Om bara tre veckor försvinner även Akelius Pref ut portföljen… Hur agerar jag då?

I veckan som gick tog jag det aktiva beslutet att avyttra hela Hemfosa Pref innehavet för att slippa ta del av det  erbjudna ”hybridupplägget” med inlösen resp SBB Serie D aktier som ersättning.

Om knappa tre veckor är det dags igen, och då är det mitt fjärde största innehav, Akelius Pref som utgör hela 4,59% av portföljen och 4,14% av all utdelning och en YoC på 6,19% som försvinner… 😦

Den här gången kommer jag dock att sitta lugn och vänta på inlösen som sker till 347,50 kr / aktie och låta pengarna landa på kontot den Fredagen den 20e December.

Med Akelius frånfälle har inte mindre än 8 % av min totala portfölj lite ofrivilligt skiftats ut den senaste månaden. Hoppas att det blir mindre ”turbulent” på preffronten nästa år..

Hur agerar jag när pengarna landar?

Den här gången rör det sig om ännu mer pengar än när Hemforsa Pref såldes av, så det kräver att jag ”håller tungan rätt i mun” för att det sexsiffriga beloppet skall landa rätt.

Som tur är så har en hel del av grovjobbet redan gjorts för att vaska fram bra alternativ i och med processen kring Hemfosa och rimligen kommer jag till övervägande del att utgå från den shoppinglistan och de aktier som köptes in då för att bygga på de positionerna ytterligare.

En av mina ”regler” för hur jag vill vikta min portfölj är att ha 50% av innehaven i Svenska aktier, och här ligger jag just nu på 50,00% så det finns inget utrymme att avvika från detta om jag skall vara en principfast investerare.

Det enda sättet för att jag skall kunna köpa något icke svenskt för Akelius pengarna är att jag investerar vartenda öre av December månads utdelningar och lite till… i Svensk akatier för att på så sätt skapa lite utrymme. Tyvärr är ju December årets sämsta utdelningsmånad med blott 3,93% av årets utdelningar…

Vilka innehav kommer jag prioritera att vikta upp?

Som det känns just nu, tänker jag bumpa upp följande bolag:

  • Resurs från 1,53 -> 2,50 % av portföljen
  • Corem Property från 0,47 -> 1,50 %
  • Stora Enso från 1,29 -> 2,00 %
  • Thule från 0,99 -> 1,50 %

Detta representerar ca 3,2% av portföljvädet, och är så långt jag har kommit ännu så länge. Resterande 1,4% kommer förhoppningsvis att utkristallisera sig fram till den 20e December.

Jag skulle vilja öka lite i AbbVie, AT&T, Bank of Montreal & Royal Bank of Canada, men… kan jag skapa utrymme för att hålla mig inom mina reglers ramar?

Eller… skall jag bryta reglerna…?

Om du äger både Svenska och utländska aktier, hur resonerar du kring viktning av länder och valutor? Har du regler för hur stor en enskild valuta får vara?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s