Business Development Companies (BDCs) Vad är det & är det något att investera i?

img_0786

Utöver de stam- och preferensaktier som vi har på den Svenska börsen finns det en hel del andra, och för vissa kanske lite mer ”exotiska” typer av aktier och bolag tex i USA. När jag först började investera i utdelningsaktier, jagade jag initialt dels högre direktavkastning men även bolag som delade ut oftare, gärna varje månad.   

Rätt snart halkade jag in på begrepp som: 

 • BDC’s – Business Development Companies  
 • MLP’s – Master Limited Partnerships 
 • REITs – Real Estate Investment Trusts 

Lika snabbt som jag halkade in på dessa begrepp insåg jag också rätt snart att det är en djungel…  Det finns en uppsjö av bolag i olika branscher och nischer, och skulle det visa sig lite längre in på min resa, också av starkt varierande kvalitet…    

 

Vad är ett Business Development Company? 

Ett Business Development Company (fortsättningsvis benämnt BDC) är ett företag som investerar i små och medelstora företag, eller i vissa fall företag med svag ekonomi som alla har det gemensamt att dom förmodligen skulle ha svårt att få lån via en bank eller en venture capital (riskkapital-) fond. 

BDCs hjälper företrädelsevis startupbolag i deras olika tillväxtfaser på väg mot att förhoppningsvis bli ett publikt noterat bolag.  

Setupen” av ett BDC är lite som en stängd investeringsfond, och många BDC’s handlas publikt på börsen som tex Nasdaq & NYSE. 

BDCs fyller ofta rollen som låneinstitut till små bolag med affärsmodeller som utgör betydligt större risk än en bank är villig att ta, eller som är för små för att vara intressanta för ett traditionellt riskkapitalbolag. 

img_0780

Som bolagsform är de allra flesta BDC’s uppbyggda som sk. RICs (Regulated Investment Companies) av skatteskäl, vilket innebär att dom måste dela ut minst 90% av sin beskattningsbara inkomst till aktieägarna. Så länge ett BDC uppfyller dessa krav betalar man heller ingen företagsskatt. 

Utöver detta måste ett BDC investera minst 70% av sina tillgångar i privata eller publika bolag med en market cap på under $ 250 MUSD. Bolagsstrukturen kräver även att ett BDC skall ta en aktiv roll genom att tillhandahålla coaching- / managementtjänster till sina klienter.  

 

Olika typer av BDC’s 

När du investerar i ett BDC är det viktigt att ha koll på om det är ett “externally eller internally managed” bolag. Sättet som bolaget drivs på kan ha stor inverkan på hur dom agerar för dig som aktieägare. 

Enkelt förklarat är ett internally managed BDC ett bolag som anställer sin egen personal för att hantera bolagets klienter, kapital och strategi. Ett externally managed  BDC är således ett bolag som har outsourcat alla dessa uppgifter till ett externt, tredjeparts, managementbolag mot en avgift.  

Generellt sett är det billigare att driva en internt managerad BDC kontra en externt managerad. En externt managerad BDC har ofta kostnader som motsvarar ca 30 – 40% av omsättningen eller 4 – 4,5% av de totala tillgångarna.  En bra, internt managerad BDC kan snurra runt sin verksamhet på cirka hälften av den kostnaden. 

Om det nu är förknippat med så mycket högre kostnader att ha ett externt management team, varför använder man sig av den modellen?   

Det finns ett antal förklaringar till detta, där den främsta anledningen är att man får en mycket enklare och mer slimmad infrastruktur. Man behöver inga egna analytiker, HR, chefer eller stora kontor. Allt det är outsourcat till ett tredjepartsföretag vilket innebär att företaget i princip bara är ett “paraply” som består av dess investerade tillgångar. 

Med den externa, outsourcade managementmodellen kommer självklart även en del nackdelar, utöver högre driftskostnader.  En nackdel som aktieägare är att man oftast inte har någon insyn i hur managementföretaget kompenseras, då det inte finns någon skyldighet för dom att redovisa detta. 

Det finns även risk för intressekonflikter om kompensationsstrukturen för managementbolaget är viktad för tungt mot att ha så mycket kapital under förvaltning som möjligt.  Detta kan, och har i vissa fall lett till att managementbolaget prioriterat att ta in nytt kapital oavsett kostnaden till aktieägarna. Man agerar då inte med aktieägarnas bästa i sikte, utan i princip för att berika sig själva…  

Ungefär hälften av det ca 50-tal BDCs som existerar idag drivs under externt management. 

