Coca Cola Co. eller PepsiCo., vilken är den bästa utdelningsaktien?

Den frågan har debatterats flitigt bland investerare i princip så länge bolagen har funnits på börsen och kommer rimligen fortsätta att diskueras i många år till, även om varumärkena inte riktigt är lika bittra konkurrenter som för 30 – 40 år sedan…
För många år sedan… på det glada 90-talet… studerade jag på college i USA. Under en tid bodde jag i en liten stad strax utanför Atlanta, Ga där The Coca Cola Company har sitt huvudkontor och i vars omnejd det finns massor av gamla ”Coke Millionaires” ute i buskarna, skrev jag en terminsuppsats om bolaget.
Kom att tänka på den i samband med PepsiCo’s kvartalsrapport förra veckan då det kom en tweet med en fråga hur jag såg på The Coca Cola Co vs. PepsiCo. Det var som sagt ett tag sedan jag jämförde, så nu är det dags igen…

Kort bakgrund om företagen:

Inget av bolagen behöver väl egentligen någon närmare presentation då du sannolikt konsumerar en del av deras produkter, dock är dessa mastodonter idag kanske inte riktigt vad du tror…

CocaCola grundades 1886 i Atlanta Ga. av apotekaren John Pemberton, ursprungligen som en smärtstillande medecin, och marknadsfördes bla som ett alternativ till morfin…! Den ursprungliga formeln innehöll under en kort tid faktiskt lite kokain… Efter Pembertons plötsliga död 1888 köpte affärsmannen Asa Candler upp bolaget för $ 2,300 som senare inkorporerade The Coca Cola Company 1892. Aktien har handlats publikt sedan 1919.
CocaCola var tidiga med att anamma franchisemodellen, där man har kört en franchisead distributionsmodell sedan 1889. Bolaget producerar koncentratet för drycken som sedan säljs till licensierade producenter runt om i världen. På senare tid har man dock “in-housat” bla sin största producent i USA, Coca Cola Refreshments.
The Coca Cola Company (fortsättningsvis benämnt ”Coke” för enkelhetens skull) är listat på NYSE och handlas under symbolen KO. Huvudkontoret ligger fortfarande i Atlanta, Ga., och leds sedan December 2016 av VD & Styrelseordförande James Quincy.
Bolaget har idag ca 63,000 anställda och man omsatte 2018 $ 31,85 BUSD med en vinst på $ 6,43 BUSD. Börsvärdet är nu i Oktober 2019 ca $ 230 BUSD.
Coke’s mest kända varumärken förutom Coca Cola är Sprite, Minute Maid, Powerade, Dasani och numera även Costa Coffee.

Som lite kul kuriosa om aktien kan nämnas att EN Coke aktie köpt för $ 40 år 1919, och med alla utdelningar återinvesterade, idag har genererat ett värde på över $ 10 MUSD… Det torde vara det ultimata exemplet på Time in The Market, eller…?!?

Coke har betalat utdelning sedan 1920, och man har höjt den varje år sedan 1963.

Det ursprungliga Pepsi grundades 1902 av apotekaren Caleb Bradham i Duplin Co., North Carolina. Bradham’s bolag gick dock i konkurs 1923 pga instabila sockerpriser. Varumärket Pepsi köptes samma år av Craven Holding Corp., som 1931 sålde det vidare till Wall Street mäklaren Roy Megargel, och Charles Guth’s Loft Incorporated, en godistillverkare. 1935 manövererades Guth ut av Loft’s aktieägare, godisförsäljningen spans av, och 1941 bildades the Pepsi Cola Company.

Bolaget förblev ett enproduktsbolag fram till början av 1960 talet då man expanderade med Diet Pepsi och Mountain Dew.
Dagens PepsiCo bildades 1965 genom att the Pepsi Cola Company gick samman med Frito Lay, och man flyttade huvudkontoret till sin nuvarande lokation i Purchase, NY. VDn för PepsiCo heter sedan Oktober 2018 Ramon Laguarta, han efterträdde då den ikoniska Indra Nooyi som framgångsrikt styrde in bolaget mot en mer hälsosam inriktning och image och ledde bolaget mellan 2006 – 2018.
Bolaget har idag ca 263,000 anställda, man omsatte 2018 $ 64,7 BUSD med en vinst på $ 12,5 BUSD. Börsvärdet är för närvarande $ 192,3 BUSD. Efter att ha handlats på NYSE i 39 år bytte bolaget listning till Nasdaq den 20 December 2017.
Omsättnings- och vinstmässigt är alltså PepsiCo nästan dubbelt så stort som The Coca Cola Company medans börsvärdet ”bara” är 83,4% av # KO’s.

