Var & hur hittar jag mest utdelningstillväxt…? 

 

Screen Shot 2019-10-03 at 18.20.31

Som jag skrev om senast är min strävan att “boosta” portföljens totala utdelningstillväxt upp till 10% per år, och detta utan att drastiskt ändra innehav och sänka dagens direktavkastning genom att byta ut de högutdelare som inte höjer utdelningen mot tillväxtbolag.

 

Varför försöker jag ens?

Jag är fullt medveten om att detta kommer att bli extremt svårt, och att det kommer att ta en hel del tid, gissningsvis minst 3, 4, 5 år.

I grunden finns det två anledningar till att jag ger mig i kast med detta.

 1. Jag är relativt nöjd med nivån på utdelningar som trillar in i dagsläget då det med råge täcker mina fasta kostnader, men… jag vill självfallet ha mer för att ytterligare öka på “oberoendefaktorn”.  Då jag inte kommer att tillföra nytt kapital i samma takt som när det ramlade in lön, är ju alternativet således att öka takten på utdelningstillväxten.
 2. Sedan vill jag vill även ha en utmaning i att hantera min portfölj som är lite svårare än att “bara” fortsätta tanka utdelning med högutdelare som i de flesta fall inte höjer sin utdelning.  

I realiteten påbörjade jag den här övningen “lite i smyg” innan årsskiftet, men då hade jag inte ett uttalat mål, mer än att jag ville diversifiera portföljen genom att ta in mer utdelningshöjare. Initialt har det mestadels varit  diverse amerikanska Fortune 500 bolag och utdelningsaristokrater som bla. 3M, Apple, Kellogg Corp., PepsiCo., Texas Instruments & Walgreens Boots Alliance.

För att öka min utdelningstillväxt med ytterligare 4,37% och någon gång nå målet på 10% tillväxt per år kommer det självfallet att krävas en del justeringar. En del innehav kommer justeras upp, andra ner, några kommer att åka ut och sedan måste det även in lite nytt.

 

Hur svårt kommer det att bli?

Det är inget tvivel om att svårighetsgraden i den här övningen definitivt har skruvats upp ytterligare ett snäpp senaste tiden, då det kommer fler och fler rapporter och signaler på att tillväxten i världsekonomin mattas av.

Dock beror detta lite vem man lyssnar på…  allt är inte “doom & gloom” överallt, men… det är i alla fall ett faktum att ett flertal bolag har skruvat ner takten på sina utdelningshöjningar när man ser på vad som annonserats senaste månaderna.

Om vi tar Kellogg Corp  som ett exempel så annonserade dom sin senaste utdelningshöjning i slutet av Juli i år. Man gick från $0,56 till $0,57 per kvartal, en höjning på 1,8% att jämföra med 3,7% året innan och 4,1% i snitt senaste 5 åren & 5,4% i snitt sett över 10 år. Andelen utdelad vinst har pendlat mellan 50 – 57% senaste 5 åren.

Nu är Kellogg Corp. ett långsamt växande Fortune 500 företag, och det är knappast från den listan jag kommer att hitta amerikanska bolag med hög utdelningstillväxt. Dock är dom en hyfsat bra indikator på vart trenden som helhet går just nu.

Ett par andra exempel som jag skrivit om nyligen i serien “Mina top 12 utdelningshöjare under 2019…” är CoreSite Realty Corp och Thule Group, båda med en direktavkastning mellan 3,5 – 4%.

Båda dessa bolag är relativt Kellogg Corp ganska små, där CoreSite Realty har market cap på $ 4 BUSD och Thule Group som ligger på ca $ 1,8 BUSD om vi skall hålla oss till USD för jämförelsens skull. Detta att jämföra med Kellogg Corp’s market cap på $ 21,1 BUSD.

 

Hur skall det gå till för att nå den önskade utdelningstillväxten då?

Det är här som pusslandet och viktandet bland befintliga innehav samt även sökandet efter nya kandidater kommer in.

