Jakten på ersättare till Akelius & Hemfosa Pref…

Screen Shot 2019-11-18 at 12.23.34

Förra veckan annonserades det att SBB köper Hemfosa, så hastigt och mindre lustigt försvinner två riktigt bra ”preffar” ur min portfölj…

Då Akelius & Hemfosa tillsammans representerar ca 8,1 % av min totala portfölj och 7,1% av all min utdelning så är det inget lätt beslut och definitivt inget jag kommer att agera på i brådrasket.

Min YoC på Akelius ligger på 6,19%, och för Hemfosa är den 5,81% vilket gör det klart utmanande att hitta bolag på motsvarande nivå på den Svenska börsen.

Hellre än att bara jaga hög direktavkastning, vilket i sig inte är någon bra övning, kommer jag snarare att prioritera stabilitet och utdelningstillväxt.

Det kan i slutändan resultera i att jag sänker min “lön” lite under kommande år, men jag är beredd att ta det för att få en stabilare tillväxtresa framöver.

Ett annat ”dilemma” i jakten på ersättare är att försöka hålla beståndet av Svenska aktier till att utgöra 50% av portföljen, just nu ligger jag på strax över 51% svenska innehav.

Sista utmaningen med att ersätta Akelius och Hemfosa är någorlunda behålla periodiseringen av utdelningarna, då dessa bolag ger mig utdelning i januari, februari, april, maj, juli, augusti, oktober och november.

Jag måste inte tvunget ha exakt samma fördelning som nu, men… inte alltför långt ifrån då jag vill ha ett jämnt kassaflöde av utdelningar att leva på.

Hur skall jag lösa detta?

Svenska stamaktier med utdelning flera gånger per år

Något jag tittar lite på i jakten på ersättare, utöver andra preffar, är Svenska bolag vars stamaktier delar ut mer än en gång per år.

En del som tex Castellum, Investor & Thule finns redan i portföljen, men som tur är har allt fler Svenska bolag gått från att bara dela ut en gång per år, vanligen i mars, april eller maj till att dela ut två eller i vissa fall tom fyra gånger per år.

En av anledningarna till detta är att bolagen får ett jämnare kassaflöde över året, något som bekräftades av Clas Ohlson’s CFO Per Christiansen när jag hade förmånen att träffa honom på Erik Penser Banks bolagsdag i slutet av September.

Av de Svenska bolagen vars stamaktier som delar ut två gånger per år hittar jag just nu drygt 35 bolag vilket är en dramatisk ökning jämfört med för 2 – 3 år sedan.

För att få en lite bättre överblick av vad som finns, och vad som kan vara intressant att analysera lite närmare har jag gjort en liten sammanställning som du hittar i ett ”screenshot” nedan, samt en länk där du kan ladda ner filen om det är av intresse.

De parametrar jag har fokuserat på vid en ytlig screening är fördelningen av utdelningarna över året, nuvarande direktavkastning, andel utdelad vinst samt utdelningshöjning i snitt senaste 3 åren.  (Observera att jag inte har tagit med extrautdelningar i exemplet).

Screen Shot 2019-11-18 at 11.30.42

Av de större Svenska bolagen som lämnar utdelning på stamaktier noterade i SEK, fyra gånger per år är utbudet som synes lite tunnare, men det finns några alternativ.

Här kan du ladda ner filen:  Svenska Stamaktier med utdelning flera gånger per år

Vad sticker ut och vad går bort?

Egentligen ingenting.  Det finns självfallet ett antal kvalitetsbolag i listan ovan med låg utdelningsandel och fin utdelningstillväxt som tex Beijer Ref. och Diös, men de passar inte riktigt in i det här scenariot.

Om jag strikt skall följa efter mitt mål för en ersättare till Akelius och Hemfosa att ha en DA kring 4%, en utdelningsandel under 60% och ha höjt utdelningen med ca 8% i snitt under de senaste 3 åren så blir det inte mycket kvar.

I princip bara Bonava, Diös och Resurs Holding uppfyller kraven.  Inget av bolagen finns i portföljen idag, så jag kommer att ta en lite närmare titt för att se om de potentiellt kan vara intressanta att investera i.

Om jag lättar på kraven lite och går mer efter de med direktavkastning på > 4% och som inte redan finns i portföljen, skulle även H&M, Millicom, Swedbergs, Telia & Lundin Petroleum kvala in, men…

Problemet med att tulla lite på kravställningen är att man får antingen väldigt hög utdelningsandel, låg eller negativ utdelningstillväxt, och i vissa fall båda på köpet.

Om jag nu skall försöka vara en principfast investerare och följa de kriterier jag har satt upp, så går dessa bolag bort direkt.

Den enda regeln jag är villig att eventuellt tumma lite på är att skruva ner kravet på snittet för utdelningshöjningar från 8 – 6% över en treårs period. Detta skull addera LeoVegas, men det är inte ett bolag jag vill äga.

Screen Shot 2019-11-18 at 12.57.45

Hur resonerar du kring ersättare till Akelius och Hemfosa om du har dom i portföljen samt funderar på vad du skall göra?

DISCLAIMER

Jag tar inget som helst ansvar för eventuella felräkningar och / eller tankevurpor.
Jag tillhandahåller ej heller någon form av rådgivning. Gör din egen analys innan du köper. Du får ta detta för vad det är, inspiration och / eller underhållning….

__________________________________________________________________________________

aktier  utdelningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s