PepsiCo’s mest kända varumärken är idag PepsiCola,Up, Gatorade, Tropicana, Lays, Doritos, Tostitos, Quaker Foods och Aquafina mfl. Totalt har man dryga 20-talet varumärken som omsätter > $ 1 BUSD. Ett av arven efter Indra Nooyi är hur man klassificerar in sina produkter i tre kategorier;

  • Good for you
  • Better for you
  • Fun for you.

– En bra omskrivning av Bad for you…

 

Jämförelse av bolagens affärsmodeller:

Innan vi börjar grotta ner oss i att jämföra hur bolagen har preseterat historisk, hur man presterar just nu samt hur framtidsutsikterna ser ut, kan det vara på sin plats att jämföra verksamheterna sida vid sida.
PepsiCo får som bekant idag över 53% av sina intäkter från annat än drycker. Således är bolag som Mondolez, General Mills och till viss del även Kelloggs nästan mer konkurrerande än Coke som är 100% drycker. Men, över 100 års historik av att konstant jämföras ”head to head” försvinner inte så lätt…
I grafiken nedan som sammanställts av ”The Four Week MBA” har man gjort en sida vid sida jämförelse av Coke & PepsiCo’s affärsmodeller som jag tycker är riktigt intressant. Jämförelsen är från 2017, men fortfarande relevant.

Två extremt framgångsrika bolag som över tid berikat trogna ägare storligen men som har utvecklats åt lite olika håll.
Så… vilket bolag är den bästa investeringen i dagsläget, om man som jag är utdelningsinvesterare då?
Häng med så får vi se 😉

 

The Cola Wars

”The Cola Wars” var ett aggressivt ”marknadsföringskrig” som började utkämpas mellan bolagen i slutet av 70-talet och som varade långt in på 80-talet. Ett av resultaten av ”kriget” var ”NEW Coke” som introducerades i April 1985. En megaflopp…! Men den visade i all fall hur otroligt stark varumärkeslojalitet orginalet hade, och man tvingades återlansera det inom några månader, nu som ”Coke Classic”.
Smarta marknadsförare lyckades faktiskt vända debaclet till något positivt. Vill du se en 45 minuters dokumentär om “The Cola Wars” och mer finns den här:
https://youtu.be/QgVNMnTxC0U
”The Cola Wars 2.0” en kul liten 95 sekunder lång filmsnutt som visar hur man marknadsför sig idag:
https://edition.cnn.com/videos/cnnmoney/2018/04/26/coke-vs-pepsi-cola-war-back-orig.cnnmoney

Faktorer som avgör vilket bolag som är den bästa utdelningsinvesteringen:

1. Utdelningshistorik

Coke började betala utdelningar till sina ägare 1920, och man har höjt den varje år sedan 1963, en streak på 56 år! Med detta är man en sk ”Dividend King”.
PepsiCo har gett utdelning till aktieägarna sedan 1965, och man har höjt utdelningen varje år sedan 1973, mao 46 år i rad och är just nu klassad som en ”Dividend Aristocrat”
Vinnare Rond #1: Coke

2. Direktavkastning

I skrivande stund handlas Coke till en kurs av $ 54,05, detta är bara är ca 3,4% från årshögstat på $ 55,92 vilket även är ”All Time High”. Följaktligen är även nuvarande direktavkastning på 2,93% historiskt låg. DA snittet de senaste 4 åren ligger på 3,39%.
PepsiCo handlas just nu för $139,05 efter en stark Q3 rapport förra veckan, och även det väldigt nära sitt 52 veckorshögsta och ATH på $140,05. Nuvarande DA är 2,72%, och snitt DA för senaste 4 åren ligger på 3,00%.
Vinnare Rond #2: Coke

3. Hur säker är utdelningen?

Överlag är min åsikt att både Coke & PepsiCo’s utdelningar är väldigt säkra, och att man kommer fortsätta att höja den inom en överskådlig framtid. Dock kommer man förmodligen att växa sin utdelning i lite olika takt.
Med vad jag har läst mig till, och vad jag vet idag, har Pepsi bättre möjligheter att fortsätta höja utdelningen i en högre takt än Coke.
I mitt tycke finns det fyra huvudanledningar till detta:
1. PepsiCo har en mer diversifierad verksamhet som ger större tillväxtmöjligheter, då det är något högre marginaler på snacks än drycker. En annan utmaning för Coke är att konsumtionen av läskedrycker är på väg nedåt och man har mer press än PepsiCo att komma fram med nya, bättre alternativ och samtidigt ha en effektiv produktportfölj.
2. PepsiCo har växt sitt fria kassaflöde snabbare. Över den senaste 10-års perioden har PepsiCo’s fria kassaflöde växt med 47% medans Coke, har växt det med 19% över samma period.
3. PepsiCo har även varit mer effektiva med återköp av aktier och har på så sätt växt utdelningen snabbare.
4. PepsiCo delar ut en lägre andel av både fritt kassaflöde och vinst till sina aktieägare.
a. 2018 delade Coke ut 111% av det fria kassaflödet medans PepsiCo delade ut 80%. Detta är historiskt högt för båda bolagen, och huvudanledningen till detta är att man genonför omfattande omstruktureringar av verksamheten för möta skiftande kundpreferenser.
b. Över den senaste 5 års perioden har Coke i en stigande trend delat ut mellan 59 – 80% av vinsten till ägarna. Under samma period har PepsiCo utdelade vinst stigit från 58 – 69 % av vinsten.
Vinnare Rond 3: PepsiCo

