Utdelningsaristokraten AT&T. Kassaskåpssäker utdelning?

Screen Shot 2019-11-24 at 14.52.37

AT&T är en av de mest välkända sk. “Utdelningsaristokraterna / Divividend Aristocrats” på S&P 500 indexet och ett väldigt populärt bolag bland amerikanska utdelningsinvesterare.

Som en ”Dividend Aristocrat skall ett bolag ha höjt sin utdelning minst 25 år i rad, AT&T har höjt utdelningen sedan 1984, alltså 35 år i följd. Med det har man bara 15 år kvar innan man “kvalar in” på den allra högsta nivån som “Dividend King”.

 

Kort historik om bolaget

AT&T Incorporated är ett amerikanskt multinationellt telekomkonglomerat med huvudkontor i Dallas, Tx. Företaget är världens största telekommunikationsbolag, och den största mobiloperatören och leverantör av fasta telefonitjänster i USA genom AT&T Communications.

Bolaget har sina rötter i Southwestern Bell Telephone Company, en division av Bell Telephone Company som grundades av Alexander Graham Bell 1877. Bolaget utvecklades över tid till det som 1885 blev American Telephone and Telegraph Company och som senare bytte namn till AT&T Corporation.

Under 1980 talet kom bolaget att få en så dominerande ställning på marknaden att det kom att delas upp i ett antal regionala bolag, populärt kallede “Baby Bells”. Det största och kanske mest kända av dessa var Southwestern Bell, sedemera SBC Corporation.

Efter många turer och förvärv och namnbyte till AT&T Inc. köpte man 2006 upp Bell South det sista av Baby Bell bolagen. Dagens AT&T är i princip resultatet av den här karusellen.

Screen Shot 2019-11-24 at 14.51.12

I Juli 2015 förvärvade man DirecTV för $67,1 BUSD, och i Oktober 2016 köpte man sedan upp WarnerMedia innehållande Time Warner, HBO & Warner Bros. för $ 85,5 MUSD vilket per utgången av 2018 placerar AT&T som #9 på Fortune 500 listan.

Screen Shot 2019-11-24 at 15.00.53

Bolaget levererar idag diverse produkter och tjänster som berör trådlös datakommunikation, molnbaserade lösningar, IP-baserad och satellit-tv, säkerhetstjänster, utrustning samt övriga nätverkstjänster.

img_0857

Bolaget hade 2018 cirka 268,000 anställda och omsatte $ 184 BUSD med en vinst på $ 19,37 BUSD eller $3,52 per aktie. Det totala börsvärdet var i slutet av 2018 $ 276,06 BUSD, ca 15 gånger större än Telia’s samlade börsvärde…

 

Bolagets affärsmodell:

AT&T’s mål är att vara en global ledare inom telekommunikation, mediaunderhållning och teknologi.

De senaste 4 åren har man jobbat aggressivt för att ligga i framkant genom stora förvärv av bla. DirecTV 2015 och TimeWarner 2016. På så sätt har man utvecklats från ett renodlat telekombolag med Verizon, Sprint & T-Mobile som huvudkonkurrenter till ett mediakonglommerat där man nu även konkurrerar med bla. Disney och Netflix.

Screen Shot 2019-11-24 at 15.00.41

Man kan diskutera huruvida alla förvärv, namnbyten och ompositioneringar varit helt lyckade, speciellt då DirecTV eftersom Satellit TV är ett döende koncept. Även den ”abonnemangslösa” streamingdelen, tidigare DirecTV Now, numera omdöpt till AT&T TV Now samt ombrandade kabelkanalen DirecTV, now AT&T TV  har det tufft mot Netflix.

Men, sett till ambitionsnivån det är inget tvivel om att AT&T vill vara det bolag som leder branschtransformationen och utveckling för hur folk konsumerar ”content online”.

Man hävdar själva att man med de senaste årens förvärv sitter på en av världens bästa samlingar av ”Premium Video Content”, en gigantisk kundstock för ”cross selling” och snabba nät som är optimerade för video. Kort och gott allt som behövs för att leda en mediabransch som genomgår en stor transformation.

Med över 155 miljoner mobiltelefonikunder finns det lite att jobba med för att ragga nya kunder till streaming TV & media.

img_0856

 

Nyckeltal kring utdelning

AT&T är ett ganska typiskt stort och långsamt växande Fortune 500 bolag, och därav är även utdelningstillväxten långsam.

img_0881

Som utdelningsaktie är AT&T ett typiskt bolag för lite äldre investerare som kanske lever av utdelningar och vill ha en hög direktavkastning och stabil utdelningstillväxt.

 

Hur säker är utdelningen?

AT&T delade 2018 ut strax under 58% av vinsten. Man förväntar sig att det fria kassaflödet för 2019 kommer att landa kring $28 BUSD, +25% vs 2018, där andelen utdelat kassaflöde hamnar kring 50% att jämföra med 60% för 2018.

Trots de stora förvärv som gjorts de senaste åren har utdelningsandelen sjunkit med ca 20% de senaste 4 åren.

img_0878

Av kassaflödet som genereras för 2019 planerar man att betala ut ca 54% som utdelning och använda resterande 46% för att beta av sin skuldbörda. Efter köpet av Time Warner hade man långfristiga skulder på totalt $ 180 BUSD, vid stängningen av 2019 beräknar man att ligga kring $ 150 BUSD.

