Rally i UnitedHealth Group varje dag…!

 

Det är faktiskt helt sant.

Men det är kanske inte den typ av rally man som “börsmupp” eller bilfantast tänker på i första hand, mer om det lite längre ner i inlägget.

Screen Shot 2019-11-08 at 14.38.35

 

Kort om företaget

UnitedHealth Group Inc. är ett amerikanskt så kallat “Managed Health Care” företag baserat i Minnetonka, Minnesota. Man erbjuder genom sina dotterbolag sjukvårsdprodukter och tjänster samt diverse försäkringstjänster.

Bolaget grundades 1977, det listades på NYSE 1984 och är idag världens största sjukvårdsbolag med 115 miljoner kunder och en årlig omsättning på $ 226 MUSD. 2019 rankas företaget som nummer 6 på Fortune 500 listan.

 

Koncernstruktur

UnitedHealth Group utgörs av två dotterbolag, Optum och UnitedHealthcare.

Optum, grundat 2011, är koncernens leverantör av diverse högteknologiska sjukvårdstjänster.

Bolaget är indelat i tre olika divisioner

  • OptumRx
  • OptumHealth
  • OptumInsight

Dessa levererar bla data analystjänster, apotekstjänster, företagshälsovård, sjukvårdstjänster och operationer etc.

Optum är verksamma i ca 150 länder och utgör idag ca 44% av UnitedHealth Groups omsättning

I Optum ingår även Rally Health som är en digitaliserad och gameifierad “hälsoupplevelse”. Syftet är att tillhandahålla personaliserad, datadriven hälsoinformation och rekommendationer. Detta för att göra det enklare för människor att ta kontroll över sin hälsa, hitta rätt doktorer och få koll på vad deras vård kommer att kosta etc.

UnitedHealthcare är försäkringsdelen av koncernen som utgör resterande 56% av omsättningen. Det är i sin tur indelat i fyra olika divisioner:

  • UnitedHealthcare Employer levererar försäkringstjänster för större företag.
  • UnitedHealthcare Medicare & Retirement vänder sig till 50 + populationen
  • UnitedHealthcare Community & State fokuserar på statligt anställda samt individer med svag ekonomi i behov av subventionerade försäkringsplaner.
  • UnitedHealthcare Global betjänar ca 6,2 miljoner kunder, huvudsakkligen i Brasilien, Chile, Colombia & Peru.

 

Hur upptäckte jag UnitedHealth Group?

Jag fick först upp ögonen för UnitedHealth Care, Optum och senare även Rally som individuella varumärken långt innan jag dels hade någon egentlig koll på vad dom gjorde, eller om det kunde vara en bra investering.

Anledningen till detta är enkel, då bolaget i cirka ett decennium sponsrat olika professionella cykellag i USA. Från 2010 – 2018 UnitedHealthcare Cycling samt sedan 2011 Optum Kelly Benefit Strategies, numera känt som Rally UHC Cycling.

Screen Shot 2019-11-08 at 14.42.34

Om du inte följer amerikansk cykling har du kanske inte hört talas om lagen, men faktum är att Rally Cycling numera är på den näst högsta, Pro Continental nivån med både dam och herrlag, och man tävlar över hela världen.

Screen Shot 2019-11-08 at 14.44.43

På bilden ovan Rally’s mest framgångsrika cyklist under 2019, Brandon McNulty som från 2020 tar steget upp till den högsta nivån, World Tour där han kommer att köra för UAE Team Emirates!

 

UnitedHealth Group som investering

Som utdelningsinvesterare, speciellt när man har jagat lite högre direktavkastning, är inte UnitedHealth Group det första företaget man tänker på, men…

Screen Shot 2019-11-08 at 14.47.11

Det är ett enormt, och väldigt stabilt bolag som levererar väldigt bra tillväxt både vad beträffar omsättning, vinst och kassaflöde.

Screen Shot 2019-11-08 at 18.14.53

I takt med att jag börjat snegla mer och mer på stabila utdelningshöjare, är det definitivt ett bolag jag har med på bevakningslistan. Direktavkastningen har historiskt varit låg, kring 1,6% och sällan över 1,8%.

Screen Shot 2019-11-08 at 14.47.00

Det sagt är det svårt att hitta bolag som konstant höjer utdelningen i den takt som UnitedHealthcare Group gör, och med den låga andelen utdelad vinst finns det bra med utrymme för framtida höjningar i samma takt.

Screen Shot 2019-11-08 at 18.15.56

Även avkastningen har varit väldigt bra, +164% över de senaste 5 åren vilket spöar index med råge.

Screen Shot 2019-11-08 at 18.04.16

 

Min slutsats

Just nu befinner jag mig i en period av lite “yield greed” då jag vill få upp mitt kassaflöde till en nivå där jag har en ännu större marginal än mellan mina utdelningar och utgifter än idag.

Troligen kommer jag fortsätta att “hamstra” lite in i början av nästa år, men efter det kommer fokus att läggas tyngre mot rena utdelningshöjare som kommer att tuffa på med bra höjningar år ut och år in.

UnitedHealth Group kommer med stor sannolikhet att lyftas in i portföljen någon gång under Q1 eller Q2 2020.

Någon av er som läser som redan har bolaget i portföljen?

Screen Shot 2019-11-08 at 14.41.46

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s