Mina erfarenheter av att investera i Business Development Companies (BDCs) 

img_0784

I början av min bana som utdelningsinvesterare jagade jag som jag konstaterade i det förra inlägget, primärt bolag med hög direktavkastning (DA) och gärna även bolag som delade ut ofta. 

Detta ledde rätt snabbt in på REITs och BDC’s som delar ut kvartals- eller månadsvis och i många fall har en väldigt hög DA, där över 10% inte är ovanligt. 

I min entusiasm att investera mig fri så snart det gick, tryckte jag rätt snart in några REITs i portföljen, för det var den första “exotiska” bolagsformen jag upptäckte, men mer om det i ett annat inlägg. 

 

Det började med en skumpig resa… 

Strax efter att jag köpt mina första REITs hösten 2015, hittade jag även till BDC’s och slog till på Prospect Capital (PSEC) i början av 2016, som vid mitt initiala köp handlades till en kurs runt $ 6 USD och en DA på drygt 12%.   

Och varför investerade jag i det bolaget då? 

Det har varit en återkommande fråga jag ställt under de senaste 4 åren… 

Screen Shot 2019-10-29 at 11.51.52

Initialt var anledningen helt enkelt att det var det ett av dom större ”BDCerna” och ett bolag som hade högst DA. Kursen hade fått en del stryk det senaste året då man hade sänkt utdelningen i början av 2015, men siffrorna såg ändå ”ok:ish”… ut, och dom hade en väl diversifierad portfölj.  

Screen Shot 2019-10-31 at 15.50.36

Med tanke på att jag vid tillfället fortfarande hade en hel del sparande i aktiefonder och hade en bra inkomst så kändes det ändå som en risk värd att ta. 

Sedan fortsatte ju kursen upp under hela 2016 och in på våren 2017, upp till ca $ 9,50 som högst.  Allt kändes riktigt ”peachy” och jag hade under året ökat upp mitt innehav rejält tills PSEC motsvarade strax över 6,5% av mitt totala innehav.   

“What could possibly go wrong…?”    

En hel del visade det sig… 

img_0790

Det kom lite dåliga rapporter, man hade svårt att täcka utdelningen, det externa management bolaget, Prospect Capital Management fick en hel del skit…, och i augusti 2017 var det dags för en utdelningssänkning igen, rejält dessutom.  Snart var kursen nere kring $ 6 USD igen. 

Vid det här tillfället hade jag ägt bolaget i ca 2 år och var +/- 0 kursmässigt, men med den rejäla utdelningen var jag ca +25% totalt.  

Med vad jag vet idag, kanske jag inte hade investerat i bolaget till att börja med, men… ju längre jag varit investerad har det blivit ett innehav där jag förlikats med tanken på att PSEC är ett rent “highyield play” med en risk som jag kan tänka mig att ta för att fortsätta tanke hög månadsvis utdelning…  även om detta är ett bolag som hela tiden ligger på gränsen till att man kan hålla utdelningsnivån uppe.

Det är inte för inte som PSEC är ett av Wall Streets mest “hatade” BDC bolag med ett rykte att det externa managementbolaget, Prospect Capital Management  gärna berikar sig själva… 

Screen Shot 2019-10-31 at 15.46.09

Dock har jag sedan mitten av 2018 nästan halverat mitt innehav till att bolaget nu motsvarar ca 3,7% av min portfölj. Det har helt klart en skumpig och inte helt riskfri resa med det här bolaget men efter dryga 4 års ägande har de inkomna utdelningarna genererat ca 50% av köpeskillingen, så om ytterligare 5 1/2 år är det en “gratis” aktie. Det får leva kvar för nu… 

Vad har jag då lärt mig från investeringen i PSEC?  

Först och främst att ha lite bättre koll och göra en lite mer grundlig genomlysning än att bara titta på den höga DA’n. Nybörjarmisstag galore… 

  

Lite mer genomtänkta BDC affärer i ”nutid”… 

Sedan jag först gick in i PSEC 2016 hade jag bara det BDC’t i portföljen. Dock hade jag fortfarande mina ögon på sektorn och letade efter lite mer stabila och välrenommerade bolag. 

Efter att jag gjort hemläxan lite bättre, och tittat efter bolag som har en bra och balanserad portfölj med bra bolag, ett stabilt och växande Net Asset Value (NAV), levererar bra resultat över tid och har ett (internt) management med bra track record. 

Detta ledde till att jag under hösten 2018 började plocka in Main Street Capital (MAIN) som av många sektoranalytiker och skribenter benämns som ett “Best of Breed” BDC.   

MAIN grundades 2007 och är idag det 4e största BDCt med en market cap på $ 2,73 BUSD. Bolaget är ett “internally managed” BDC vilket innebär att dom har sin egen personal som gör analyser och research om var man investerar sina pengar.  