Sett över de senaste 3 åren har man levererat kassaflöde, och fritt kassaflöde på rekordnivå, så det finns bra med säkerhetsmarginal för utdelningarna.

img_0882

Bolaget har en hög skuldsättning efter förvärven av DirecTV och Time Warner, men man jobbar på bra med att använda det starka kassaflödet för att krympa den. Den totala kassan uppgår för närvarande till ca $ 6,7BUSD.

img_0877

AT&T är en Dividend Aristocrat som höjt utdelningen 35 år i rad, och min bedömning är att den är väldigt säker och man kommer att fortsätta höja den i sakta mak, vanligen med ett par procent per år, inom överskådlig framtid.

 

VINST OCH VINSTTILLVÄXT

Bolag i AT&T’s storlek växer av förklarliga skäl vinsten långsamt, om man ser över de senaste tre åren har man dock ökat takten på vinst per aktie. Från 2016 till 2017 var ökningen 7,4% och från 2017 till 2018 hela 15,4%.

img_0872

Om vi tittar på verksamhetsområden har AT&T 5st inkomstströmar, Mobility, Warner Media, Business Wireline, Entertainment & Latinamerika & annat. Av dessa står mobiltelefonitjänster för nästan 50% av vinsten.

De stora ”betten” på DirecTV & Warner Media där man ser störst utvecklingspotential, utgör för närvarande ca 42% av omsättningen och utgör 33% av vinsten.

img_0873

Trots att vinsten per aktie ökar på en ok nivå, är den totala försäljningen mer eller mindre flat.

img_0868

Detta har fått aktivistfonden Elliott Management som i år investerat ca $ 3,2 BUSD i AT&T att agera och i ett öppet brev till styrelsen klagat på dåliga förvärv samt föreslagit / krävt ca ett dussin åtgärder för att ”ruska liv” i vad man tycker är en trött verksamhet.

För aktieägarna detta i stort positivt då några av åtgärderna innefattar bla. ”spin-offs” av olönsamma eller krympande verksamheter, att sparka ut dödvikt i ledningsgruppen samt att öka takten på utdelningshöjningarna. Kanske kan man se till att bumpa upp utdelningstillväxten från 2 till 3% per år.

Sett till kursutvecklingen, börjar kraven redan ge effekt då den är +32 % hittills i år. Förhoppningsvis håller Elliott Management effekten i sig.

Huvudfokus för AT&T just nu ligger kring att:

 • Använda det starka kassaflödet för att dra ner skuldbördan,
 • Sälja av icke kärnverksamhet,
 • Leda 5G utrullningen
 • Stabilisera lönsamheten från ”Entertainment” segmentet
 • Få större synergier av DirecTV & Warner Media förvärven
 • Bli starkare på data analytics för bättre, kundanpassad marknadsföring.

 

Värdering

Just nu handlas AT&T till en kurs på $ 37,75 vilket är ca 5% under 12 månadershögsta och nästan 41% över 12 månaderslägsta, P/E på 10,72 vilket är ca 10% under 5 årssnittet.

Bolaget är således inte jättebilligt just nu, men enligt de flesta analytiker fortfarande något undervärderat.  På tex MarketBeat finns det just nu 10 analytiker som säger köp, 8 behåll och bara en som tycker sälj.

 

Kursutveckling

AT&T är definitivt ingen kursraket på något sätt, har man ägt aktien i 10 år så har kursen bara ”lyft” 52,3% exklusive utdelningar, och inte alls hängt med index.

Screen Shot 2019-11-24 at 14.47.12

Kursmässigt sett över lång tid har AT&T varit ”dead money…”, men det är inte för kursutvecklingen man investerar i bolaget.

 

Framtidsutsikter

AT&T är ett gigantiskt och relativt komplext bolag, men om Elliott Management lyckas att ruska om och effektivisera lite, samt att man får fart på tillgångarna från DirecTV & WarnerMedia som är delen med potential att driva tillväxt har man goda möjligheter att fortsätta vara en dominerande spelare under väldigt lång tid framöver.

img_0867

Man kommer fortsätta leverera stabil om än låg vinst- och utdelningstillväxt och ha en hög direktavkastning.

 

Min slutsats?

AT&T är ett väldigt stabilt bolag med en mycket bra utdelningshistorik, och i mitt tycke ett bra bolag att ha i portföljen för att tanka stabilt om än långsamt växande utdelning.

Bolaget utgör just nu 1,28% av portföljen och levererar 1,19% av min utdelning med en YoC på 6,46%.  Jag började plocka in AT&T i mars i år och köpt i omgångar fram till i Juni.

Jag kan tänka mig att öka mitt innehav till runt 2% av portföljen, och kommer öka lite ”pö om pö” när det kommer någon liten dipp, för att försöka hålla min YoC över 6%.

Har du AT&T i portföljen, och om så, hur resonerar du?

 

Källor

 • AT&T
 • Avanza
 • Marketbeat
 • Seeking Alpha

 

Disclaimer

Jag tar inget som helst ansvar för eventuella felräkningar och / eller tankevurpor.
Jag tillhandahåller ej heller någon form av rådgivning.
Gör din egen analys innan du köper.
Du får ta detta för vad det är, inspiration och / eller underhållning….

Annons

3 kommentarer

 1. Intressant inlägg! Jag undrar var du hittar info om utländska bolag, börsdata är lite för dyrt om man ska få tillgång till nordamerikanska börserna.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s