Då var vi framme vid det 12e och sista bolaget på min ”Top 12” lista av utdelningshöjare för 2019 är Swedbank, ett av mina större… innehav som ligger på plats 8 av 55 innehav med en andel på 3,98% av portföljen & med 4,11% av all utdelning hamnar på plats 7 på utdelningstopplistan.
Kort om bolaget
Swedbank är en fullservicebank med störst verksamhet inom Norden och Baltikum. Banken har en majoritet av privatkunder men även en stor andel företagskunder. Banken har idag även kontor i Nordamerika och Asien. Tidigare hette banken Sparbanken för att under 2006 byta namn till Swedbank. Man har idag ca 7,3 miljoner privatkunder och 620 000 företags- och organisationskunder, med det är man den största banken i Sverige sett till antalet kunder.
Swedbanks strategi är att vara en kundcentrerad bank med fyra fokusområden: Tillgänglig fullservicebank, erbjudanden utifrån kundernas behov, hög kostnadseffektivitet och låg risk.
Förutom bankverksamheten har Swedbank även två dotterbolag:
- Swedbank Robur som är Sveriges största och en av nordens ledande kapitalförvaltare och ett helägt dotterbolag till Swedbank.
- Swedbank Försäkring erbjuder pensionsförsäkringar, kapitalförsäkringar och person/riskförsäkringar för både privatkunder och företag
2018 omsatte bolaget 26,552 MSEK med en vinst på 18,32 kr per aktie, + 9,4% y/y. Börsvärdet är idag ca 157 Miljarder kronor och man har närmare 15,000 anställda
Bolagets huvudkontor är beläget i Sundbyberg.
Varför har jag investerat i Swedbank?
Jag köpte in mig i Swedbank i slutet av 2017 under oktober och november, sedan dess har innehavet legat relativt konstant.
Huvudanledningen till att jag investerade är att Swedbank över tid har gett sina aktieägare en ok totalavkastning på 15% per år i snitt över 10 år, men framförallt en hög direktavkastning och bra utdelningstillväxt med ett snitt på 11,04% sett över den senaste 10 årsperioden. Dock har utdelningen åkt upp och ned en del sedan 2010…
Kursen har åkt både upp och ner sedan mitt köp, och i det här fallet tyvärr brant nedåt i år efter penningtvättshistorierna i Baltikum…
Min YoC ligger just nu på 7,04% jämfört med dagens direktavkastning på 10,14%.
Nuvarande direktavkastning är dock fiktiv eftersom man kommer att sänka utdelningsandelen från 75 till 50% av vinsten från 2020. I och med det kommer direktavkastningen snarare att hamna på runt 5%…
Nedan kan du se totalavkastningen på aktiekursen för de senaste 15 åren. Onekligen en hel del berg och dalbana där kursen var nere och vände på 14,72 kr i början av 2009. Aktien föll mellan januari 2007 och fram till slutet av mars 2009 med dryga 90%.
Något att ha i åtanke när man ”gråter” över att kursen fallit från 214 kr ner till 140kr i år pga ”penningtvättsgate”…
Över ovan nämnda 15 årsperiod är Swedbanks aktiekurs upp 16,6%, således är det i utdelningen attraktionskraften har legat. Sett över senaste 10 årsperioden har direktavkastningen snittat på 6,6% per år och det är faktiskt bäst av samtliga svenska banker.
Om vi jämför fyra storbanker, Handelsbanken, Nordea, SEB & Swedbank samt OMXS30 över 15 år ser vi att ingen av bankerna slått index, Handelsbanken har presterat bäst och Swedbank hamnar i det här fallet sist.
Insiderägande
- Efter att penningtvättsskandalen briserade i slutet av februari i år vilket fick påföljden att VD Birgitte Bonnesen tvingades avgå just innan bolagsstämman den 28e mars i år har det onekligen varit en hel del ruljans på personal både i ledningsgrupp och styrelse. Därav är det lite svårt att få fram en bra översikt på allt insiderägande
- Tittar man på insiderägandet i ledningsgruppen tillträder koncernens nye VD, Jens Henriksson sin tjänst den 1a oktober och jag kan inte se att han har något ägande ännu. Dock har Tf VD, Anders Karlsson nyligen förvärvat 10,000 aktier.
- Sett till insiderägandet innan penningtvättsaffären ägde 16 av 17 aktier, och överlag en ok nivå.
- Swedbanks nye Styrelseordförande och bla fd Statsministern, Göran Persson köpte relativt snabbt på sig 25,000 aktier i bolaget till ett värde av ca 3 MSEK vilket får anses vara helt ok.
