Bolag # 10 på min ”Top 12” lista av utdelningshöjare för 2019 är Loomis, mitt 5e minsta innehav som ligger på plats 51 av 55 innehav med en andel på 0,36% av portföljen & med 0,18% av all utdelning hamnar på plats 52 på utdelningstopplistan.
Som lite kul kuriosa i sammanhanget var bolaget jag skrev om senast, Latour storägare i Loomis fram till mitten av mars i år då man avyttrade hela innehavet som köptes av CitiGroup.
Kort om bolaget
Loomis avknoppades från Securitaskoncernen 2008 och börsnoterades samma år, men bolaget har faktiskt en 160-årig historia med sin begynnelse i ”Vilda Västern”. Den sammanflätar ett antal personer och företag med visioner och kunskaper inom värdehantering och säkerhet. Loomis fortsätter än idag sin specialisering och internationella expansion.
Allt fick sin början 1852 då Wells Fargo & Co grundades under Kaliforniens guldrusch. Några år senare fick företaget delansvar för Ponnyexpressen, som fraktade paket från USAs östkust till västkusten.
Loomis erbjuder tjänster för att effektivisera kompletta kontantflöden till finansiella institutioner samt andra kommersiella affärsverksamheter i värdehanteringskedjan. Bolaget ansvarar för hela processen, från hämtning, räkning, insättning, packning till distribution av kontanter.
Loomis har verksamhet med 400 lokalkontor i drygt 20 länder i Europa samt USA. Man har för närvarande ett börsvärde på 25,775 MSEK och omsatte under 2018 19,200 MSEK.
Aktien är noterad på Nasdaq OMX Stockholms Large Cap lista. Av de 10 största ägarna är alla institutioner och dom innehar totalt 45,8% av aktiekapitalet.
Huvudkontoret ligger i Sollentuna.
Loomis vision är ”att vara den obestridda specialisten på värdehantering i samhället”.
Varför har jag investerat i Loomis?
Jag köpte in mig i Loomis i slutet av januari i år, just innan helårsrapporten, när aktien fått en hel del stryk under en 6 månaders period. Tyvärr prickade jag inte riktigt botten. Sedan mina initiala köp har innehavet legat konstant. Kursen har åkt upp och ner en del sedan mitt köp, men lyckligtvis mest uppåt! Totalt sett är jag i dagsläget +18 % kursmässigt och har en YoC på 3,42% jämfört med dagens direktavkastning på 2,90%.
Huvudanledningen till att jag investerade är att Loomis över tid har gett sina aktieägare en helt ok totalavkastning men framförallt en riktigt bra utdelningstillväxt med ett snitt på 14,2% över den senaste 10 årsperioden.
Nedan kan du se totalavkastningen på aktiekursen över tid.
Total kursutveckling är 348% på 10 år vilket får anses som helt ok och lägger man till erhållen utdelning & utdelningshöjningar blir det ännu bättre.
Insiderägande
- Tittar man på insiderägandet i bolaget äger Koncernens VD, Patrik Andersson 12,919 aktier till ett värde av 4,43 MSEK, och VD för Europa & Latinamerika, Georges Lopez Periago sitter på 15,852 aktier värda 5,43 MSEK. Övriga i Ledningsgruppen äger mindre, men ändå helt ok poster.
- Ser vill till styrelsen har 3 av 10 ledamöter inget innehav. Ordförande Alf Göransson äger 6,000 vilket väl får klassas som ok. En som däremot sitter på en riktigt stor stek är nyligen invalde ledamoten och fd Loomis VDn, Lars Blecko som äger hela 51,888 st. Respekt på den!
Utdelningshistorik & nyckeltal
Loomis har en bra utdelningshistorik där man kontinuerligt höjt utdelningen de senaste 10 åren.
Loomis utdelningspolicy är att man skall dela ut mellan 40 – 60%, och de senaste åren har man legat runt 50% strecket.
Framtidsutsikter
Trots att vi i lilla Sverige rör oss allt mer mot en ekonomi och ett samhälle där kontanter är på väg att dö ut, så finns det många andra länder som fortfarande tycker att ”Cash is King”! Vi behöver inte åka speciellt långt ner i Europa för att få uppleva detta.
Faktum är att mängden och volymen kontanter i världen ökar (!), mer eller mindre i takt med den ekonomiska tillväxten.
Kontanter är fortfarande det klart dominerande betalningsmedlet och flertalet av alla transaktioner betalas kontant i USA och Europa. I övriga världen är andelen transaktioner som betalas kontant ännu större än i Europa och USA.
Även uttagen från uttagsautomater ökar. I Västeuropa finns cirka 400 000 uttagsautomater och i USA cirka 500 000, och där spelar Loomis en viktig roll i hanteringen av dessa.
Utöver kontanthantering, värdehantering och transporter, hantering av uttagsautomater, så har Loomis ett flertal nyare tillväxtområden såsom ”SafePoint”. Detta är ett speciellt utvecklat, slutet system för detaljhandeln.
Bolagets omsättning ökar relativt långsamt men stabilt, senaste 5 åren har nivån legat kring 8% om året, och senaste helåret var den 11,6%. Mer glädjande är dock att vinsten växer snabbare, 5 årssnittet är 20%, dock har takten mattats av lite senaste 2 åren. Föga förvånande är bolagets huvudfokus just nu på effektivisering och accelererad vinsttillväxt.
Tillväxtmålet till 2021 motsvarar en omsättningsökning på 8,33% per år.
Hur säker är utdelningen?
Med nuvarande tillväxt av omsättning och framförallt av vinst och kassaflöde känns utdelningen väldigt säker och jag förväntar mig en höjning med ca 10% nästa år.
Min slutsats
Jag har bara ägt Loomis i ½ år och jag har för avsikt att fortsätta äga bolaget framöver såvida inget drastiskt inträffar. Bolaget är som nämnt ovan, ett av mina minsta innehav, och det kommer nog att hålla sig där, med någon ökning här och där, men det kommer knappast över 1% av mitt totala innehav.
Nästa kvartalsrapport kommer den 1a November.
=================================================================
Topplistan…
”HC”. Volvo
- Metsä Board
- Evolution Gaming
- Stora Enso
- CoreSite Realty
- Thule
- Castellum
- SEB
- Latour + Loomis
- ?
- ?
I nästa inlägg presenterar jag den andra 9:an bland de ordinarie utdelningshöjningarna.
Disclaimer:
Jag tar inget som helst ansvar för eventuella felräkningar och / eller tankevurpor. Jag tillhandahåller ej heller någon form av rådgivning. Gör din egen analys innan du köper. Du får ta detta för vad det är, inspiration och / eller underhållning….