Där ryker ytterligare en bra Preferensaktie…

 

Idag på morgonen annonserades det, till min förvåning…, att SBB (Samhällsbyggnadsbolaget i Norden) med Ilja Batljan i spetsen förvärvar alla stam- och preferensaktier i Hemfosa. Därmed är jag uppe i två “preffar” som försvinner på en vecka.

Först den kommande inlösningen av Akelius, och sedan Hemfosa som blir uppköpta.

Det går bra nu…

Efter att dessa två försvinner återstår bara Klövern och Volati Pref.

 

Mina tankar om SBB och deras köp av Hemfosa

SBB är en ganska ny spelare på den Svenska fastighetsmarknaden, man uppstod / börsnoterades först 2017 genom ett sk. “omvänt förvärv” av Effnetplattformen.

I det omvända förvärvet köpte Effnetplattformen samtliga aktier i SBB och bytte samtidigt namn till SBB. Ungefär samtidigt köpte man även samtliga aktier i Högkullen, Gimmel Fastigheter, Kuststaden Holding och Sörmlandsporten.

Hux flux fanns ett fastighetsbolag med ett börsvärde på 10,7 miljarder SEK. Sedan har det gått snabbt, och innan köpet av Hemfosa var börsvärdet uppe i dryga 21 miljarder SEK…

I och med dagens köp dubblerar man nästan sitt börsvärde då Hemfosa värderas till ca 17,5 miljarder SEK. På lite drygt 2 år går man alltså från ett noteringsvärde på 10,7 miljarder SEK till att nu ha en värdering på 40 ish miljarder SEK med budpremien inräknad…

SBB är onekligen både ett oerhört snabbväxande och aggressivt bolag,  och man är långt ifrån nöjda med att ha köpt Hemfosa, utan vill ha mer.

Ambitionen är att vara en stor maktfaktor på den nordiska fastighetsmarknaden. I det “nya” SBB kommer man att ha en ebitda på 3,4 miljarder SEK från fastighetsförvaltning och kryddat med inkomster från renoveringar och transaktioner ser Ilja Batljan bolaget som en “kassamaskin.”

Kärnverksamheten ligger inom renoveringar av hyresfastigheter, framtagande av byggrätter som sedan säljs, samt köp av samhällsfastigheter med centrala lägen i reginsstäder.

Där Hemfosa för mig framstått som ett “perfekt” tråkigt, stabilt och lite försiktigt bolag som växer i sakta mak, som löpande levererar bra resultat och utdelningar som tickar in, får jag nästan det motsatta intrycket av SBB.

Screen Shot 2019-11-15 at 12.37.35

Man har onekligen varit framgångsrika på sin snabba expansionsresa, pådrivna av VDn Ilja Batljan, men, det är det här som är min “biff”…

Intrycket jag får av honom och SBB som bolag är lite av burdus elefant i glasbutik och “klippare”.  Lägg till det att bolaget har en logga som diplomatiskt uttryckt ser “hemmagjord” ut.  Jag får helt enkelt inga bra vibbar.

Även om SBB levererat en grym avkastning på sin stamaktie med + 270 % över de senaste 2 åren, får jag lite dålig smak i munnen av bolaget.  Något känns inte helt rätt. Hur kommer deras strategi att se ut om 3, 5 & 10 år? Jag kan ju ha fel, men jag får helt enkelt inte intrycket av att detta är ett bolag med en långsiktig plan och aktieägarnas bästa för ögonen.

 

Hur kommer jag att agera?

Budet för mig som ägare av Hemfosas Preferensaktie är att för 45% av mitt innehav får 195 kr kontant i inlösen, och för resterande 55% får jag 5,6 SBB Serie D stamaktier per Hemfosa Pref., vilket till aktuell kurs motsvarar 193,76 kr per Hemfosa Pref.

Hemfosas Pref står just nu i 190,50 kr så det är en liten premie.  Kursmässigt är jag på grön kvist med nästan +11% då jag köpte in mig för 172 kr/st. Jag har ägt Hemfosa i drygt 2,5 år och under den tiden har det tickat in bra med utdelning. Med en YoC på 5,81% blir totalavkastningen över tid dryga 25% vilket är helt OK för en preferensaktie.

Jag hade gärna sett att Hemfosa hade fått tuffa på ostört i portföljen under lång tid framöver. Men det är som det är och inget jag kan påverka utöver att “roll with the punches…” och gå vidare.

Jag har inte helt bestämt mig ännu för om jag skall sälja av Hemfosa nu, eller om jag väntar på att transaktionen går igenom och jag får cash samt SBB D-aktier.

Oavsett har jag lite svårt att se mig som ägare i SBB D, även om aktien faktiskt stigit med lite drygt 16% i år. Jag skall läsa på lite mer innan jag bestämmer mig helt.

 

DISCLAIMER

Jag tar inget som helst ansvar för eventuella felräkningar och / eller tankevurpor.
Jag tillhandahåller ej heller någon form av rådgivning.
Gör din egen analys innan du köper.
Du får ta detta för vad det är, inspiration och / eller underhållning….
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s