Nytt innehav i portföljen. En nischad ”mid cap” REIT

img_0885

Som ett steg i jakten på vettiga ersättare till i första hand Hemfosa Pref., har jag spanat lite efter bra Small- och Mid Cap REITs som dessutom är undervärderade jämfört med resten av sektorn.  Det finns diplomatiskt uttryckt inte är särskilt många just nu då REITs gått väldigt starkt i år.

Än så länge har jag inte hittat något som är rejält undervärderat, men EPR Properties har i alla fall inte riktigt hängt med i utvecklingen som tex Realty Income, American Tower, Store Capital eller Prologis har sett hittills i år.

Kursutvecklingen i år är “bara” 12,49%, sämre än index,  trots att bolagets fundamentala siffror ser bra ut. Detta fångade mitt intresse, och efter att ha läst lite analyser och kollat in bolagets IR sida över helgen, slog jag till på en liten post igår.

 

Kort om bolaget & affärsmodellen

EPR Properties är en förhållandevis liten “triple net lease” REIT, med en market cap på $ 5,65 BUSD är man just nu den 50:e största av tot 167 amerikanska börshandlade REITs.

Innan gårdagens avyttrande hade bolaget tre huvudsakliga fokusområden:

 • Entertainment – 51% av omsättningen
 • Recreation – 30%
 • Education – 18%
 • Other – 1%

Igår släppte man en ny IR presentation som beskriver deras nya strategi med två fukusområden:

 • Experiential Portfolio – 89% av omsättningen
  • Theaters – 45 %
  • Eat & Play – 23 %
  • Ski – 7 %
  • Attractions – 6 %
  • Experiential Lodging – 4 %
  • Gaming – 2 %
  • Fitness & Wellness – 1 %
  • Cultural – 1 %
 • Education Portfolio – 11%

Screen Shot 2019-11-26 at 13.21.30

EPR Properties äger idag 367 olika lokationer och har 200 hyresgäster från 65 olika bolag i 43 delstater samt i Kanada. Den totala portföljen är just nu värd över $ 6,6 BUSD.

Bolaget grundades och noterades 1997 och har sitt huvudkontor i Kansas City, Mo.

 

Nyckeltal kring utdelning

EPR Properties delar ut månadsvis vilket jag gillar då det hjälper mig att få ett jämnt cashflow och man har en stabil och för REIT sektorn bra utdelningstillväxt.

Screen Shot 2019-11-26 at 13.37.21

De senaste 5 åren har man växt sin FFO (Funds From Operations) med en CAGR på 20% vilket är väldigt positivt för utdelningens säkerhet och möjligheten att öka den framöver.

 

Omsättning, vinst & vinsttillväxt

2018 omsatte EPR Properties $ 664,04 MUSD och man har de senaste åren haft en jämn och fin utveckling med en CAGR på 16 % över de senaste 5 åren.

Screen Shot 2019-11-26 at 14.13.46

Vinsten för 2018 hamnade på $ 219,98 MUSD vilket motsvarar en vinst per aktie på $ 6,10. Över den senaste 5 års perioden har vinsten växt med en CAGR på 12%. Jämför man med andra REITs ligger man med det strax över snittet.

Screen Shot 2019-11-26 at 14.13.33

 

Värdering

EPR Properties handlas just nu till en värdering på ca 14 x Pris vs FFO vilket analytiker anser som förhållandevis billigt, då många andra ledande REITs har mycket lägre direktavkastning och handlas till en multipel på över 20.

Sett till vad lite olika analytiker tycker hamnar deras riktkurser mellan $ 80 – $ 84,00 och konsensussnittet ligger på $ 82,40 vilket skulle indikera en uppsida under det kommande året på drygt 14% över dagens börskurs.

 

Kursutveckling

Över de senaste 5 åren har EPR’s kurs gått upp 29,42% och över 10 år är den + 131,5%. Hittills i år är kusen upp med 12,49%, och då inkluderar detta en dipp på ca 8% den senaste månaden.

img_0886

Som synes har branschkollegorna American Tower, Prologis, Realty Income och Store Capital till olika grad utvecklats betydligt bättre än EPR Properties hittills i år.