 

Fördelar med BDC’s för dig som investerare 

Genom att investera i ett BDC är det möjligt att få exponering mot små, ofta snabbväxande “pre ipo” bolag som du annars inte skulle komma åt. Som ett exempel fick bla Facebook, Splunk & YouTube finansieringshjälp via ett BDC innan dom fick in kapital via större riskkapitalbolag och / eller blev publika bolag. 

Screen Shot 2019-10-29 at 11.51.52

På grund av sin företagsstruktur där dom distribuerar > 90% av intäkterna till aktieägarna samt att dom finansierar verksamheter där utomstående inte har insyn resulterar detta i att BDC’s ofta har en väldigt hög direktavkastning. En snabb titt på “ BDCInvestor.com “ visar att de 10 bolagen med högst DA ligger mellan 11,56 – 13,77%.  

 

Risker med BDC’s 

Samtidigt som det finns en stor uppsida i väldigt hög direktavkastning från BDC’s innebär detta samtidigt en hel del risk. 

img_0787

Genom att dels ofta vara högt belånade, samt att man lånar ut kapital till bolag som är tidigt i sin livscykel, inte alltid kreditvärdiga och där man som investerare inte har insyn finns det en inbyggd risk i affärsmodellen. Som ägare premieras man för att ta den risken.  

Det finns även en ränterisk i att investera i BDC’s vilket gör att dom fungerar bra i nuvarande lågränteklimat, men å andra sidan ökar risken radikalt om räntan går upp. Dom lånar ut till hög ränta som deras klienter kan få svårt att betala, samtidigt som bolaget självt kan ha stora kapitalkostnader.  

 

Hur värderar man ett BDC för att bedöma om det är en bra investering? 

Ett vanligt sätt att bedöma om ett BDC’s aktiekurs gör det till en bra investering är att titta på dess Net Asset Value (NAV), bolagets samlade tillgångar minus skulder i balansräkningen. 

Lite förenklat är det således att föredra om ett BDC’s aktie handlas till en rabatt mot sitt NAV. Ungefär som när man tittar på investmentbolag, finns det BDCs som har en historik att mestadels handlas till en rabatt mot sitt NAV. Ett bra BDC har över tid ett stabilt och växande NAV. 

Man bör även gräva lite djupare än att bara titta på här och nu för att bedöma om priset är bra eller inte. 

Utöver att titta på pris i förhållande till NAV, bör man även genomlysa lite andra faktorer för att bedöma om ett BDC är en bra investering eller ej, som tex: 

 • Kapitalallokering i form av vad pengarna används till? Är det för tillväxt, förvärv, utköp, omfinansiering etc. 
 • Viktning av branscher och enskilda företag i låneportföljen, är den balanserad? 
 • Till den grad det är möjligt försök att bedöma kvaliten på låneportföljen. Finns det enskilda branscher eller företag som utgör stor risk? 
 • Hur är BDC’ts skulder strukturerade, mao hur mycket “first vs. second lien debt” man har?  Med “first lien debt” menas helt enkelt vem som först har rätt till pengarna om företaget man investerat i skulle gå i konkurs.   
 • Hur högt belånat är BDC’t, och vilka räntor har dom på sina lån? 
 • Vad är utdelningshistoriken? Har man behållt, höjt eller sänkt utdelningen under tex den senaste 5 års perioden? 
 • Till vilken grad täcker bolaget sin utdelning med kassaflödet?  Är intäkterna stabila?  Har man marginal för att fortsätta betala sin höga utdelning eller föreligger risk för en sänkning? 
 • Vilken bakgrund, erfarenhet och “track record” har ledningen?  
 • Hur ser ägarbilden ut, institutionellt- vs. insiderägande? 

I nästa inlägg kommer lite exempel på några mer, och några mindre populära BDC’s. Jag summerar även mina erfarenheter av att investera i BDC’s och tankarna kring utfallet hittills och om det är och har varit bra investeringar?

img_0782

 

Disclaimer 

Jag tar inget som helst ansvar för eventuella felskrivningar, felräkningar och / eller tankevurpor. Jag tillhandahåller ej heller någon form av rådgivning. Gör din egen analys innan du köper. Du får ta detta för vad det är, inspiration och / eller underhållning…. 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s