Utdelningssänkningar…

img_0809

För en vecka sedan ”ondgjorde” jag mig över Sampo och deras nyligen annonserade utdelningssänkning, och framförallt då över det i mitt tycke det väldigt klantiga sätt på vilket den kommunicerades, motiverades och tajmades.

Som utdelningsinvesterare vill jag kunna lita på att jag får stabil och helst växande utdelning, det är en självklarhet. En annan väldigt viktig aspekt för mig är att kunna ha förtroende och tillit för bolaget och dess ledning. I det här fallet gjorde Sampo för använda tennisterminologi, ett dubbelfel…

Att bolag sänker utdelningen temporärt kan jag hantera när det finns goda skäl till detta, och det samtidigt kommuniceras i god tid, på ett bra sätt och med en vettig motivering till varför.

Jag tycker att Sampo fallerat här, och det har skadat mitt förtroende för bolagets ledning då jag känner att jag kan få svårt att lita på dom framöver.  Sampo plockades in i portföljen som stabil utdelningshöjare, detta baserat på bolagets historik och deras (tidigare) uttalade strategi….

Av dessa anledningar valde jag i veckan att avyttra hela mitt innehav som visserligen var ganska litet, det utgjorde bara 0,47% av min totala portfölj.

 

Det gör ont, men…

Ett annat bolag som i veckan bekräftat att man kommer att sänka sin utdelning från och med Q1 2020 är norska Ocean Yield vars affärside i korthet är att köpa och sedan leasa ut fartyg på långa kontrakt.

Den här sänkningen är betydligt surare i kronor och ören räknat än Sampo då det är mitt största innehav som utgör 5,5% av portföljen och står för 9,88% av all utdelning som from Q1 2020 sänker utdelningen med ca 27% och därmed min totala utdelning för nästa år med ca 2,65%.

Nu är Ocean Yield och Sampo två totalt olika bolag med vitt skilda verksamheter, förutsättningar och anledningar till sänkningen, men….

….till skillnad från Sampo har Ocean Yield’s ledning flaggat för möjligheten / risken för en ”justering” tidigt, och man har varit väldigt tydliga och transparenta med varför man sänker, hur mycket och när.

Man började hinta om det i rapporten för Q4 2018, och konkretiserade den potentiella justeringen i Q2 2019 rapporten. Man har även gått igenom den förestående sänkningen i diverse webcasts.

Huvudanledningen till att Ocean Yield kommer att justera ner utdelningen från Q1 är att ett av deras fartyg, ett sk FPSO (Floaring Production Storage and Offloading) fartyg efter att ha fullgjort ett 10 årskontrakt i Indien, har varit utan ett fast långtidsuppdrag i ca 1 år och fortsätter att vara så.

Detta är en väldigt specialiserad fartygstyp, av vilken man bara har ett, med ett begränsat användningsområde som det tar lång tid att hitta långtidsuppdrag till.

Mer om detta och mina generella tankar kring Ocean Yield kommer i ett separat inlägg om en inte alltför avlägsen framtid

 

Hur agerar jag framöver?

Med tanke på att att det är mitt största innehav som flaggat för en sänkning har jag naturligtvis följt gången noga. Jag har fortsatt förtroende för att bolaget i framtiden har möjlighet att återgå till de små höjningar man gjort över tid när man väl fått upp kassaflödet till en nivå för att möjliggöra detta.

Under tiden som man jobbar på att hitta ett långtidsuppdrag åt sitt FPSO fartyg samt att späda ut dess inverkan på bolagets resultat med nya fartyg på ”committade” långtidskontrakt kommer jag att ligga kvar med mitt innehav.

Direktavkastningen efter sänkningen kommer att vara ca 9,4% vilket fortfarande är klart acceptabelt för att producera bra löpande kassaflöde att leva på.

Annons

3 kommentarer

 1. Hej!

  Väldigt bra inlägg. Känner igen mig mycket i det och sitter i liknande situation 🙂 Hade typ kunnat använda texten ordagrant för egen del genom att endast byta ut Ocean Yield mot Nordea.

  Riktigt segt med Sampos kommunikation och utdelningssänkning. I och med att de är största ägare i Nordea tycker jag också att deras förtroende fått sig en törn när Nordeas utdelningspolicy ändrades efter inte en alltför lång tid ändå.

  Har du satt pengarna från Sampo i arbete någon annanstans?

  Gilla

  • Yep. Två småposter i New Mountain Finance Corp & Newtek Business Services Corp.

   2 st BDCs m bra trackrecord som jag sprang på när jag researchade för det inlägget.

   Gilla

 2. Jag gjorde som du. Sålde Sampo men behöll Ocean Yield. Jag hade förväntat mig en sänkning av Sampo men efter hur dom nyligen kommunicerade så ändrade jag uppfattning och litade på vad dom sa. Jag tvekade inte att sälja efter sänkningen när det visade sig vara snack och ingen verkstad.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s