Google / Alphabet köper Fitbit för $ 2,1 BUSD…

Igår bekräftades det att Googles moderbolag, Alphabet kommer att köpa Fitbit för $ 7,35 per aktie vilket motsvarar en köpeskilling på ca $ 2,1 BUSD. Detta är en rejäl premie då aktien innan ryktena om affären började florera handlades för strax över $ 4,00.

Bara att tacka och ta emot om du äger aktien! Förutsatt att du inte ägt sedan IPOn, då aktien handlades till ca $ 40 för att sedan dyka brant ner till under $ 10 och hålla sig under det strecket…

Med det här förvärvet tar Google / Alphabet upp kampen rejält mot Apple om bärbara, ”fitness trackers” och samtidigt räddar man ett bolag som troligen hade gjorts överflödigt av Apple relativt snart. Apple har idag ca 50% av marknaden för smartwatches sett till antalet sålda enheter.

Jag är relativt ointresserad av Fitbit som bolag då man inte betalar utdelning, och även av sk. fitness trackers som produktkategori. För mig är detta mest ”gimmickprodukter” som kanske kan vara kul att ha, ett tag innan man tröttnar, men som egentligen inte fyller någon funktion i mitt dagliga liv.

Med allt data som samlas in av mina Wahoo cykeldatorer och som sedan presenteras både på längden, tvären och djupet i länkade appar som Strava, Training Peaks och Wahoo’s egen app får jag mer fitness tracking och allehanda analyser än vad jag egentligen orkar processa… 🙂

För Googles del ser man förvärvet som ett bra sätt att snabbt flytta fram positionerna för sin Wear OS programvara för smartwatches och därmed bredda produktutbudet.

Google Maps & Smartwatches…?

Var jag tycker att den här affären blir intressant för egen del om man ser till ett ökat produktutbud, är de möjligheter som existerar genom att ta smartwatchteknologin och integrera den med de suveräna kartfunktioner Google har.

Föga långsökt är min tanke / önskan att man börjar utveckla eller snarare förvärva en befintlig tillverkare av cykeldatorer.

Det finns idag en 10 – 12 bolag som tillverkar vad som kan kallas för en ”riktig” cykeldator, med det menat GPS baserade enheter som mer eller mindre är standard idag. Ser man till de som verkligen är kommersiellt gångbara, funktionella och seriösa spelare finns det egentligen bara 2 alternativ, Garmin och Wahoo.

Sedan finns det ett gäng reliker, pretenders, wannabe’s och ”up and comers” som tex SRM, Pioneer Electronics, Bryton, Hammerhead Karoo, Lezyne, Sigma & Stages etc.

”First mover advantage”

Garmin som var först med en riktig GPS baserad cykeldator i mitten av 2000-talet, har länge fått agera rätt ensamma och ostörda vilket på gott och (mest) ont lett till en totalt dominerande marknadsposition. Det är först under de senaste ca 4 åren som något bolag på allvar försökt utmana den här dominansen.

När jag köpte min första cykeldator för ca 14 år sedan köpte jag en enkel Cateye, utan GPS navigation och som mätte hastigheten genom en trådbunden, magnetbaserad sensor på monterad på framgaffeln och en givare fäst på en eker i framhjulet…

Rätt snart uppgraderades denna till en modernare Garmin 305 som mätte hastighet via GPS och puls via bluetooth baserat pulsband.

Över tid har jag uppgraderat kontinuerligt, speciellt som jag med tiden ville ha en cykeldator med kart- och navigationsmöjligheter vilket är smidigt när man vill kunna hitta på nya platser. Genom åren har jag ägt nästan ett 10 tal Garmin cykeldatorer ur så gott som alla modellserier.

Faran med att ett bolag blir för dominerande…

Den stora fördelen med Garmin är deras kartfunktioner, där har man varit outstanding.

Tyvärr finns det dock en del andra, väldigt stora brister. Den generella kvaliteten och användarvänligheten på enheterna är sådär, och driftsäkerheten i den underliggande mjukvaran är för att uttrycka sig ytterst diplomatiskt, dålig.

Under den tid som jag haft mina Garmin enheter har jag, och många av mina cykelvänner haft i princip varenda fel man kan tänka sig. Alltifrån att enheten utan förvarning startar om eller bara stänger av trots fullt batteri, den ”fryser” och går inte att starta om utan en master reset till obligatoriska firmware uppgraderingar som helt sonika dödat enheten, bara för att nämna några…

Trots att Garmin är väl varse om dessa brister verkar man antingen inte bry sig eller fatta att man kanske borde byta ut sin firmware som verkar vara kodad på 1960 talet…

Efter att samtliga av mina enheter delvis slutat fungera eller dött, fick jag nog, jag kastade samtliga mina Garmins i soporna och bytte till Wahoo’s Elemnt.

Äger sedan ca 3 år tillbaka totalt 3st Wahoo’s. Inga kvalitetsproblem eller driftsstörningar och hur enkla som helst att använda och konfigurera tack vare en modern och intuitiv smartphone app som styr allt.

Det enda jag skulle vilja förbättra på Wahoo är deras kart- och navigationsfunktioner, här är man fortfarande inte på samma nivå som Garmin.

Vägen framåt?

Några av de mindre uppstickarna som Hammerhead och Stages finns där och försöker, men dom är för små och saknar de nödvändiga musklerna för att på allvar kunna hota Garmin vilket är synd.

Av den anledningen skulle jag gärna se att Google gick in branschen och förvärvade tex Hammerhead eller Stages för att tvinga Garmin att höja sin kvalitet ett par snäpp och även drev på Wahoo’s kartfunktioner.

Kanske är det ett naivt önsketänkande, men man skulle definitivt kunna ruska om branschen en hel del!

Annons

4 kommentarer

  1. Hej,

    Har haft en Fitbit (Ionic) på armen nästan dygnet runt i ett par år. Fick den gratis via frugans jobb, men så här i efterhand hade den varit värd att köpa känner jag. Har inte testat nån annan smartklocka (inte för att Ionic är särskilt smart), men denna har en del fördelar mot konkurrenterna anser jag. Batteritiden är mycket bra, 3-5 dagar och Fitbit har en bra app för tränings- och sömn- och hälsouppföljning. Sneglat på aktien nångång, men som tur är aldrig rört den 🙂

    Gilla

  2. Kategorin wearables och hälsa tror jag starkt på. Google forskar på det här området sedan flera år. Dagens enheter är inte mer än gimmicks men jag tror att det finns en stor potential om någon lyckas släppa en användbar, användarvänlig och snygg wearable till rätt pris.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s