Hur får man portföljen att leverera 10% i utdelningshöjningar per år?

FB6EFCD8-089D-401F-B790-2CE10E5EF8DC
En av de saker jag funderar mest på just nu när det inte längre kommer in någon lön är utdelningshöjare och utdelningstillväxt i portföljen som helhet.

Det känns som en rätt naturlig utveckling att vilja stabilisera och framförallt öka utdelningsflödet långsiktigt.

Som jag nämnt i tidigare inlägg var mitt fokus som utdelningsinvesterare initialt mestadels på att försöka maximera min direktavkastning. Detta ledde dock till några blunders med sänkta utdelningar som följd…

Normalt sett som utdelningsinvesterare bör man ju yngre man är fokusera mer på bolag som delar ut en låg andel av vinsten och kontinuerligt höjer sin utdelning då ränta på ränta ger en enorm effekt över tid.

Är man lite äldre, och närmare sitt ”exit datum” är det kanske naturligare att fokusera mer på ”fixed income” som preferensaktier och REITs etc. Upp till för ca 6 månader sedan var jag hyfsat säker på att jag skulle lägga fokus på att mestadels låta den typen av innehav fortsätta ticka in utdelning i all oändlighet. Men…

Någonstans i den tankeprocessen klarnade det mer och mer för mig att att det skulle vara en j*vligt tråkig väg att gå. Jag har ju inte tänkt att sätta mig och mata ankor ännu…. Utdelningarna skulle ju också växa väldigt långsamt med den approachen… mycket vill ha mer, och lite kul utmaningar måste man ju ha, så….

…därav känns det betydligt mer inspirerande och utmanande att försöka utveckla portföljen från vad den är idag och accelerera utdelningstillväxten för att kunna öka frihetsgraden snabbare!

I skrivande stund ligger direktavkastningen från min portfölj bestående av 54 bolag på 6,83%, och utdelningstillväxten hittills i år ligger på 5,63%. Av de 43 innehav som kan höja sin utdelning har 36 st gjort det, återstår således 7 st att annonsera sina höjningar för året.

Med lite flyt kan den totala utdelningshöjningen för året landa på över 6%, vilket med marginal slår mitt mål på 5%. Med tanke på att jag avslutade 2018 med en utdelningshöjning för året på 2,18% kan jag inte vara annat än nöjd med den utvecklingen.

Det kanske är en utopi, men… jag vill komma till en nivå där portföljen levererar en utdelningshöjning per år på 10%.

Kaxigt? Absolut!

Svårt? Ja, väldigt men det är inte omöjligt.

Kommer jag att lyckas, och i så fall, hur lång tid kommer det att ta? Inte en aning, men jag tänker i alla fall försöka!

Försöker man aldrig att attackera, och gå på utbrytning, eller om du så vill, skjuta mot mål, så vinner man garanterat aldrig heller. Därav är valet lätt!

Jag tänkte i en serie kommande inlägg slänga ur mig lite tankar och idéer om hur jag tänker försöka agera för att närma mig målet på 10% utdelningshöjningar per år.

Bara 4,37% kvar att gå…

Nu kör vi!

 

Annons

4 kommentarer

 1. Hej utdelningscyklisten. Jag uppskattar dina inlägg och har läst dem nu i några veckor. Som svar på din fråga är det ju enkelt. Växla om från högutdelande och noll tillväxt till utdelningstillväxtaktier.

  Jag ser att du har bolag som OHI, BPF.UN och en bunt preffar. De har 0% tillväxt

  Gilla

 2. Hej!

  Det är inte aktuellt att ”växla över” till bara utdelniningshöjare m låg DA.

  Dels skulle det göra utmaningen för lätt samt att det med största sannolikhet mer än halvera min DA och med den mina utdelningsinkomster.

  Syftet med min ”exercis ” för att klargöra är alltså att över tid utveckla den befintliga portföljen.

  Hur lång tid det sedan tar återstår att se 😉

  Gilla

 3. Hej,
  Precis som Myntaren har jag läst din blogg några veckor nu och måste tacka för intressant läsning. Roligt att få vara med ”från starten”.

  Jag funderade lite kring hur du kom att fastna för utdelningsaktier. Det känns som man skjuter sig lite i foten genom att ha detta fokus på direktavkastning istället för exempelvis 4 % regeln. Det blir en väldig massa bolag som ryker när man ska vaska fram baserat på direktavkastning. Som bekant hade exempelvis Hathaway Berkshire hamnat i botten på en sådan lista.

  Tack för intressant läsning, ser fram emot ditt svar.

  //Tim

  Gilla

  • Hej Tim!

   Tack för att du läser & engagerar dig!

   Jag är utdelningsinvesterare i första hand för att ha utdelningarna som ”lön”.

   Som tur är jagar jag inte enbart hög DA. I portföljen bestående av 55 bolag finnsäven ett antal ”utdelningshöjare”. Tanken med det är att sakta men säkert växa avkastningen år efter år.

   I takt med att avkastningen växer och ”frihetsmarginalen” blir större kan jag fokusera än mer på att bara ta in utdelningshöjare.

   Om jag skulle använda ”4%’s regeln” måste jag nalla på kapitalet vilket inte ingår i min strategi.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s