsen kommer sannolikt att bli i Resurs Holding för att ta det innehavet till 2% av portföljen, Stora Enso upp till ca 1,5% samt Corem, Telia & MetsäBoard till ca 1%. I övrigt blir det lite “duttar” in i Bilia, Scandic & Thule för att komma upp i 1% av portföljvärdet.

 

Fredagen den 20e hoppas jag på tidig mellandagsrea

Hellre än att sitta på en “påse pengar” och vänta på en dipp som kanske eller kanske inte kommer vid rätt tillfälle väljer jag att agera relativt snabbt.

Det är statistiskt bevisat att det så gott som alltid är bättre att investera en klumpsumma snabbt, hellre än att sitta på sidlinjen och vänta. (Vill du läsa mer om det, har jag skrivit ett inlägg om det här: https://atomic-temporary-163382288.wpcomstaging.com/2019/10/22/hur-investerar-man-bast-en-klumpsumma-pa-250000kr-del-2/ )

Återstår så att se om det blir någon “rea” i samband med att Akeliuspengarna landar.

Timingmässigt kommer jag med största säkerhet att göra alla mina köp inom en vecka och sedan låta pengarna arbeta för mig istället för tvärt om…..! 😉

Screen Shot 2019-12-10 at 14.41.59

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s