Just nu ligger EPR Properties aktiekurs på $ 72,04 cirka 11% under 12 månaders högstat, och 14,8% över dito lägsta.

 

Framtidsutsikter

I slutet av oktober höjde EPR Properties sin EPS guidance för helåret till att hamna i spannet $ 5,44 – $ 5,52, upp från tidigare $5,32 – $5,48. Dock reviderade man den igen igår i samband med försäljningen av Charter Schools portföljen till att man nu hamnar någonstans kring $ 5,42 – $ 5,46.

Det kan tyckas lite veligt att ändra guidance två gånger på en månad, men man är i alla fall transparenta, det är ingen dramatisk förändring och det är klart över snittet för det ursprungliga beskedet.

Även om bolaget är förhållandevis nischat, och har en väldigt koncentrerad portfölj sitter man på långa avtal, där 10 års snittet på avtal som löper ut ligger kring 3% per år, och man har inbyggda acceleratorer för höjning av hyrorna vilket ger bra stabilitet för verksamheten.

Screen Shot 2019-11-26 at 14.59.24

Analytikerkonsensus är att EPR Properties över de närmaste 5 åren kommer leverera en årlig totalavkastning på 11,3% varav 6,1% är utdelning och 8% är tillväxt av FFO.

Bolagets stora ”bet” på att nu fokusera portföljen mot upplevelser är att Baby Boomers och Millenials i allt ökande grad gillar att spendera sina pengar på just detta.

 

Screen Shot 2019-11-26 at 13.23.51

 

Slutsats

Jag tycker att EPR Properties som en Mid Cap REIT är ett spännande alternativ till de REITs jag redan har i portföljen. Innan jag gick in i EPR Properties hade jag totalt 7 st REITs i portföljen, varav de 5 största är Boston Pizza, Omega Healthcare Investors, Realty Income, Store Capital och Iron Mountain och utgör ca 15,5% av portföljen.

EPR kommer inte att bli något jätteinnehav, men jag kan tänka mig att skala upp det till ca 1,0 till 1,5% av min totala portfölj.

Utöver att bygga upp min position i EPR Properties kommer jag troligen att ta in ytterligare en eller ett par Small- och Mid Cap REITs som jag håller på och tittar på.

Mer om detta i senare inlägg.

 

Förklaringar

 • Nanocap REITs – market cap < $ 250 MUSD
 • Small Cap REITs – $ 250 MUSD – $ 2 BUSD
 • Mid Cap REITs – $ 2 till $ 10 BUSD
 • Large Cap REITs – över $ 10 BUSD
 • FFO (Funds From Operations) är standardiserad branschterminologi för REITs, definierat som nettovinsten + avskrivningar och amorteringar minus intäkter från  försäljning av egendom 

 

Referenser

 • EPR Properties Investor Relations
 • Marketbeat
 • Seeking Alpha
 • Sure Dividend
 • Nasdaq

 

Disclaimer

Jag tar inget som helst ansvar för eventuella felräkningar och / eller tankevurpor.
Jag tillhandahåller ej heller någon form av rådgivning.
Gör din egen analys innan du köper.
Du får ta detta för vad det är, inspiration och / eller underhållning….

Annons

3 kommentarer

 1. Hej!
  Som vanligt välskrivet! Jag har en stek i EPR fundera på att öka. Tror du dem höjer utdelningen i jan?

  Helt annat! Hur ser du på Boston Pizza?
  Den hat tagit ordentligt med stryk efter senaste rapporterna utdelningssänkning?

  Gilla

  • Kan inte EPR tillräckligt bra än, men om dom följer trenden blir det en ökning kring 6%.

   BPF har det lite tufft likt många andra restaurangkedjor i Kanada. Tror dock att det är lite av en överreaktion. Sitter still där.

   Gilla

 2. Jag räknar med 5% på EPR.
  Jag sitter också still med mina Boston. Funderade ett tag på att öka i dippen men det blev EPR istället

  Fin blogg du har!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s