Ser vi till den befintliga portföljen har jag ett par tre rejäla utmaningar att beta av i närtid. Det är ju redan fastslaget att Swedbank kommer att sänka sin utdelning till 2020, och med största sannolikhet kommer även Nordea att göra det. Jag tror inte att jag kommer att sälja av hela innehaven, dock kommer jag att skala ner framförallt Swedbank som just nu är 3,97% av portföljen & 4,09% av all utdelning. När och hur mycket jag kommer att skala ner återstår att se.

Vidare finns det lite osäkerhet kring mitt största innehav, Ocean Yield som måste hitta ett långtidsuppdrag till sitt FPSO fartyg Dhirubhai-1 för att inte behöva sänka utdelningen nästa år.

Således några rejäla utmaningar att ta tag i och ta ställning till över tid, men… det vore ju inte kul om det var lätt…!

Av de bolag i portföljen som har en YoC på minst 3,5% och som höjt sin utdelning med över 10% både i år och i snitt de senaste 3 åren och som inte utgör mer än 3% av det totala innehavet, hittar vi följande 4 bolag:

 • CoreSite Realty Corp
 • Metsä Board OY
 • Stora Enso
 • Thule Group

Dessa kommer att bevakas extra noga inför kommande rapporter och utdelningar och rimligen viktas upp en del. Alla ligger just nu viktade mellan 0,42 – 1,08% av portföljen.

 

Vilka kriterier skall eventuella nya innehav uppfylla, och var finns dom?

Skall man bara se till bolagens storlek känns det rätt givet att leta nya innehav bland mindre och medelstora bolag. Fortune 500 och OMX30 kommer knappast vara ett alternativ här.

Vidare kommer jag förmodligen heller inte att kunna jaga utdelningstillväxt bland sk. Dividend Aristocrats & Dividend Kings i USA som har höjt utdelningen minst 25 resp 50 år i sträck. Dessa bolag är fantastiska för kontinuitet, och i vissa fall bra direktavkastning som tex AT&T, men mer om detta i ett annat inlägg.

Om vi ser till länder är jag idag investerad i Sverige, Finland, Norge, Kanada & USA. Jag är inte att jag kommer att lägga till speciellt många nya länder här, finns mycket bra att leta efter i dessa 5, men jag är definitivt öppen för det om jag hittar kvalitetsbolag.

Framöver kommer jag att lägga en hel del tid och kraft på att hitta solida små och medelstora bolag som av en eller annan anledning är undervärderade och kanske har fått lite oförtjänt med stryk kursmässigt.

Målet här är att ”scouta” bolag med en genomsnittlig utdelningstillväxt på över 10% senaste 3 åren och en direktavkastning på minst 3,5% så det blir lite pengar av utdelningarna.  Oklart hur många sådana bolag det finns, men det får vi se, och det är det som är hela syftet med den här övningen.. 😉

Jag har inte tid att sitta och vänta i ett decennium på att jättebra bolag med en DA på 1,6% och som höjer med > 20% per år.  Vore jag 25 år gammal hade det varit en “no brainer” att ta tillväxtbolaget med låg DA & hög höjningsgrad, men nu när jag är i den fasen av livet då jag skall leva av utdelningarna funkar inte det.

Onwards…. 😉

 

Annons

4 kommentarer

 1. Hej

  Mycket intressant som vanligt. Är inne på samma linje att få tillväxt och utdelning. Men det finns inga gratisluncher, förutom vid dippar förstås. Ska man ha hög utdelning blir det liten tillväxt. Det finns några få undantag som Nobina som bjuder på både och, men då får man en lätt skrämmande balansräkning på köpet.

  Själv tycker jag att CAT är ett bolag som passar dina kriterier förutom att det är large-cap USA.

  Stora Enso och Metsä har fin historik på kort sikt då de är cykliska.

  Gilla

 2. Hej!
  Intressant artikel där jag är inne på samma linje! Själv har jag köpt Latour och Investor kolla på deras totalavkastning senaste 10 åren inte många bolag som slår dem

  Gilla

 3. Kul!

  Både Investor & Latour är grymma bolag som ger en fantastisk totalavkastning över tid, jag äger båda 😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s