Finns det några bra ”preffar” kvar att investera i nu?

Screen Shot 2019-11-13 at 14.17.27

Den frågan har jag ställt mig mer än en gång nu efter att Akelius meddelat att man löser in sin preferensaktie som jag ägt i ca 3 ½ år.

Någonstans måste jag återinvestera pengarna som kommer ut från Akelius inlösen, men frågan är om det blir något i preferensaktier?

Om jag bortser från Hemfosa, Klövern och Volati’s preffar som redan finns i min portfölj finns det var jag kan utröna ca 25-talet preferensaktier listade på Stockholmsbörsen.

Av dessa är majoriteten fastighetsbolag av ett eller annat slag. Utöver dessa hittar jag ett e-handelsbolag som säljer skor, en utvecklare av söktjänster, ett mindre investmentbolag och en teknikkoncern inriktad mot urbana infrastrukturer…

 

Vilka är de mest populära ”preffarna”?

För att få lite bättre insikt och koll på utbudet gick jag in på bla Preferensaktier.com samt Avanza’s (lite inkompletta) lista över preffar där man rätt snabbt får en hyfsad bild av vilka som är populärast och hur dessa har utvecklats tex senaste 1- och 3 åren.

Avanza representerar ju självklart inte hela bilden för preffägandet i Sverige, men det ger i alla fall en bra ide om hur landet ligger, och så här ser Topplistan ut just nu;

 1. Akelius Residential Prop Pref. 11,254 ägare
 2. Klövern Pref. 8,304
 3. Hemfosa Fastigheter Pref. 3,596
 4. K2A Knaust Andersson Pref. 3,219
 5. Volati Pref 3,083
 6. Oscar Properties Pref 2,989
 7. ALM Equity Pref. 2,458
 8. Sdiptech Pref 1,819
 9. Corem Properties Pref. 1,592
 10. Sagax Pref 1,560
 11. Amasten Fastighets Pref. 1,398

Det inte utan att man blir lite lätt chockerad över att då se Oscar Properties Pref på 6:e plats på den listan med 2989 ägare… ett bolag som är på fallrepet, med en pref som är ner 84,6% över 3 år och som ställt in utdelningen och som troligen aldrig kommer ha råd att lösa in den.

Vad hoppas dom stackars ägarna på?

Som tur är har fler hunnit fly från Eniro, där finns det bara 168 hoppfulla (?) kvar.

Screen Shot 2019-11-13 at 14.02.45

Men, på något sätt symboliserar det utbudet av preffar idag. Det finns några riktigt bra och stabila bolag, men även en del skit som man gör bra i att se upp för eller sälja a.s.a.p. om man råkar sitta på någon av dom…

Om du vill titta närmare på bolagen i topplistan har jag satt ihop ett Excelark med lite nyckeltal som du kan ladda ner här:

 

Vad bör man tänka på när man investerar i ”preffar”?

Utöver självklarheten att försöka hitta bra bolag att investera i finns det även en del andra parametrar att ta i beaktning när man funderar på att investera i preferensaktier.

En pref är ju inte en vanlig aktie, utan snarare mer som en obligation, och kursen följer räntan närmare än börsens kurssvängningar i allmänhet. Om räntan går upp så går kursen ner, och vice versa. I dagens lågränteklimat har vi följaktligen ganska höga värderingar på preffarna. Möjligheten till hög kursutveckling är just nu rätt begränsad.

Utdelningen är alltid en fast bestämd summa där direktavkastningen oftast ligger mellan 5 – 8 % och utdelningen kommer vanligen 4 gånger per år vilket är attraktivt för utdelningsinvesterare. Vidare har man förtur till utdelningar i relation till ägare av stamaktier i de bolag som har båda aktieslagen.

Vidare bör man även titta noga på bolagens villkor för inlösen av sina preferensaktier. Vissa bolag har en “stafflad” inlösenkurs som tex Hemfosa som har följande villkor;

 • Inlösen tom November 2019  – 211,25 kr
 • Inlösen tom November 2024  – 195,00 kr
 • Inlösen efter November 2024 – 178,75 kr

Sedan finns det andra bolag som bara har en, icke tidsbegränsad inlösenkurs, tex Klövern där den ligger på 500 kr. Dessa ”preffar” kan då i teorin lösas in när som helst, men i vissa fall kan dom nog betraktas som “eviga”. Om kursen ligger väldigt långt under inlösen just nu böra man nog tänka både två och tre gångar innan man trycker på köpknappen.

För att göra en bra investering i en bra pref, är det även viktigt att ha koll på nuvarande kurs är i relation till (närmaste) inlösenkurs. Det är väldigt ovanligt att en pref handlas över sin inlösenkurs, vilket är naturligt då man skulle göra en kursförlust om bolaget beslutade sig för att dra in aktien.

I min högst ovetenskapliga undersökning hittade jag faktisk tre… preffar på Avanza’s top 10 lista som just nu handlas över sin inlösenkurs, K2A Knaust Andersson, Sagax & Sdiptech Pref.

Dessa går således bort direkt för beaktning av en eventuell investering för min del. Jag skulle aldrig någonsin betala mer än inlösenkursen för en preferensaktie.

 

Vilka bolag är värda att titta vidare på då…?

Av de tio bolag jag samlade in lite data på via bla Avanza och deras topplista, hittar jag 7st som för närvarande handlas till en rabatt mot inlösenkursen. Dessa är Klövern, Volati, Hemfosa, Corem Property, Oscar Properties, ALM Equity och Amasten Pref.

Klövern, Volati & Hemfosa har jag redan och kan eventuellt tänka mig en mindre ökning i Hemfosa, i de två andra är jag fullinvesterad.

Oscar Properties i alla dess former går bort pga att bolaget troligen är på fallrepet eller i alla fall har en väldigt motig resa under lång tid framöver.

Även Amasten går bort pga att den bara handlas marginellt under inlösen.

Återstår så ALM Equity & Corem Properties. Där ser Corem som just nu handlas till ca 26% rabatt mot sin inlösenkurs på 500 kr mest intressant ut. Bolaget är ett av de större och stabilare som erbjuder preffar vilket är bra, men sett till direktavkastningen är den relativt låg på ca 5,4% i nuläget.

Jag kommer att ta en närmare titt på Corem, men summa summarum känns det relativt klart att den överväldigande majoriteten av likviden från Akelius inlösen kommer at investeras annorstädes.

Mer om det i ett kommande inlägg.

Screen Shot 2019-11-13 at 14.03.34

 

Disclaimer:

Jag tar inget som helst ansvar för eventuella felräkningar och / eller tankevurpor.

Jag tillhandahåller ej heller någon form av rådgivning.

Gör din egen analys innan du köper.

Du får ta detta för vad det är, inspiration och / eller underhållning….

Annons

8 kommentarer

 1. Hej,
  kan nämna ett till sorgebarn i preffarna- Pegroco Invest Pref. Den har trampat vatten ett tag nu. Sitter fast med den…
  Tack för din blogg!

  Gilla

  • Varsågod!

   Har inte tittat spec nära på den & kan inte bolaget alls.

   Vid en snabb okulär besikning ser kursutvecklingen tråkig ut vs Corem. Rabatten vs inlösen är dock ok.

   Gilla

 2. Här har jag på ett flertal bloggar efterlyst intressanta preffar. Å så kommer du med en analys !! (som jag inte hunnit läsa än men till helgen kanske). Intresserad av att möjligtvis gå in i preffar…men inte vågat språnget ännu…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s