Kan jag göra mitt barn till miljonär på 18-årsdagen med “vanligt sparande”?

 

Sparande till barn är något som det skrivs, debatteras och diskuteras flitigt om både bloggar, bland sparekonomer, i böcker, i pressen, och t.o.m. i morgon-TV soffan där man bla intervjuat en “Rikedomscoachsom skrivit böcker temat. 

Det finns en uppsjö av teorier om hur man lyckas bäst med detta. 

Något jag inte sett lika mycket av är konkreta exempel där man diskuterar hur man själv går tillväga, och hur ”barnsparandet” utvecklat sig över tid. Det är ju det som är intressant i mitt tycke. Jag har sett några bloggare som gjort det, och tummen upp till er för det! 

Det finns självklart flera sätt än ett att lyckas med föresatsen att göra sitt barn till miljonär lagom till 18-årsdagen. 

Jag har visserligen “bara” 5 års erfarenhet området, men jag tänkte i alla fall försöka visa hur jag jobbar med min sons sparande och hur det har gått hittills. 

 

Bakgrund 

Redan innan vår son föddes hade jag en ide om attjag vill göra honom till miljonär innan han fyller 18.”  När jag själv växte upp hade jag i princip inget sparande alls när jag var 18…  

Jag hade en rätt typisk medelklassuppväxt i en liten stad, och blev uppfostrad till att veta värdet av pengar och hålla i det jag hade.  Dock var det inte förrän jag började jobba direkt efter gymnasiet som jag kunde börja spara lite. 

var syftet att kunna åka ut och resa, och efter det studera. Efter att ha studerat ca 5 ½ år i USA och levt extrajobb, stipendier, studiebidrag & studielån var jag totalt luspank när jag stod där med mitt diplom för en avklarad MBA.  

Det var bara att skaffa ett jobb asap för att börja beta av studielånet…  

Utan att in detaljer kan jag knastertorrt konstatera att de första 3 – 4 åren i arbetslivet, med en väldigt låg lön, och som ny i Stockholm med en kostnadsnivå som vida översteg det jag var van vid, levdes det i princip från lön till lön trots att jag levde ytterst sparsamt och fortsatte äta Ramen Noodles.…  

Jag bodde långt utanför stan, i andra hand, hade definitivt inte råd att köpa en lägenhet och självklart heller inte en bil 

Det blev att bo i en mindre glamorös söderförort och pendla dryga 1 ½ tim enkel resa, till jobbet med buss, tunnelbana, genomsuckarnas gång…” till pendeltåget och slutligen en 10 minuters promenad innan jag var framme jobbet.   

Det var definitivt både en härdande och stärkande erfarenhet att ta tag i sin egen försörjning tidigt och att genom hårt arbete lyckas komma till den position där jag är idag, men… det hade definitivt varit lättare och gått mycket fortare om jag hade haft med mig lite sparande från tidigt i barndomen. 

Detta är anledningen till att jag vill ge min son större möjligheter när han är 18, (förutsatt att han kan ta ansvaret 😉 att hantera sina pengar) han kan klara av studierna skuldfri, och köpa en lägenhet i ett ok läge om han vill. 

 

Hur sparar vi? 

Redan dagen efter vår son föddes hade ett bankkonto öppnats och det fanns en liten grundplåt att börja spara från tack vare bidrag från oss föräldrar, övrig familj och en del givmilda vänner. 

Istället för att som jag var uppfostrad, att ha mina sparpengar ett bankkonto, som visserligen gav lite ränta (!), började vi med att stoppa in grundplåten i en handfull aktiefonder.  

Första två åren sparade vi precis som nu hela barnbidraget samt lite extra här och där, men då bara i fonder.  Jag gjorde ett aktivt val att uteslutande köra aktiefonder med utgångspunkt i vad jag själv ägt samt sådana med en hög Morningstar rating.   

Utdelningsinvesterare som jag är… var det dock svårt att inte tänka lite i de banorna även för min son. Han har ju tiden sin sida, det skall sparas i många år. 

Jag var väldigt nyfiken att göra ett praktiskt exempel av vad “time in the market” och ränta ränta kan  för effekt över hans uppväxt. 

Eftersom jag själv är i den fasen där jag skall leva min avkastning och således vill maximera de passiva inkomsterna har jag en portfölj med mer “high yield” och “fixed income” än utdelningshöjare. 

För sonens räkning har jag dock prioriterat utdelningshöjare av lite olika karaktär, samt investmentbolag. För att han sedan skall kunna relatera till bolagen har det även blivit några bolag vars produkter han ett eller annat sätt redan idag konsumerar😊 

 

Hur går “Juniors” investeringar då? 

I kommande inlägg tänkte jag göra en genomlysning av sonens aktie– & fondportfölj Vilken typ av konton det sparas i och varför, samt vad utfallet är hittills och slutligen även  försöka projicera hur dessa investeringar kommer att leverera fram till hans 18-årsdag. 

Vi börjar med aktierna och sedan fonderna innan säcken knyts ihop i en sammanfattning och slutsats.  

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s