Screen Shot 2019-10-31 at 15.13.03

Man fokuserar på att investera direkt i sk “lower middle market” bolag som omsättningsmässigt ligger mellan $ 10 MUSD till $ 150 MUSD där man investerar mellan $ 5 MUSD till $ 50 MUSD per bolag. Man agerar även som en indirekt investerare i lite större bolag i spannet $ 150 MUSD till $ 1,5 BUSD  och då med en stek på mellan $ 3 MUSD till $ 20 MUSD per bolag    

Screen Shot 2019-10-31 at 15.18.29

Bolaget har under lång tid levererat stabila resultat, både aktiekursen och NAV’t har haft en väldigt stabil resa uppåt sedan 2009. Utöver detta har man har konstant höjt utdelningen sedan 2011 med en 10 års CAGR på 7,33%, inget annat BDC kan matcha det. 

Som man kan se av grafen nedan har bolaget även en stabil och växande marginal mellan Distributable Net Investment Income och vad man faktiskt delar ut. Det framgår även att man gjort extrautdelningar 2x per år sedan 2013. Tanken framöver är dock att baka in dessa i den ordinarie utdelningen med ambitionen att framgent höja utdelningen ytterligare men på ett stabilare vis.

  Screen Shot 2019-10-31 at 15.17.51

 

Utöver MAIN plockade jag i December 2018 & Januari 2019 in ett lite mindre, nischat och relativt nytt BDC, Triple Point Venture Growth BDC Corp (TPVG).   

TPVG fokuserar på att företrädelsevis investera i högteknologi, life sciences och andra snabbväxande branscher. Till skillnad från många andra (oftast externt managerade) BDCs ligger TPVGs fokus på att investera i bolag som har minst $ 20  MUSD i omsättning och befinner sig i vad man kallar the Venture Growth Stage, och för att använda ”Football” terminologi spelar man i anfallet…   

Screen Shot 2019-10-31 at 15.27.56

Man investerar alltså i lite mognare och stabila bolag som ofta har fått in ett par rundor av Venture capital och är i fasen just innan dom blir publika. Risken med TPVG vs många andra externt managerade BDCs är förhållandevis lägre, vilket var en av de faktorer som attraherade mig med bolaget. 

Screen Shot 2019-10-31 at 15.30.27

TPVG har idag en market cap på $ 411 MUSD och är med det ett medelstort BDC, dock bara 15% av MAIN’s storlek.  

Bolaget har sedan det börsintroducerades 2014 levererat en stabil utdelning, ett stabilt NAV och aktiekursen har rört sig stadigt uppåt sedan början av 2016. Även resultatmässigt levererar bolaget bra, hittills är 2019 ett rekordår och man prognosticerar en fortsatt stark tillväxt.  

Om Prospect Capital har varit en skakig investering och kursmässigt +/- 0 över 5 år, så har MAIN Street Capital och Triple Point Venture Growth under det knappa år jag varit investerad, gett bra respektive mycket bra kurslyft på 19 respektive 35 %. Inget att klaga på där när min YoC på bolagen är 8,02 respektive 11,81%. 

 

Lite fler exempel på Business Development Companies 

Om man skall gå efter vad som skrivs på BDCInvestor.com så finns det för närvarande 43 publika Business Development Companies (BDCs). 

Sett till market cap är de 10 största BDC bolagen följande:  

Largest BDCs by Market Cap 

Rank 

BDC  Market Cap  

#1

Ares Capital Corp 7.91B

#2

Owl Rock Capital

6.41B

#3

FS KKR Capital Corp

2.98B

#4

Main Street Capital Corp

2.73B

#5

Prospect Capital Corporation

2.40B

#6

Hercules Technology Growth Corp.

1.44B

#7

TPG Specialty Lending Inc.

1.41B

#8

New Mountain Finance Corp.

1.17B

#9

Golub Capital BDC Inc.

1.09B

#10 Apollo Investment Corp.

1.08B 

Ares Capital är alltså störst med en market cap på $ 7,91 BUSD och minst är Rand Capital med en market cap på $ 17 MUSD. Genomsnittlig market cap för de 43 listade bolagen är $ 243 MUSD. 

 

Lite snabbfakta kring mina nuvarande BDC innehav 

Jag har för närvarande tre olika BDC’s i min portfölj, Main Street Capital Corp., Prospect Capital Corp. och Triple Point Venture Growth BDC. Totalt utgör dessa bolag 7,42% av portföljen och står för 11,46% av all utdelning.   

Som det ser ut just nu tror jag inte att jag kommer att öka på dessa innehav nämnvärt, jag kommer snarare att skala ner Prospect Capital ytterligare en del. Återstår att se när och hus mycket det eventuellt blir. 

Mina “go to” resurser för att scanna av BDC’s är förutom Seeking Alpha och Market Beat även BDCinvestor.com samt Closed End Fund Advisors  på  https://cefdata.com/bdc/  

 

Disclaimer 

Jag tar inget som helst ansvar för eventuella felräkningar och / eller tankevurpor. Jag tillhandahåller ej heller någon form av rådgivning. Gör din egen analys innan du köper. Du får ta detta för vad det är, inspiration och / eller underhållning…. 

 

Annons

4 kommentarer

  1. Eftersom jag har Main street själv, de står i din snapshot att de har kvartalsutdelning men de har månadsutdelning, antar bara ett typo. Annars väldigt bra sammanställt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s