4. Hur är utdelningstillväxten?

Båda bolagen har en lång historik av bra och stabil utdelningstillväxt. Tittar vi på utdelningstillväxten över 1, 3, 5 & 10 år får vi följande resultat.
Coke: 1år = 2,56%, 3år = 5,73%, 5år = 6,85% & 10år = 7,46%. Över de senaste 20 åren har man höjt den årliga utdelningen från $ 0,32 till $1,60 per år, totalt 400%.
PepsiCo: 1år = 3,00%, 3år = 9,1%, 5år = 9,88% & 10år = 8,08%. Ser vi över ett spann på 20 år har man höjt den årliga utdelningen från $0,535 till $ 3,82 per år, totalt 614%.
Vinnare rond 4: PepsiCo

5. Vinst och vinsttillväxt

Enklaste sättet att växa vinsten över tid är naturligtvis att “bara” sälja mer av samma produkt, men… Någonstans tar ju tillväxtutrymmet stopp samt att kundpreferenser och marknaden med den ändras kontinuerligt.
För att kunna fortsätta leverera måste man utveckla affärsmodellen och diversifiera verksamheten.
Både Coke och PepsiCo startade som renodlade läskedrycksföretag, men över tid har dom utvecklats åt lite olika håll. Coke är fortsatt en renodlad dryckesleverantör, dock med en enorm portfölj där man driver utvecklingen mot te, kaffe och generellt mindre socker.
PepsiCo har sedan sammanslagningen med FritoLay 1965 även har tagit in snacks i portföljen och över tid har man aktivt jobbat för att erbjuda hälsosammare alternativ. Produkter som är ”Good for you”…
2018 tjänade Coke $ 6,4 BUSD att jämföra med PepsiCo’s $ 12,5 BUSD, vinsten per aktie var $ 1,50 för Coke respektive $ 8,78 för PepsiCo.
Sett över de senaste 5 åren har Coke’s vinst per aktie sjunkit från $ 1,60 under 2014 till $ 1,50 för 2018. Under samma period har PepsiCo’s vinst å andra sidan stigit från $ 4,27 till $ 8,78 per aktie.
Vinnare rond 5: PepsiCo

6. Vädering

Både Coke och PepsiCo handlas just nu till P/E tal på 25,7 respektive 24,4 och båda bolagen växer PE med en faktor 3,6 för PepsiCo vs 3,8 för Coke.
Sett till vad analytiker tycker finns det på MarketBeat ett konsensus bland ett 20-tal att Coke’s aktie för närvarande har en upsida på 0,96% vs PepsiCo som anses ha en nersida på 2,29%. Båda bolagen är just nu väldigt högt värderade…
Sett till köp, behåll eller säljrekommendationer på samma portal, har Coke just nu 8 köp och 10 som säger behåll, för PepsiCo är sentimentet 9 köp, 10 behåll och 1 som säger sälj.
Dessa rekommendationer är som oftast mer sett till potentiell kursökning i närtid, hellre än totalavkastning över många år vilket jag som utdelningsinvesterare tittar mer på.
Vinnare rond 6: oavgjort

7. Kursutveckling

Här är det inget snack, PepsiCo slår Coke över alla tidsspan från YTD 2019 och upp till 10 år som känns som ett relavent tidsfönster för jämförelse.