-
- Ser vill till styrelsen som presenterades i senaste helårsrapporten ägde endast 4 av 12 ledamöter aktier i bolaget, fd ordförande Lars Idermark ägde blott 77 aktier… Kan bara se att 2 av dessa ledamöter fortfarande sitter i styrelsen, ingen av dom har något ägande. Kan bara bli ett underkänt betyg här.
Utdelningshistorik & nyckeltal
Swedbank har en bra historik av hög direktavkastning sedan man återupptog utdelningen 2010 efter en paus på 2 år.
Swedbank’s utdelningspolicy är att man årligen skall dela ut minst 50% av gruppens vinst till aktieägarna, ner från 75% som man har hållit sedan 2012.
Från och med 2020 har Swedbank aviserat att man kommer att dela ut 50% av vinsten till aktieägarna, så det kommer definitivt att bli en sänkning nästa år. Rimligen hamnar direktavkastningen därför runt 5% nästa år.
Framtidsutsikter
Totalt sett växer Swedbanks omsättning och man tjänar riktigt bra med pengar. Räntenettot som är bankens största intäktskälla växte under andra kvartalet i år med 5,3% från 6,273 MSEK till 6,607 MSEK. Provisionsnettot som är den näst största inkomstkällan föll dock marginellt.
Totalt sett kom Q2 intäkterna in på 11,416 MSEK, 2% över analytikernas prognos.
Överlag är min bedömning att Swedbank kommer att fortsätta leverera och tjäna bra med pengar över lång tid framöver och man har dessutom en stabil likviditet.
Ingen vet med säkerhet hur stora Swedbanks böter blir för penningtvättshärvan, även om analytikerna naturligtvis spekulerar en hel del. Senast igår skrev DI att man baserat på intervjuer med analytiker landar runt 7 – 10 Miljarder SEK.
Som en jämförelse har det spekulerats i att Danske Bank’s böter kan landa kring 90 miljarder, mao 9x mer än vad som spekuleras i kring Swedbank. Då är problemet lite större…
Hur korrekt det är har jag inte en aning om, men även om man hamnar på 10 Miljarder SEK representerar detta ”bara” 47% av vinsten för 2018 samt att kassan täcker den summan ungefär 17x…
Så nej Swedbank kommer inte att gå under pga. penningtvättsaffärerna.
Hur säker är utdelningen 2020 och framåt?
Swedbank sitter idag på en kassa på runt 173,160 MSEK och man har totala likvida reserver på 316,730 MSEK. I jämförelse landade utdelningarna för 2018 på 14,517 MSEK.
Det finns således gott om reserver i bolaget att betala de böter som kommer så väl som att betala ut 50% av 2019 års vinst i utdelningar. Om vi ponerar att vinsten för 2019 hamnar på samma nivå som 2018, 21,162 MSEK så skall man alltså betala ut 10,581 MSEK. Bara kassan täcker utdelningen 2020 ca x16, så det borde inte vara ett problem…
Min slutsats
Jag har ägt Swedbank sedan November 2017 och har på den resans gång fått in 2st rejäla utdelningar. Swedbank ger mig min enskilt största utbetalning, och är totalt sett det bolag som ger mig 7e mest i utdelning med 4,11% av totalen.
Till dags dato är mitt innehav i Swedbank – 32% kursmässigt men… faktorerar jag in mina erhållna utdelningar är det ”bara” – 14%.
Jag kommer med all säkerhet att få mindre i utdelning av Swedbank nästa år vilket förstås inte är bra, men om jag ser till hur det påverkar mina utdelningar totalt blir tappet bara ca 0,93%.
Som det ser ut just nu och med vad jag vet idag, kommer jag att sitta kvar på mitt innehav. Eventuellt kommer jag att trimma ner det lite om kursen återhämtar sig i kölvattnet av ev. böter etc.
Med en direktavkastning kring 5% finns det ett flertal andra, stabilare bolag jag kan tänka mig att äga. Dock vill jag helst inte sälja med 30’ish procent i förlust, så därav avvaktar jag ett tag innan jag agerar.
Nästa kvartalsrapport kommer den 22:a Oktober.
=================================================================
Topplistan…
HC. Volvo
- Metsä Board
- Evolution Gaming
- Stora Enso
- CoreSite Realty
- Thule
- Castellum
- SEB
- Latour + Loomis
- Sampo
- Swedbank
Disclaimer:
Jag tar inget som helst ansvar för eventuella felräkningar och / eller tankevurpor. Jag tillhandahåller ej heller någon form av rådgivning. Gör din egen analys innan du köper. Du får ta detta för vad det är, inspiration och / eller underhållning….