Amerikanska klassificeringar av utdelningsaktier…

 

Till skillnad från den svenska aktiemarknaden finns det en väldigt stark tradition och stolthet bland börsnoterade företag i USA att uppnå en lång utdelningshistorik.

Det kan framstå lite rörigt i de ”lägre kategorierna” då det totalt finns 6 olika klassificeringar:

  • Dividend Challengers
  • Dividend Achievers
  • Dividend Contenders
  • Dividend Champions
  • Dividend Aristocrats
  • Dividend Kings

Klassificeringarna beror både på hur länge man höjt utdelningen samt vilken lista bolaget ligger på.

Dividend Challengers, Contenders & Champions ingår in den sk ”CCC listan” som skapades av David Fish 2007. Dessa klassificeringar är enkom baserade på hur många år i följd bolagen höjt utdelningen.

Dividend Achievers, Aristocrats & Kings härhör sig från Nasdaq och S&P’s klassificeringar. Här tar man hänsyn till både vilken lista bolagen handlas på samt hur många år i följd man har höjt utdelningen.

Vid en första anblick kan det som sagt framstå som lite rörigt, men det finns en logik och en röd tråd om man sorterar i ordningen Challengers, Achievers, Contenders, Champions, Aristocrats & Kings.

Nedan försöker jag bena ut vad som är vad och hur ett bolag hamnar på en viss lista.

Dividend Challengers – den lägsta klassificeringen består av bolag som höjt utdelningen mellan 5 till 9 år i följd.

Dividend Achievers – detta är Nasdaq’s ”breda” lista som består av företag som har höjt utdelningen 10 år i följd eller mer och är listade på NYSE eller Nasdaq och uppfyller vissa minimikrav beträffande handelsvolym. Man måste ha minsta daglig handelsvolym som snittar 1 MUSD under en 3-månadersperiod.

Dividend Contenders – är alla amerikanska bolag som har höjt utdelningen mellan 10 – 24 år, men mindre än 25 år. Detta är den större men mindre prestigefyllda ”lillbrorsan” till Dividend Champions listan för bolag med 25+ år av utdelningshöjningar. Det finns för närvarande 210 Dividend Contenders.

Dividend Champions – för att hamna här krävs det att ett bolag höjt utdelningen minst 25 år i följd. Till skillnad från Dividend Aristocrats är Champions inte nödvändigtvis medlemmar av S&P 500 indexet. Just nu finns det 133 Dividend Champions.

Dividend Aristocrats listan består av S&P 500 företag som höjt utdelningen 25 år i följd eller mer. S&P Global som äger S&P Dow Jones Indexen är bolaget som upprätthåller Dividend Aristocrat indexet sedan 2005. Till skillnad från Dividend Champions måste företagen möta speciella krav för att platsa på S&P 500. Det finns idag totalt 57 företag på den här listan.

Dividend Kings är den mest prestigefyllda listan bestående av S&P 500 företag som har höjt utdelningen minst 50 år i följd. Det finns idag, 2019, endast 26 sk Dividend Kings, och de företag som är på den här listan tar det på stort allvar och gör sitt yttersta för att hålla sig kvar där. Det företag som har längst historik är American States Water (#AWR) som höjt utdelningen 64 år i följd, alltså sedan 1955… Under den tiden har man gått igenom ett antal recessioner, krascher och finanskriser och ändå alltid höjt utdelningen.

Bara för att ett företag har höjt utdelningen i en massa år är ju självfallet inte någon garanti för att detta skall fortgå i all oändlighet, men det visar i alla fall på att det finns kvalitet och substans i bolagen.

Jag fäster mig inte jättemycket kring vilken lista ett visst bolag klassas på, däremot använder jag detta som en generell pekpinne på högre respektive trygg utdelningstillväxt. Min logik här är enkel, det är bland Challengers och Achievers man hittar högre utdelningstillväxt och om jag vill ha trygg men långsammare utdelningstillväxt är det bland Aristocrats & Kings man skall leta.

Hur resonerar du?

Använder du dig av & tittar du på dessa klassificeringar?

 

Annons

En kommentar

  1. Tack för fin genomgång. Jag kikar såklart på bolag som ligger högt på listan, men många gånger är det för dyra i förhållande till utdelningen. Men några äger jag vilket jag hoppas ger lite mer stabilitet i portföljen!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s