Lite tankar kring Coca Cola Co’s Q3 rapport 

Screen Shot 2019-10-18 at 17.05.31

 

För lite drygt en vecka sedan gjorde jag en jämförelse mellan the Coca Cola Company (fortsättningsvis benämnt COKE) och PepsiCo för att utröna vilken som är den bästa utdelningsaktien.  (Du kan läsa den här: https://utdelningscyklisten.com/2019/10/08/coca-cola-co-eller-pepsico-vilken-ar-den-basta-utdelningsaktien/ )

Under de senaste åren har COKE jobbat hårt för att bredda sin produktportfölj och expandera bortom sötade läskedrycker. Man har bla förvärvat engelska Costa Coffee, man har nya sportdrycker, och man har även “smyglanserat” sin egen energidryck, Coca Cola Energy senaste månaderna.

Jag är lite nyfiken på att testa COKE Energy för att se om det är någon skillnad mot traditionella energidrycker som Red Bull detta pga COKE’s egen claim att det är ”den enda energidrycken med riktig Cola smak”…  Efter att ha läst en ganska utförlig och seriös recension på “Fulcola.com” kanske jag skall låta bli…  Någon läsare som har testat?

Bland analytiker & skribenter på diverse forum har det varit mycket fokus på när COKE skall börja se effekten av den här transformationen.

 

COKEs Q3 rapport

Idag kom COKE med sin rapport för årets tredje kvartal, så nu har båda bolagen i jämförelsen  rapporterat förra kvartalet.

Inför rapporten var analytikerkonsensus att man skulle missa på vinstmålen men överträffa på omsättningen. Förväntningarna på vinsten låg på $0,56 per aktie vilket motsvarar – 3,5% y/y, och för omsättningen låg den på $ 9,42 BUSD.

Nu föll det sig så att vinsten landade på $0,56 / aktie vilket var helt i linje med förväntningarna. Omsättningen landade på $ 9,5 BUSD och med det slog man konsensus med $80 Mill.

I Nordamerika som är den största marknaden samt i Asia Pacific var den organiska försäljningstillväxten 3%, och i EMEA var den 4% vilket inte riktigt når upp till målet på 5%. Det som stack ut i Q3 är Latinamerika som var hela +12%, Global Ventures +14% & Bottling där man var +9%.  Totalt landade försäljningstillväxten på 5% vilket är helt i linje med målet, och det slog konsensus på 4,1%.

Vinsten per aktie matchade konsensus trots en hel del valutautmaningar, och det får ses som ett styrketecken. Marginalerna föll dock 9,2% till 28,1% att jämföra med 30,7% för ett år sedan.

Cashflow från verksamheten i Q3 var $ 7,8 BUSD vilket är +37% y/y och YTD fritt kassaflöde är $ 6,6 BUSD, upp 41% vilket imponerar.

Man står fast vid guidance att den organiska tillväxten skall nå upp till 5% och att vinsten per aktie hamnar i spannet –1% till +1%.

 

Hur står sig COKE vs.PepsiCo efter Q3 rapporten?

Överlag var båda rapporterna bra, men inga kioskvältare vilket är rätt väntat för två väldigt mogna bolag som dessutom befinner sig på en omfattande transitionsresa för att fortsätta vara relevanta för sina kunder under överskådlig framtid.

Med facit i hand från båda bolagen står jag fortsatt fast vid att PepsiCo just nu är den bättre aktien för en utdelningsinvesterare.

Båda aktierna är just nu ganska nära sina 52 veckors högsta, tillika all time high kurser. Därmed kanske inte läge just nu att gå in tungt i bolagen om man inte redan har dom i portföljen.

För egen del utgör PepsiCo just nu 0,91% av portföljen, och jag kan tänka mig att dutta in lite småköp vid tillfälle för att bumpa upp innehavet över 1%’s gränsen.

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s