Dags att få panik nu….?

Kan tänka mig att spänningen stiger för en del och paniken kryper närmare för andra i takt med att Uppdrag Granskning (UG) börjar slå på stora trumman inför de kommande inslagen med nya ”smaskiga avslöjanden” om Swedbank samt eventuellt även om SEB.

Swedbank beslutade ju på sin årsstämma i slutet av mars att inte tillsätta en extern och oberoende granskning för att komma till botten med omfattningen av penningtvätten som pågått i Baltikum.

Av den anledningen valde SVT & UG att ta på sig den rollen och gräva hela vägen ner till botten. Man hävdar att man kommit in på ett nytt spår som skall visa på ett av de allra allvarligaste regelbrotten som en bank kan göra. Det framgår dock inte vad det rör sig om, den cliffhangern får vi vänta på tills i morgon.

Vad beträffar SEB är det även där väldigt vagt vad UG grävt fram. SEB själva säger att det är det kundrelationer och ärenden som banken avslutat och anmält till berörda myndigheter långt tidigare.

Enligt presschefen Frank Hojem rör det sig om händelser från 2006 eller tidigare.

Vikten av att kunna kommunicera

En sak som är väldigt slående i den här ”soppan” är de båda bankernas diametralt motsatta sätt att kommunicera och ta sig an det hela.

SEB har visserligen fördelen av att ha kunnat sitta på sidlinjen och se på ett tag medans först Danske Bank och sedan Swedbank ”skandalerna” rullades upp. Men, jag tycker att SEB oavsett vad dom nu gjort, agerar föredömligt när man proaktivt går ut med en pressrelease för att bemöta och förklara.

Swedbank å andra sidan är både taffliga och dåliga i sitt sätt att kommunicera. När UG först granskade dom skickade man fram ”Bagdad Bob” som med en dåres envishet försökte slängde ut dimridåer och slingrade sig. Nu är det istället helt tyst…. Bagdad Bob har visserligen fått lämna, men det måste finnas någon som har tagit över rollen som presschef, eller?

Oavsett vad som kommer att avslöjas när det nya UG avsnittet släpps i morgon 06:00 så kommer det garanterat att röra om i grytan och det kommer att vara folk som paniksäljer bara för att komma ur aktierna.

Då SEB kommunicear öppet och agerar proaktivt inger man bättre förtroende och kommer att klara sig bättre undan än Swedbank i det perspektivet

Lustigt nog steg SEB med 2,1% och Swedbank med 0,93% idag.

Om avslöjandena i morgon är riktigt saftiga och det finns substans i dom, kommer det negativa nyhetsdrevet med allehanda experter och domedagsprofeter att vara som flugor på en sockerbit, och detta kommer gissningsvis att skapa en del panik med fallande kurser som följd.

Lär bli spännande…. Swedbank är just nu 3,9% av portföljen och SEB står för 1,95%.

För egen del väljer jag att sitta still i båten för nu.

Vad tror du & hur agerar du om du äger något eller båda bolagen?

Annons

2 kommentarer

  1. Det ska bli intressant att se programmet imorgon. Jag har köpt på mig lite SEB i veckan och hoppas på ”panikköp” av marknaden imorgon 🙂 Jag hoppas att SEB har koll på läget och talar sanning. Om det visar sig att en systematisk och omfattande (i ”närtid”) penningtvätt skett i SEB, då tycker jag att vi har ett större problem (dvs. förtroende issue).

    Givet den information som hittills framkommit tycker jag SEB handlats ned för mycket, men dyker det upp någon kioskvältare imorgon så åker vi nog ner en bit imorgon 🙂

    Gilla

  2. Köpte Swedbank vid förra dippen. Dock var det, nu i efrerhand, lite tidigt och aktien har sjunkit ytterligare 11 %.. Sånt är livet. Sitter dock helt blick stilla till allt är över. 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s