Akelius löser in ”preffen”. Hur skall jag agera nu…?

I fredags annonserades det att Akelius som väntat löser in sin preferensaktie.

Man gör detta efter att man både gett ut en serie obligationer, Serie D stamaktier samt att man sålt ett antal fastigheter, allt i syfte att höja sin kreditrating.  Detta då preffen av ratinginstitut helt eller delvis kan anses vara en skuld.

Till skillnad från Balder blåser man i alla fall inte aktieägarna och löser in den precis innan det är dags att dela ut pengar vilket Akelius skall ha all heder för.

Ordinarie inlösenkurs för Akelius Pref är 345,00 kr, men man kommer även att erhålla sk. ”upplupen utdelning” a 2,50 kr/aktie vilket innebär totalt 347,50 kr per aktie om man väljer det automatiska inlösenförfarandet.

Jag tycker det är synd att man väljer att lösa in preffen då detta är ett av de mest stabila fastighetsbolagen som finns, men det är vad det är och jag respekterar varför Akelius gör detta.  Det är bara att ”ta pengarna” och gå vidare.

 

Antalet preffar i portföljen krymper…

När jag började investera i utdelningsaktier för lite drygt 4 år sedan var preferensaktier något jag plockade in relativt snabbt. Anledningen till detta var för att dom erbjuder ett stabilt kassaflöde, flera hade historiskt låga kurser, och dom hjälpte mig att sprida ut utdelningarna över årets månader.  Som mest hade jag inte mindre än 8 st i portföljen, Akelius, Balder, Hancap, Hemfosa, Klövern, Oscar Properties, SAS och Volati.

När Akelius Preffen väl löses in den 20e December finns bara Hemfosa, Klövern och Volati Pref kvar…

Detta efter att jag kastat ut Hancap och Oscar Properties pga dålig ”gut feeling” om bolagen. Har inte kollat på Hancap efter det, men Oscar P går omöjligt att missa, och som tur är sålde jag ett bra tag innan skiten verkligen träffade fläkten… Balder och SAS har båda lösts in.

 

Hur skall jag återinvestera likviden från Akelius?

Akelius är / kommer att ha varit mitt 4e största innehav á 4,67% av portföljen så det blir ett rätt stort belopp som för med sig en hel del tankejobb och research de närmaste veckorna för att se var och hur pengarna skall återinvesteras.

Volati är mitt näst största innehav med 4,71%, Klövern är #5 på 4,57% och slutligen Hemfosa är #10 med 3,52% av min totala portfölj.

Volati och Klövern går således bort då jag redan är fullinvesterad där, Hemfosa kan kanske få en liten boost, men knappast mer än upp till 4% av portföljen.

Just nu snurrar det en hel del tankar och idéer i skallen för vilka bolag jag kommer att omsätta Akeliuslikviden i. Det enda jag just nu vet med säkerhet är att det inte kommer att bli i Akelius D aktie.

Anledningen till detta är enkel. Jag gillar inte kombon av en ”fixed income” D aktie som dessutom handlas i Euro. Lite beroende på var introduktionskursen landar kommer direktavkastningen ligga kring 5,5%. Att det sedan D aktiers kurs till stor del är avhängiga ränteläget, som är rekordlågt, känns det som att kursen har i princip 0 uppsida. Snarare tvärt om, så jag avstår den.

 

De hetaste alternativen just nu

En av mina investeringsprinciper är att jag vill ha minst 50% av portföljen i SEK, just nu är det 51%, så majoriteten av pengarna kommer därför att sättas i Svenska aktier, och då helst befintliga innehav samt kanske ett eller två nya innehav.

Av mina befintliga innehav som utgör mindre än 2% av portföljen känns Latour, Clas Ohlson, SEB, Kindred, Thule, Stora Enso och Bilia som möjliga kandidater för ökningar.

Vad gäller eventuella nya innehav har jag inte kommit så långt än. Kriterierna i stort för stamaktier kommer dock att ligga kring DA på ca 4%, utdelningsandel under 50%, utdelningstillväxt i snitt för senaste 3 åren på 8% eller mer. Blir intressant och se vad jag kan screena fram här.

Kanske finns det någon annan ”preff” värd att spana närmare på? Var länge sedan jag tittade efter några så jag har lite dålig koll för tillfället.

När jag väl bestämt vilka bolag pengarna skall läggas på, blir det också en del jobb med att hitta en bra viktning och balansering av när de olika bolagen delar ut för att få till ett jämnt cashflow, samt för att inte tappa allt för mycket direktavkastning vs de 6,19% jag har på Akelius idag.

Med tanke på att Akelius är den överlägset populäraste preferensaktien på Avanza med 11,420 ägare är jag långtifrån ensam om att fundera på vad jag skall göra.

Om du äger Akelius, hur resonerar du idag?  Var återinvesterar du dina pengar?

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s