Kan jag göra mitt barn till miljonär på 18 årsdagen? Del 2 (4) aktiesparandet. 

 Screen Shot 2019-10-10 at 14.13.17

Som jag nämnde i det förra inlägget är min sons sparande idag både i aktier och fonder. För närvarande är viktningen av portföljvärdet ca 37% aktier och 63% fonder. Över tid är tanken att vikningen skall vara ca 50/50. 

Huvudanledningen till varför vi även sparar i aktier åt honom är möjligheten att bygga en “Pengamaskinredan i unga år och under lång tid kunna dra nytta av “världens 8e underverk”, ränta ränta.

Just nu består portföljen av 12 olika bolag, 4 svenska och 8 amerikanska. De svenska ligger i ett ISK och de amerikanska i en KF (Kapitalförsäkring).  I takt med att viktningen av aktier ökar kommer antalet innehav förmodligen att öka lite, kanske upp till 20-talet innehav.   

För att grabben skall kunna relatera till bolagen när han blir något år äldre, har det blivit några bolag som är kul, och vars produkter han ett eller annat sätt redan idag konsumerar. 

 

Svenska innehav 

Om vi börjar med de svenska innehaven som är av lite mer traditionell och tråkig natur, är dessa: Industrivärden, Investor, Latour & Volvo.  

Investmentbolagen är utplockade för att ge en bra riskspridning, och där dom i stigande bokstavsordning över en 10-års period kan kategoriseras som bra, bättre & bäst 

Volvo valdes av den enkla anledningen att morfar, tillika juniors idol, jobbade där hela sin yrkesverksamma karriär 🙂         

Om vi jämför dessa fyra bolag över en 10-års period kan vi se att alla har levererat en väldigt bra avkastning, och där alla spöar OMX-30.  Bäst är Latour som stigit 491% förjt av Investor + 276%, Industrivärden med + 164% och Volvo med en ökning 115%.                                                                                                                                                                                                                         Screen Shot 2019-10-11 at 13.49.56 

Amerikanska innehav 

De 8 amerikanska innehaven är en blandad kompott med några stabila, tråkiga och några lite roligare bolag. 

I bokstavsordning är innehaven följande: AT&T, Activision Blizzard, Coca Cola, McDonalds, Realty Income Corp., Starbucks, Texas Instruments & Walt Disney. 

McDonalds & Walt Disney var självklara Junior är en entusiastisk konsument av deras produkter. Han har även smuttat någon CocaCola men inte riktigt fastnat ännu. Activision Blizzard producerar ju spel, och det spelas redan en hel del, så rimligen är han en framtida konsument här. 

AT&T, Realty Income & Texas Instruments har plockats in i egenskap av att dom är stabila utdelare och även höjer utdelningen, om än i lite olika ändar av skalan.     

Slutligen Starbucks som plockades in pga bra historik av utdelningshöjningar, dock blev det tji det i år, men… Det är det bolag som levererat klart högst kurstillväxt sedan det plockades in och snuddar snart tack vare lite “valuta doping” 100%. 

Ser vi till de amerikanska innehaven som helhet över de senaste 10 åren, har alla bolagen levererat en positiv kursutveckling, och 6 av 8 spöar Dow Jones Index. De enda bolagen som inte slagit index över den här tidsramen är AT&T och CocaCola 

Det bolag som haft i särklass bäst utveckling över de senaste 10 åren är Starbucks med en uppgång hela 770%. andra plats hittar vi Texas Instruments med en utveckling + 468% och som trea hamnar Walt Disney Co + 375%.   

Screen Shot 2019-10-11 at 14.16.51

 

Lite fakta och kuriosa om Juniors aktieportfölj 

Aktieportföljens investerade värde är i skrivande stund strax under 70,000 kr och det har en YoC 3,53%.    

Trots sin ringa ålder och väldigt lite “time in the market” spöar sonen bokstavligen talat skiten ur farsan två områden; portföljens totalavkastning och utdelningstillväxten i år. 

Totalt har hans aktieportfölj som snart är 3 år gammal, gett en kursökning 71,5%, eller ca 23,8% per år…!  “Valuta doping” har självfallet gett en bra extraskjuts, men… det räknas det med. 

Ser vi till årets utdelningshöjningar är det även där total utklassning där han tack vare Volvo’s extrautdelning är uppe i 25,55%….!  Han hade för övrigt vunnit även utan den han landat 7,75%.  Att jämföra med undertecknads 5,66%…  

De 12 innehaven levererar för närvarande 43 utdelningstillfällen spritt över året, och ger just nu ganska exakt 1st McDonalds “Happy Meal i veckan i utdelning 😉 

Nedan hittar du en bild hur portföljen är komponerad med viktningar av respektive innehav, Yield on Cost samt diverse statistik både längden och tvären.   

Screen Shot 2019-10-11 at 15.01.28 

 

Förväntad utveckling fram till 18 årsdagen 

I de uträkningar och prognoser som följer nedan har jag antagit att 2/3 av barnbidraget (fram till 16 års ålder) kommer att avsättas till aktier, vi kommer att stoppa in någon eller några tusenlappar extra per år, och vidare räknar jag med en utdelningstillväxt 6% per år samt att portföljens värde ökar med 7% per år. Den genomsnittliga totalavkastningen antas således att vara 13% per år vilket känns rimligt.  

 

Screen Shot 2019-10-11 at 18.34.11

Screen Shot 2019-10-11 at 18.34.28

Förutsatt att avkastningen följer de antaganden som gjorts samt att vi håller disciplinen och investerar enligt plan, kommer aktieportföljen vid sonens 18 årsdag att vara värd ca 689,000 kr och leverera ca 18,900 kr i utdelning per år.  Med en genomsnittlig utdelningshöjning på 6% på nuvarande portfölj, kommer Juniors YoC att landa på ca 7,5% runt 18-årsdagen. Time In The Market rockar…! 🙂

Sammantaget en helt fantastisk avkastning och en “Pengamaskinsom spottar ur sig en väldigt respektabel summa per månad / år. 

I nästa inlägg blir det en lite närmare titt på Juniors fondportfölj.

Annons

2 kommentarer

 1. Väldigt inspirerande, junior är grym på börsen och kommer definitivt ha det lite lättare i framtiden tack vare hans föräldrar!

  En fråga då vi också sparar till barnen, men endast i fonder för tillfället. Hur gör ni med aktieköpen och courtaget för dessa? Känns som att courtaget kommer bli ganska dyrt om man nu sparar barnbidraget varje månad. Säg exempelvis att vi skulle köpa Investor, Latour, Svolder och Industrivärlden för 300kr(tot 1200kr) varje månad. Courtage för 4st aktieköp känns dyrt varje månad när man endast handlar för så små summor? Hur tänker ni här? Köper ni aktier varje månad och tar ”courtagesmällen” eller gör ni de köpen mer sällan fast med större summor? Vore intressant att höra.

  Gilla

  • Hej Gus!

   Tack för de fina orden!

   Vi brukar göra ett ennda köp i månaden åt Junior, dvs med barnbidraget plus den utdelning som kommit in. På så sätt håller vi nere courtagekostnaderna.

   Hans utdelningar är just nu någon eller några tior här och där vilket är för lite för att göra några köp med.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s