Det största bolaget du förmodligen inte hört talas om…

Screen Shot 2019-10-23 at 16.09.19

 

Igår susade det förbi en artikel om Anta i mitt flöde med samma rubrik som ovan. Nyfiken som jag är så kunde jag inte låta bli att klicka…

Jag hade trots allt  aldrig hört talas om bolaget förut, kanske inte du heller? Även om Anta var totalt okänt för mig, visar det sig att dom äger en hel drös med varumärken som de flesta av oss med största säkerhet har hört talas om och även köpt produkter av.

ANTA Sports Products Ltd är i grunden en kinesisk tillverkare av sportartiklar listad på Hong Kong börsen sedan 2007 där man handlas under tickern 2020.HK.  Bolaget grundades 1994 och har sitt huvudkontor i Jinjiang, Kina.  

 

Varumärken

Förutom att man designar, tillverkar och säljer träningskläder, skor och tillbehör under sitt eget varumärke, Anta som företrädelsevis säljs i Kina, äger man även ett antal kända internationella varumärken som bla  Descente,  Fila och lifestyle– och skomärket Sprandi som riktar in sig på kinesisk medelklass. Det varumärket skall dock inte förväxlas med det CCC ägda, polska skomärket Sprandi 

Sedan April 2019 räknar man även in även Salomon, Atomic, Peak Performance, Suunto, Wilson, Louisville Slugger och Enve Sports i familjen efter att man slutfört förvärvet av finska Amer Sports. 

Efter förvärvet av Amer Sports har man organiserat verksamheten i tre olika divisioner: 

  •  Performance Sports Brand Group  
  •  Fashion Sports Brand Group  
  •  Outdoor Sports Brand Group 

Lustigt nog presenterar man varumärkena i portföljen lite annorlunda grafiskt… 

Screen Shot 2019-10-23 at 15.01.25

Man säljer idag sina produkter både via ca 12,500 traditionella butiker och outlets samt via närbutiker för de olika varumärkena. 

 

Lite nyckeltal

Man har idag ungefär 29,000 anställda, en market cap på 196 miljarder Hong Kong dollar, motsvarar ca $ 25 BUSD. Omsättningen för helåret 2018 var 24,1 miljarder Renminbi / Yuan (RMB)  motsvarande ca $ 3,02 BUSD, och nettovinsten för samma period var $ 4,1 miljarder RMB. 

För närvarande kommer 61% av omsättningen från kläder, ca 36% från skor och resterande 3% från accessoarer. Kläder är även det i särklass snabbast växande produktsegmentet med en tillväxt på 61,4% y/y.

Screen Shot 2019-10-23 at 15.11.01(Av någon anledning mäter man all omsättning / vinst etc i den kinesiska valutan RMB, men… men anger aktiekurs & utdelningar i HKD per var man är listade.)  

Jämför man med tex Nike som omsatte $ 39,1 BUSD eller Adidas som omsatte $ 22,5 BUSD för 2018 är Anta fortfarande litet men….

… när Nikes årliga tillväxt ligger på ca 5 – 7,5% de senaste 5 åren, Adidas lite lägre i snitt, har Anta’s omsättning senaste 5 åren växt med mellan 20 – 45%, och vinsten mellan 20 – 30%.  Sedan bolaget listades 2007 har omsättningen växt med hela 706%…  

Förutom en snabb omsättnings- och vinsttillväxt har även aktiekursen utvecklats riktigt starkt, på 1 år är den + 138%   och över en 5 års period är det  + 386%.   

Återstår att se om man kan fortsätta trenden med snabb tillväxt. Man jobbar onekligen hårt på det, både organiskt och via förvärv.  Framförallt intressant att se vad man kan göra av de fina varumärkena man förvärvat i och med köpet av Amer Sports. 

Där tänker jag i alla fall främst på Salomon, Atomic, Wilson och av lite egenintresse, självklart Enve som gör ”übergrymma” cykelhjul…

 

Är det en attraktiv utdelningsaktie?

För mig som är utdelningsinvesterare är jag förstås väldigt nyfiken på att se om Anta skulle kunna vara ett bra case att titta på, men tyvärr så verkar man ha en ganska “skakig” utdelningstrend.

Vad jag kan leta mig till har man inte en klar och uttalad utdelningspolicy mer än att man lite luddigt uttryckt att man skall betala utdelning.

Med nuvarande aktiekurs på 69,45 HKD och en utdelning på 0,31 HKD som betalas ut 2 ggr per år, i April och Augusti blir direktavkastningen bara ca 0,89%. Man har dessutom sänkt utdelningen i år, efter att den stigit något under några år innan. 

Fram till helårsrapporten för 2018 har man vad jag kan se delat ut ca 70% av vinsten och för 2019 är man nere på ca 45%, detta trots både en kraftigt ökad vinst och likaledes kassaflöde.  Det finns även gott om pengar i kassan, så man borde utan problem kunna betala en stabil och växande utdelning. 

Någon som blev nyfiken eller rent av redan är investerad i Anta?

 

Screen Shot 2019-10-23 at 18.14.41

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s