Vinnare rond 7: PepsiCo

8. Senaste kvartalsrapporten & framtidsutsikter
Pepsi levererade en stark Q3 rapport i torsdags förra veckan där man rapporterade en vinst på $ 1,56 ($ 1,50) per aktie och en omsättning på $ 17,19 BUSD ($16,93), +4,3% q/q och slog alltså analytikernas estimat både för omsättning och vinst samt att man passade på att höja sin guidance för helåret.
PepsiCo’s mål för helåret är en omsättningstillväxt på 4% vilket man känner sig komfortabla att klara av eller rent av överträffa.
Coke kommer med sin Q3 rapport på fredag nästa vecka, den 18 oktober. I sin senaste guidning från den 23e Juli indikerar man ett förväntat resultat i spannet $ 2,06 – 2,10 per aktie, och analytikerna förväntar sig runt $ 2,10. Blir väldigt spännande att var det landar!
Sett ur ett mer långsiktigt perspektiv har både Coke och PepsiCo väldigt starka ”moats” med väldigt stabila och väl etablerarade affärsmodeller, grymma distributionsnät och stora marknadsandelar. Detta sammantaget gör att det är väldigt svårt att konkurrera ut dne här typen av spelare, och dom kan diktera sina positioner på butikshyllorna relativt fritt.
Coke var 2018 rankat som världens 6e starkaste varumärke av Forbes, värderat till $ 53,7 BUSD. Pepsi hamnar i samma lista på plats 29, väderat till $ 18,4 BUSD och Frito Lay på plats 41 med ett värde på $ 14,4 BUSD. Om vi slår samman värdet Pepsi & Frito Lay’s varumärken skulle man hamna på plats 16.
Bolagens hot och svagheter består egentligen ”bara” i att dagens konsumenter mer och mer väljer bort sötade läskedrycker och snacks. Sett till hur bolagen agerar och positionerar sig är det väldigt tydligt att både Coke och Pepsi är ”på bollen” här och agerar för att inte bara hänga med i, utan också leda utvecklingen i sin bransch.
Coke jobbar med att positionera sig som ”the total beverage company”, där man ser att tillväxten främst ligger i te, juicer och nu senast med förvärvet av Costa Coffee, kaffe. Det beräknas att marknaden för ”varma drycker” är $ 500 BUSD per år. Man har onekligen en hel del muskler för att gå efter denna.
PepsiCo följer en liknande linje i att gå från rena snacks som Doritos och Cheetos till att expandera sitt ”Better for you” segment med snacks som innehåller mindre salt och socker. Ett annat intressant förvärv som gjordes 2018 var när man köpte Soda Stream som öppnar upp nya sätt att få ut sina produkter till kunderna, i hemmet…
Om jag skulle ge något bolag en edge här går min röst till PepsiCo där jag tycker att den transformationsresa som inleddes av tidigare VDn Indra Nooyi är väldigt imponerande.
Såvitt jag som lekman kan bedöma verkar båda strategierna fungera väl hittils. Även om både Coke & PepsiCo växer långsamt, där försäljningen taktar runt + 4 – 5% i organisk tillväxt per år. Båda växer även sina marginaler genom ständiga effektiviseringar, och här har Coke lyckats bättre än PepsiCo.
Vinnare rond 8: PepsiCo, pga bättre diversifiering.

$ 1,000 investerade för 10 år sedan, vilket bolag har varit bäst?

Jag väljer att avsluta ”boxningsmatchen” mellan Coke och PepsiCo med en dryga minuten lång filmsnutt från CNBC där man gör en kort jämförelse på hur pengarna hade växt mellan slutet av Februari 2009 till 2019.
Vill du har svaret får du titta på videon 😉
https://www.cnbc.com/video/2019/02/27/coca-cola-vs-pepsico-if-you-invested-1000-in-2009-heres-what-youd-have-now.html

Min slutsats?

I min delvis faktabserade men även lätt subjektiva analys finns det en klar vinnare då PepsiCo vinner 5 av de 8 ronderna. Det räcker egentligen som motivation, men PepsiCo vinner också de i mitt tycke viktigaste kategorierna, utdelningssäkerhet, utdelningstillväxt, vinst och vinsttillväxt samt totalavkastning.

Detta sagt är både Coke & PepsiCo två väldigt bra och välskötta bolag.
Jag har idag PepsiCo i min portfölj där bolaget utgör 0,91% av mitt totala innehav, och jag kan mycket väl tänka mig att skala upp innehavet till ca 1,5 – 2% över tid. Dock kommer jag avvakta ett litet tag pga den just nu höga värderingen.
Jag kan även tänka mig att gå in i Coke i framtiden, och för att bevaka bolaget har jag sedan ca 2 år en liten post i min 5-årige sons portfölj, och precis som mitt PepsiCo innehav har det gått väldigt bra hittills!
Hur har eller skulle du investera om var tvungen att välja ett av bolagen?

Källor

o The Coca Cola Company helårsrapport & investor relations presentationer.
o PepsiCo helårsrapport & investor relations presentationer.
o MarketBeat, Seeking Alpha, YCharts, Four Week MBA, The Motley Fool, Yahoo

Finance, Forbes.

Disclaimer

Jag tar inget som helst ansvar för eventuella felräkningar och / eller tankevurpor. Jag tillhandahåller ej heller någon form av rådgivning. Gör din egen analys innan du köper. Du får ta detta för vad det är, inspiration och / eller underhållning….
Annons

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s